:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LEGENDS OF THE FALL
LEGENDS OF THE FALL
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-04-28
FILM
Voormalig legerkolonel William Ludlow (Anthony Hopkins) heeft zich teruggetrokken op zijn ranch in Montana, omdat hij de onfaire behandeling van de indianen door de overheid niet meer kon aanzien. Zijn vrouw Isabel (Christina Pickles) kon het buitenleven niet gewoon worden, en is het dan maar afgebold, en de drie kinderen, Alfred (Aidan Quinn), Tristan (Brad Pitt) en Samuel (Henry Thomas) heeft ze onder vaders hoede achtergelaten. De band tussen de broeders is schier onbreekbaar, alleen Tristan, grotendeels opgevoed door een indianen-bediende van de kolonel, heeft af en toe behoefte er alleen op uit te trekken om zijn favoriete outdoor-activiteiten te beoefenen (zoals: beren pesten). Op een dag arriveert Samuels verloofde Susannah Fincannon (Julia Ormond). De kolonel is bijzonder opgetogen over haar, en ook al omdat ze wees is, neemt hij ze liefdevol op in zijn familie. Er stromen echter verontrustende berichten binnen over de politieke situatie in West-Europa, en de naieve idealist Samuel wil per sé gaan vechten tegen de Duitsers, ondanks hevige tegenkanting van vader. Tristan en Alfred besluiten hun broer te vergezellen om hem te beschermen. Maar Alfred raakt gewond, en op een ogenblik dat Tristan niet oplet schieten de Duitsers tijdens een bijzonder laffe actie Samuel dood. Tristan neemt bloedig wraak. Wanneer Alfred keert als boodschapper van het slechte nieuws terug naar huis, besluit Tristan eerst nog wat rond te zwerven. Alfred raapt zijn moed bijeen en verklaart aan Susannah dat hij op haar verliefd is geworden, maar wanneer Tristan uiteindelijk weerkeert verkiest ze hem en niet Alfred. Tristan heeft zijn oorlogstrauma's nog niet verwerkt, en wanneer hij in een reflex bijna Susannah doodsteekt, besluit hij hen te verlaten, omdat hij een gevaar is voor al wie hij liefheeft. Susannah belooft op hem te wachten, maar de tocht rond de wereld die Tristan onderneemt blijft maar duren. Op gegeven moment schrijft hij haar een brief dat hun relatie gedoemd is te mislukken, en ze maar een ander moet kiezen. Wanneer Tristan dan eindelijk weerkeert, is Susannah al een jaar getrouwd met Alfred, intussen een succesvol politicus.Hij vindt echter troost bij Isabel II (Karina Lombard), de halfbloed-indiaanse pleegdochter van zijn vader. Ze trouwen, en alles lijkt weer koek en ei te zijn. Tristan heeft zich echter op de illegale dranksmokkel geworpen, en kan hier telkens tussenuit komen door de politieke invloed van zijn broer. Tijdens één van die controles treft een verdwaalde kogel Isabel dodelijk. Vanaf dan heeft Tristan nog maar één doel: bloedwraak. Met de klemtoon op bloed.

Legends Of The Fall is een mooi gestileerd emotioneel drama, dat voornamlijk drijft op het talent van enkele rasacteurs als Anthony Hopkins en Brad Pitt, zonder daarbij de rest van de cast (Aidan Quinn, Julia Ormond, ...) te vergeten. Enkele scènes zijn wel nogal gruwelijk, want de manier waarop Pitt zijn tegenstanders om het leven brengt getuigen niet altijd van mentaal evenwicht (scalperen, pitch-forking,..). De rol van de onevenwichtige Tristan wordt door Pitt evenwel magistraal vertolkt, en Anthony Hopkins, vooral in de tweede helft van de film, na zijn beroerte, levert ook puik werk. Regisseur Zwick heeft een evenwicht gevonden tussen de meer romantische verhaallijnen en de oorlogstaferelen. Het is een zeer Hollywoodiaans drama geworden, met het onvermijdelijke suikergehalte, maar door enkele goede plotwendingen en een portie rauwe oorlogswerkelijkheid komt de film vlot boven de middelmaat uit.

BEELD EN GELUID
Legends Of The Fall was samen met films als The Net, The People Vs. Larry Flynt, Philadelphia en nog enkele andere titels één van de eerste releases van Columbia Tristar, in een nogal redelijk kale versie. Geleidelijk worden sommige van deze films nu heruitgebracht, en ten opzichte van de eerdere release heeft men de disc een stevige opknapbeurt gegeven. Het gewone MPEG-spoor is vervangen door een excellent Dolby Digital 5.1-spoor met bitrate 384 Kbps, wat vooral in de diverse schietpartijen bijzonder veel effect ressorteert. Tijdens de scènes op het slagveld wordt het subwooferkanaal intens gebruikt, en wanneer er ergens in de bergen een schot wordt gelost, klinkt de echo verbluffend na in de achterkanalen. Voorts is de dialoog en de muziek van James Horner - wie anders? - netjes in balans. Het beeld is misschien een fractie scherper dan bij de vorige release, maar er zijn nog altijd veel printbeschadigingen aanwezig, vooral tijdens pakweg de eerste helft van de film. Bovendien zitten er nog steeds hier en daar een paar lelijke voorbeelden van slechte compressie in, kijk maar eens op 22:53. Het zwartniveau is diep genoeg, de kleuren zien er fris en levensecht uit, en laten de mooie fotogenieke plaatjes van Montana goed tot hun recht komen.

EXTRA'S
Het grote verschil met de vorige release is een niet verwaarloosbare hoeveelheid extra's. Die, naar goede gewoonte bij Columbia Tristar, van Nederlandse ondertitels voorzien zijn. De menu's zijn enkele montages uit de film, voorzien van een streepje soundtrack, en laten zich zeer eenvoudig bedienen. Om te beginnen bevat de film maar liefst twee commentaartracks, één met regisseur Edward Zwick en hoofdrolspeler Brad Pitt, en een tweede, meer technische, van filmmaker John Toll en productie-ontwerpster Lilly Kivert, die wat meer over decors, locaties en rekwisieten vertellen. Ook is er een geïsoleerde muziekscore van James Horner, in Dolby Digital-kwaliteit, opgedeeld in verschillende tracks. Verder bevat de disc drie redelijk slecht afgewerkte verwijderde scènes, samen goed voor zo'n 4 minuten en half, naar keuze al dan niet van commentaar van de regisseur voorzien. Voorts staan er nog twee featurettes op, zijnde één behind-the-scenes filmpje van een zestal minuten en ééntje over de locaties waar men de WOI-scènes heeft opgenomen, van een vijftal minuten. Tot slot krijgen we nog wat filmografische randinformatie, en een bioscooptrailer. Een uitgebreidere documentaire ontbreekt spijtig genoeg, maar we mogen niet klagen.

CONCLUSIE
Is het de moeite om je oude release te vervangen door deze nieuwe? Wat ons betreft absoluut wel: de beeld-en vooral geluidskwaliteit zijn erop vooruitgegaan, en er is een mooie reeks bonusmateriaal toegevoegd.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Edward Zwick
Met: Anthony Hopkins, Aidan Quinn, Julia Ormond, Brad Pitt, Henry Thomas, Karina Lombard, Gordon Tootoosis, Christina Pickles

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
12

Speelduur:
128 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609745092


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Audiotrack Dolby Digital 5.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Bulgaars, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• 2 korte documentaires,
• Verwijderde scènes,
• Commentaartracks,
• Geïsoleerde soundtrack,
• Cast en crew-informatie,
• Productieaantekeningen

Andere recente releases van deze maatschappij