:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MIDNIGHT MEAT TRAIN
MIDNIGHT MEAT TRAIN
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-03-20
FILM
De ambitieuze fotograaf Leon Kauffman (Bradley Cooper) krijgt de kans van zijn leven wanneer hij dankzij een gedurfde foto - genomen tijdens een bijna-aanranding in de New Yorkse metro - een voet tussen de deur krijgt bij de invloedrijke galeriehoudster Susan Hoff (Brooke Shields). Ze is namelijk bereid om een grootse tentoonstelling over Leons werk te doen ALS hij nog enkele gewaagde stadsfoto's kan maken. Leon en zijn vriendin Maya (Leslie Bibb) zijn dolenthousiast. Dit enthousiasme zakt echter snel wanneer Leon geobsedeerd geraakt door zijn zoektocht naar de perfecte foto. Op een dag kruist Leon het pad van de imposante slager Mahogany (Vinnie Jones) en even nadien ontdekt hij dat er steeds meer mensen spoorloos verdwijnen op de laatste metro...

"The most terrifying ride you'll ever take!"

De beroemde horrorauteur Stephen King omschreef collega Clive Barker ooit als de toekomst van de horror. Een stelling waarmee we het volmondig eens zijn! Zijn boeken zijn steevast grimmige en groteske afdalingen in de donkerste regionen van de menselijke psyche. "The Hellbound Heart" werd door hem zelf verfilmd en groeide uit tot Hellraiser, een onmiskenbare horrorklassieker uit '87. Nadien produceerde hij de eerste drie Hellraiser-sequels, was hij nauw betrokken bij het uitstekende Candyman ('92) en schudde hij twee interessante, doch onevenwichtige horrorfilms uit zijn mouw met Nightbreed ('90) en Lord Of Illusions ('95). De filmische en narratieve perfectie van Hellraiser wist hij echter nooit meer te evenaren, laat staan te overtreffen.

Dat was echter buiten de visionaire en sympathieke Japanse cineast Ryûhei Kitamura gerekend. Kitamura maakte zich bij de liefhebbers van horror onsterfelijk met het verbluffende samurai/zombie-epos Versus (2000). Toen in 2007 bekend werd gemaakt dat Kitamura zijn eerste Amerikaanse film zou maken in de vorm van een adaptatie van "The Midnight Meat Train", een kortverhaal uit het eerste volume van "The Books Of Blook" van Clive Barker, groeide de anticipatie bij de horrorfans gestaag. De eerste setfoto's, promotionele affiches en trailers beloofden alvast het beste en ook de eerste recensies waren uitermate positief. De combinatie van de donkere en grimmige fantasie van een nauw betrokken Barker en de losgeslagen visuele flair leek dan ook een match made in heaven!

Midnight Meat Train van Kitamura stelt dan ook op geen enkel vlak teleur. De samengestelde cast levert goed en geloofwaardig acteerwerk met op kop de ijzingwekkende vertolking van Vinnie Jones als de angstaanjagende slager "Mahogany". Hoewel de ex-voetballer nooit echt zal worden gezien als een groot acteur, is de zwijgzame en monsterlijke rol hem op het lijf geschreven! Let overigens ook op de erg geslaagde rol van Brooke Shields. De Japanse filmmaker slaagt er overigens vanaf de eerste scène in om de bewuste trein over te brengen als een dreigende entiteit, een monsterlijk creatuur. Midnight Meat Train is dan ook geen vrolijke film. De sfeer is donker en bijzonder nihilistisch, met enorm veel geweld en bloed. Kitamura probeert zijn kijkers niet de gordijnen in te jagen met de typische goedkope 'fake scares', maar hij laat de angst rustig om zich heen grijpen.

In plaats van zijn typisch rondzwierende camera's en hyperkinetische montage, focust Kitamura in Midnight Meat Train rustig op zijn killer en laat die zijn ding doen. Je ziet Mahogany steevast wel ergens in het beeld en deze rustigere aanpak werkt niet alleen verfrissend, maar verhoogt ook de spanning. Tijdens de steevast erop volgende geweldexplosie kan Kitamura zich volledig laten gaan en tovert hij enkele waarlijk originele en baanbrekende shots uit zijn hoge hoed. De enkele minder geslaagde en doorzichtige CGI-effecten zijn hem vergeven. Zeker omdat de climax uitdraait in een heerlijk groteske finale die gerust kan worden omschreven als een onvervalste 'Clive Barker'-grand cru. Midnight Meat Train overtreft dan misschien nergens Hellraiser, maar Kitamura's eerste Amerikaanse prent komt potverdorie vreselijk close!

Door een ongelukkige egostrijd aan de top van distributeur Lionsgate werd Midnight Meat Train meer dan eens uitgesteld, om nadien achteloos te worden gedumpt in een hondertal budgetbioscopen. De 15 miljoen dollar  kostende horrorprent bracht wereldwijd nog geen 2 miljoen dollar op. Het is dan ook een absolute schande dat deze puike horrorfilm zo stiefmoederlijk behandeld werd. Clive Barker is er echter persoonlijk van overtuigd dat de film hoe dan ook zijn publiek zal bereiken. We hopen oprecht dat de legendarische horrorauteur gelijk heeft.
  
BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.77:1-beeld is scherp, met een goed contrast en een prima schaduwdetail. De kleuren hebben het ene moment een staalblauwe ondertoon en op andere momenten een warme en natuurlijke gloed; het is in elk geval een goed gekozen kleurenpalet dat perfect bij de horrorfilm past. De gebruikte filmprint is vrij van vuiltjes en beschadigingen, terwijl filmgrain en digitale compressiefoutjes eveneens binnen de perken blijven. De Engelse  Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, met een sfeervol geluidsbeeld, een goede weergave van effecten en muziek en goed verstaanbare dialogen. Ruis en andere involmaaktheden zijn niet aan de orde.  

EXTRA'S
Naast de originele bioscooptrailer zijn er ook drie featurettes aanwezig. In "Anatomy Of A Muder" (9 min.) gaat men dieper in op de diverse bloederige moorden en hoe ze tot stand kwamen. Je krijgt een blik op de set en het is duidelijk dat er niet op een litertje nepbloed gekeken is In "Clive Barker: The Man Behind The Myth" (15 min.) vertelt de horrorauteur over zijn carrière, om dan zijn schilderatelier in te duiken. Ook daarin wordt het snel duidelijk dat Barker een donkere geest heeft. "Mahogany's Tale" (5 min.) gaat over het afschrikwekkende personage dat Vinnie Jones speelt, met interviews en reacties van de andere cast- en crewleden. Als laatste zijn er enkele cross-promotional trailers aanwezig.

CONCLUSIE
De visionaire Japanse cineast Ryûhei Kitamura (Versus, Azumi) maakt van Midnight Meat Train een uitstekende moderne horrorfilm, gebaseerd op het gelijknamige kortverhaal van de befaamde horrorschrijver Clive Barker. De dvd van A-Film stelt op het gebied van beeld en geluid niet teleur, maar de extra's hadden gerust wat meer mogen zijn (zo mist deze release de Director's Cut en de audiocommentaar, die beide wel aanwezig zijn op zowel de US- als de Britse uitgave).


cover
Studio: A-Film

Regie: Ryűhei Kitamura
Met: Bradley Cooper, Leslie Bibb, Vinnie Jones, Brooke Shields, Roger Bart

Film:
8/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.77:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• 3 featurettes
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij