:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FREDDY GOT FINGERED
FREDDY GOT FINGERED
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-04-28
FILM
Grote én terechte winnaar van de Raspberry Awards (tegenhanger van de Oscars). Zes nominaties, waarvan 5 awards (o.a. slechtste film en slechtste acteur). Het verhaal draait om een 28-jarige 'wannabe' striptekenaar die verliefd wordt op een nymfomane in een rolstoel. De striptekenaar Gordon Brody wordt gespeeld door Tom Green. Gordon vertrekt vanuit Oregon naar Hollywood in de hoop enig succes te boeken. Nadat hem duidelijk wordt verteld dat zijn werk vol zit van stupide ideeën keert hij terug naar huis. Daar is zijn vader absoluut niet blij mee! Na vele krankzinnige situaties en een hevige kennismaking met een nymfomane arts heeft Gordon enige tijd het rijk voor zich en komt op het idee een animatieserie te maken gebaseerd op zijn eigen familie. Dit blijkt een schot in de roos te zijn.

Zoals vele komedieacteurs begon ook Tom Green zijn carrière als stand-up comedian in een comedy club. Na zijn studies werd hij de gastheer van een lokale TV-show. Drie jaar later werd de show overgenomen door MTV en wereldwijd uitgezonden. Een enorme vergissing als je het ons vraagt. De irritante en onuitstaanbare Tom Green verdient het niet om zijn “kunstjes” tentoon te spreiden. In deze film overschrijdt hij met veel gemak alle grenzen van fatsoen, we gaan jullie de details hier besparen, onze maag draaide er alvast enkele malen van om. Hoe een gerespecteerde filmmaatschappij als Fox aan dergelijke projecten geld toeschiet, is ons een compleet raadsel. En zeggen dat er zoveel talent rondloopt dat totaal geen kans krijgt. Onbegrijpelijk. Freddy Got Fingered is een barslechte film met veel walgelijke, slechte en zieke humor, en bovendien slecht geacteerd, alsof dat laatste de film zou kunnen redden. Waarom acteurs als Rip Torn of Drew Barrymore hier komen ronddraven, is eveneens een groot vraagteken.

BEELD EN GELUID
De film krijgt het oorspronkelijke 1.85:1 beeldformaat en is anamorfisch op DVD gezet. De kwaliteit valt redelijk goed mee alhoewel een aantal scènes last hebben van ruis en kleine printbeschadigingen. Tevens merk je hier en daar dat het beeld te soft oogt en niet voldoende detail en scherpte bevat. Het Dolby Digital 5.1-geluidsspoor (384 kbps) klinkt goed zonder meer. Waar nodig worden de kanalen ideaal benut. Verwacht geen overdonderende geluidseffecten.

EXTRA'S
Tom Green spreekt een audiocommentaar is en dat is ook al een hele marteling. Zijn uitleg is totaal ongestructureerd en in een poging om grappig te zijn, irriteert hij meer dan hij denkt. Veel zinnige dingen heeft hij dus niet te vertellen. De film kan je bovendien bekijken met een lachband opgenomen tijdens de première van de film. We vermoeden echter dat deze lachband van een andere film of een ander medium afkomstig is. Iedereen ligt in een deuk van het lachen, wat bij ons op ongeloof stuit. Een vier minuten durende featurette is eveneens van de partij. Hierin prijst Tom Green de film aan en soms hij een aantal redenen op om zijn prent te gaan bekijken. De MTV Movie Special duurt zo'n 20 minuten en wordt gepresenteerd door Green zelf. De kijker krijgt enkele beelden achter de schermen begeleid door Green's "deskundige" uitleg. Zes verwijderde scènes maken ook deel uit van de extra's, met of zonder commentaar van de "regisseur". Kies je laatste scène krijg je nadien een fragment te zien uit een talkshow waar Green de presentator een dode wasbeer overhandigt. Voorts bevinden er zich cast en crew info, een bioscooptrailer, TV spots en een gecensureerde versie van de film (3 min.) op deze schijf. Over het algemeen kunnen we stellen dat het informatieve gehalte van deze extra's onbestaande is.

CONCLUSIE
Freddy Got Fingered is een enorme misstap van Fox. De film deugt op geen enkel vlak en verdient zelfs geen DVD release. We vergeven het Fox deze keer, vermits ze de voorbije weken en maanden zeer interessante films op prima DVD's gereleased hebben. En in de toekomst zetten ze dit elan zo te zien wel voort. Dat verdient een pluim. Maar deze Freddy Got Fingered laat je best links liggen. Diegenen die toch benieuwd zijn naar Tom Green's humor kunnen het schijfje eens huren, maar... je bent gewaarschuwd! En hoe luidt het spreekwoord ook alweer? Juist ja...


cover
Studio: Fox

Regie: Tom Green
Met: Tom Green, Rip Torn, Julie Hagerty, Kaye Thomas, Marisa Coughlan

Film:
0/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626011897


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Lachband,
• Verwijderde scènes,
• MTV Movie Special,
• Featurette,
• Gecensureerde versie,
• Bioscooptrailer,
• TV spots,
• Cast en crew info

Andere recente releases van deze maatschappij