:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WANTED
WANTED (BLU-RAY)
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2009-02-10
FILM
Het leven van Wesley Gibson (James McAvoy) ziet er niet bepaald rooskleurig uit. Dag in dag uit sleept hij zichzelf naar een uitzichtloze kantoorbaan waar een incompetente baas hem trakteert op de ene uitbrander na de andere. Ondertussen bedriegt zijn vriendin hem met een collega die moet doorgaan voor een vriend. Het is dan ook geen wonder dat Wesley regelmatig last heeft van paniekaanvallen. Zijn leven neemt een drastische wending wanneer hij betrokken raakt bij een hevig vuurgevecht tussen twee bijzonder schietgrage individuen. Eén van beiden, Fox (Angelina Jolie), brengt hem in contact met The Fraternity, een geheime organisatie van huurmoordenaars. Ze zijn de besten in hun vak en beschouwen zichzelf als de beschermengelen van de planeet. Als we hen mogen geloven, kun je duizenden levens redden door er één op te offeren. Een mysterieus weefgetouw bezorgt hen de namen van hun volgende slachtoffers via de binaire code in het weefsels. Hun nieuwe rekruut krijgt een spoedcursus in het vakkundig om zeep helpen van gespuis en gaandeweg komen we te weten waarom juist hij bij dit vreemde gezelschap betrokken is geraakt.
 
Wanted slaagt er tijdens de openingsscènes niet in om ons te overtuigen van de leefwereld van zijn hoofdpersonage. Wesleys totale gebrek aan uitstraling en karakter maken het moeilijk enige sympathie voor hem op te brengen. Een eerste spectaculaire actiescène weet daar geen verandering in te brengen en is zodanig overdreven dat we ons de vraag kunnen stellen of de makers niet gewoon een loopje nemen met de realiteit om wat actie op het scherm te toveren. De film leek dan ook eenzelfde richting uit te gaan als tal van minder geslaagde voorgangers. Gelukkig kan Wanted de afgrond net ontwijken en krijgt de geduldige kijker een alsmaar sterker verhaal inclusief een opmerkelijk einde voorgeschoteld. Tegen dan zijn we de timide Wesley helemaal vergeten en valt er, mits enkele toegevingen op je realiteitszin, heel wat te beleven. Het hele concept van The Fraternity en het mysterieuze weefgetouw is moeilijk in overeenstemming te brengen met de realiteit en hoewel de makers er aanvankelijk ook niet veel van terecht brengen, slagen ze er net op tijd in om hun idee tot leven te wekken met een aantal intense scènes als resultaat. Net als Wesley raken we meer en meer betrokken.
 
BEELD EN GELUID
De 2.35:1-beeldtransfer maakt gebruik van de AVC-codec en levert een grotendeels indrukwekkend plaatje af. Aan scherpte en detail is er geen gebrek, maar hier en daar durft een enkele scène wat zachter uit de hoek te komen. Ook het zwartniveau laat het zo nu en dan eventjes afweten. De oorspronkelijke filmkorrel blijft netjes intact en ook het contrast respecteert de intentie van de regisseur. Het DTS-HD Master Audio 5.1-geluid is bijzonder indrukwekkend. Zonder enig detail te verliezen, knallen de actiescènes langs alle kanten door de luidsprekers. Niet meteen materiaal voor de slaapkamer, maar Wanted is dan ook geen film waarbij je het volume wilt dempen.
 
EXTRA’S
Aan bonusmateriaal ontbreekt het deze Blu-ray op het eerste zicht niet. De alternatieve opening is een indrukwekkende scène, maar had de pret zwaar kunnen bederven als men ze in de uiteindelijke film had gebruikt. In Acteurs en personages geeft de cast ons a.h.v. occasionele clips wat uitleg over de film. Stunts op de L-trein werpt een vluchtige blik op het stuntwerk in één van de meest indrukwekkende scènes uit de film. Speciale effecten spelen een belangrijke rol in Wanted en in een tweetal korte featurettes wordt daarop de aandacht gevestigd. Speciale effecten: De kunst van het onmogelijke gaat over de effecten die op locatie zijn toegevoegd, terwijl Grensverleggende visuele effecten: Van verbeelding naar uitvoering dieper ingaat op het gebruik van CGI. Wanted baseert zich op een graphic novel en in Het ontstaan van Wanted: Het tot leven brengen van de opvallende roman zien we hoe waarheidsgetrouw de verfilming is. De ene na de andere lofbetuiging over de visie en het werk van de regisseur vliegt ons om de oren in Door de ogen van de idealistische regisseur Timur Bekmambetov. Bij Wanted: Komische Filmscènes verwacht je je misschien aan een reeks bloopers, maar niets is minder waar. Deze featurette brengt één van de stripverhalen tot leven waarop de film gebaseerd is, onder begeleiding van de stem van James McAvoy. De film leende zich ook tot het maken van een computerspel en in Making Of Wanted: Het Spel krijgen we dan ook te zien hoe de ontwikkelaars zich baseerden op de gebeurtenissen op de set. Jammer dat we geen beelden te zien krijgen van het uiteindelijke spel zelf. Dankzij U-Control kunnen we tijdens het bekijken van de film genieten van picture-in-picture videocommentaar en nog wat andere extraatjes.
 
CONCLUSIE
Wanted groeit na wat vallen en opstaan uit tot een genietbare actiefilm, maar het vergt geduld en een verlaagde realiteitszin om meegesleept te worden in het verhaal. Universal vult de uitstekende beeld- en geluidskwaliteit van deze Blu-ray aan met een aardige selectie bonusmateriaal.
 coverStudio: Universal

Regie: Timur Bekmambetov
Met: James McAvoy, Angelina Jolie, Morgan Freeman, Terence Stamp

Film:
6/10

Extra's:
6/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels DTS-HD Master Audio 5.1
Duits DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Japans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Alternatieve opening
• Acteurs en personages
• Stunts op de L-trein
• Speciale effecten: De kunst van het onmogelijke
• Grensverleggende visuele effecten: Van verbeelding naar uitvoering
• Het ontstaan van Wanted: Het tot leven brengen van de opvallende roman
• Door de ogen van de idealistische regisseur Timur Bekmambetov
• Wanted: Komische Filmscènes
• Making Of Wanted: Het Spel
• U-Control
• BD Live

Andere recente releases van deze maatschappij