:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MONKEYBONE
MONKEYBONE
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2002-04-26
FILM
Heb je er ooit al eens bij stilgestaan wat er zich afspeelt in de hoofden van mensen die zich in een comateuze toestand bevinden ? Monkeybone geeft een antwoord op deze vraag. Het moet wel gezegd dat we hier kunnen spreken van een redelijk bizar antwoord, en dan overdrijven we nog niet. Monkeybone was één van de grootste financiële debacles van 2001 en alhoewel dit niet het misbaksel is zoals sommigen de film probeerden af te schrijven, zorgt Monkeybone toch voor een unieke cinematografische, zij het wel héél speciale filmbelevenis (die inderdaad niet iedereen zal aanspreken).

Brendan Fraser speelt Stu Miley, een ietwat sullige cartoonist die succes boekt met z'n stripfiguur Monkeybone (Een smerig aapje die de stripversie van Stu altijd in moeilijkheden weet te brengen). De strip is zodanig populair dat de 'Comedy Channel' er een televisieshow wenst van te maken. Terwijl Stu's manager enkel de financiële voordelen van deze show ziet loopt de slungelachtige Stu met z'n gedachten ergens anders: hij wil z'n vriendin, Dr. Julie McElroy (Bridget Fonda), zo snel mogelijk ten huwelijk vragen. Jammer genoeg slaat het noodlot toe en raakt Stu verwikkeld in een auto-ongeluk waarbij hij in een coma geraakt. Vanaf dat moment mag je jezelf verwachten aan een soort van Beetlejuice, of nog eerder aan een 'Fear and Loathing in Las Vegas'-trip maar dan wel op een tekenfilm-achtige manier. Stu komt tijdens z'n coma terecht in 'Down Town': een soort van 'twilight zone'-achtig plaatsje bevolkt door de meest rare wezens en waar de favoriete bezigheid het bezichtigen van nachtmerries is. Hij moet er voor zorgen dat hij zo snel mogelijk terug uit coma geraakt (lees: uit Down Town) want men schikt op aarde de stekker uit het stopcontact te halen. De film is op dit moment slechts 45 minuten bezig en laat ons zeggen dat het er niet echt 'normaler' op wordt. Dit om mee te geven dat dit geen slechte, maar eerder een ongewone film betreft. We moeten hier wel grif toegeven dat we niet echt begrijpen hoe een Hollywood-studio het in z'n hoofd haalde 70 miljoen dollar op tafel te leggen om dit abstracte werkje tot stand te brengen. Bij momenten voelt het toch aan alsof het verhaal verwaarloosd wordt en dit ten gunste van de visuele bizarheid van de prent.


BEELD EN GELUID
Alhoewel deze film een flop werd aan de box-office, heeft men toch geprobeerd deze een tweede leven mee te geven op DVD. Bijgevolg krijgen we een heel goed transfer voorgeschoteld, zowel op beeld- als geluidsvlak. Het 1.85:1 anamorfisch beeldformaat is helder en heel scherp, en het feit dat de zwart-wit shots weinig tot geen grain bevatten zegt ons veel over de zorg die men besteedde aan deze transfer.

Krijgen we hier toch wel opnieuw een Franse DTS-track geserveerd op de Benelux-versie van een film zeker? Wanneer gaat men het eindelijk eens begrijpen dat die achterlijke synchronisaties een doorn in het oog/oor zijn van de echte filmliefhebber. Men kan in de Benelux veel meer DVD's aan de man brengen mocht men een Engelse DTS voorzien in plaats van die achterlijke Franse dubbing, slechts interessant voor enkele verstokte Franstaligen waarvan de hersenactiviteit zodanig miniem is dat ze zich in de onmogelijkheid bevinden ondertitels te volgen. Over de Engelse Dolby Digital 5.1 valt weinig negatiefs aan te merken: de surrounds doen goed hun werk (zie de aankomst van Stu in Down Town of het feestje iets later) en er is een goeie dynamische spreiding van het geluid. De dialogen zijn helder en klaarklinkend en de soundtrack klinkt geslaagd. Over de Franse DTS spreken we ons niet uit.


EXTRA'S
We beginnen met de audiocommentaar van regisseur Henry Selick: informatief maar redelijk monotoon gebracht. Je voelt aan dat de man vol opgekropte frustraties zit omdat er serieus aan zijn film werd gesleuteld door de studiobonzen. Hier en daar geeft hij een indicatie maar hij houdt zich toch in (misschien wijselijk, mocht hij ooit nog een film willen draaien). Verder krijgen we 11 uitgebreide en verwijderde scènes: dat de film soms af en toe de touwtjes uit handen geeft en met zichzelf een loopje neemt zien we aan deze extra's. De scènes zijn interessant en na het bekijken ervan zal je beseffen waarom de regisseur zich de haren uit het hoofd heeft getrokken. In 'Monkeybone secrets revealed' zien we in verschillende scènes de stop-motion technieken en speciale effecten aan het werk. Sommige van deze scènes hebben optioneel commentaar door de regisseur (eveneens aanwezig bij sommige uitgebreide en verwijderde scènes). Verder krijgen we nog 3 tv-spots, een theatrical trailer en een wel héél uitgebreide galerij met allerlei experimentele tekeningen, productieschetsen en foto's van de verschillende karakters. De dvd-rom extra's konden we niet bekijken aangezien wij hiervoor het materiaal niet bezitten.


CONCLUSIE
Deze film is de uitgelezen mogelijkheid om te bewijzen dat Hollywood niet bang is om eens iets anders te brengen. Na een goed halfuur zal je ofwel geboeid verderkijken, ofwel deze schijf zo snel mogelijk uit je speler willen halen. Bijgevolg toch maar eerst aan een huurbeurt onderwerpen, lijkt ons. Voor het beeld, geluid en extra's moet je het alleszins niet laten, want deze werden heel goed verzorgd. Probeer maar, misschien is het wel een film voor jou!


cover
Studio: Fox

Regie: Henry Selick
Met: Brendan Fraser, Bridget Fonda, Whoopi Goldberg, Megan Mullally, Giancarlo Esposito, John Torturro (stem Monkeybone)

Film:
6/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626011330


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Monkeybone's secrets revealed,
• Uitgebreide en verwijderde scènes,
• Galerij,
• Theatrical trailer,
• 3 TV-spots,
• DVD-rom features

Andere recente releases van deze maatschappij