:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DRACULA 2002
DRACULA 2002
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-04-29
FILM
Deze Dracula-verfilming opent in 1897. Dracula heeft de bemanning van het schip Demeter uitgemoord, het schip waarmee hij notabene de oversteek naar Londen maakt. De vampierenjager Abraham Van Helsing (Christopher Plummer) weet Dracula in de val te lokken en sluit hem op in een zilveren kist diep in de catacomben. Dan verplaatst het verhaal zich naar onze huidige tijd. De kist ligt nog steeds in de catacomben, maar werd ondertussen zwaar beveiligd. Van Helsing runt een antiekzaak en draagt nog steeds dit geheim met zich mee. Op een dag weten enkele gangsters in het gebouw binnen te dringen en de kluis te openen. Zij zijn duidelijk op zoek naar geld en goud, maar kunnen enkel de zilveren kist en wat oude schedels terugvinden. Wanneer ze de kist willen verplaatsen, vallen er doden. Ze maken zich snel uit de voeten met de kist en vliegen naar de Kaaiman-eilanden. Daar arriveren ze nooit. Dracula herrijst, doodt de bemanning en het vliegtuig stort neer nabij New Orleans. Ondertussen wordt een zekere Mary Heller al een tijdlang gekweld door bizare nachtmerries die ze maar niet kan verklaren. Ze gaat te rade bij de priester die bevriend was met haar overleden moeder, maar ook hij kan haar niet helpen. Van Helsing wordt tijdens zijn jacht op Dracula bijgestaan door zijn assistent Simon. Zo worden langzaam maar zeker een aantal geheimen uit de doeken gedaan.

Dracula 2002 (de titel is eigenlijk Dracula 2000, maar via sluwe marktingtruukjes werd het jaartal tot tweemaal toe gewijzigd terwijl het om identiek dezelfde film gaat), is de zoveelste verfilming van Bram Stoker's verhalen rond Graaf Dracula. Ondanks het feit dat Wes Craven vernoemd wordt op de hoes heeft de man niet veel met de verfilming zelf te maken. Regisseur Patrick Lussier weet een aantal sfeervolle momenten in de film in te bouwen, doch gaat de prent een beetje de mist in te wijten aan het wat zwakke scenario (met een verrassend en origineel einde toch wel) en dito acteerprestaties. Christopher Plummer is nog de enige die weet te overtuigen. Wat de makers van de film aantrok in Gerard Butler is een mysterie, de man staat er gewoon niet als Dracula en komt bijgevolg nooit dreigend over. Onze voorkeur gaat uit naar films als Nosferatu (1922), Dracula (1931) en Bram Stoker's Dracula (1992).

BEELD EN GELUID
RCV heeft op technisch vlak puik werk afgeleverd met deze release. De film heeft een anamorfisch 2.35:1 beeldformaat waarvan de kwaliteit op enkele minpuntjes na heel goed is. Heel af en toe merk je wat grain en trillende beeldlijnen, maar afgezien hiervan is de transfer foutloos. Het contrast is prima en de zwarttinten zijn diep en solide. Het beeld bevat bovendien voldoende detail en scherpte. De Nederlandse ondertitels (uitschakelbaar) zijn netjes onderaan in beeld geplaatst en voldoende groot. Wat de DTS 5.1 (754 kbps) geluidstrack betreft niets dan lof. Deze klinkt heel overtuigend en tilt de eerder matige film naar een hoger niveau. Alle kanalen worden vanaf de beginscènes optimaal en met momenten agressief benut. Vooral de filmmuziek komt op een indrukwekkende manier tot zijn recht. Het bereik en dynamiek van deze DTS-track is van een geluidsbeeld is heel ruim en van een uitstekend niveau. De surrounds delen in al dit geweld en hier wordt tevens split-surround toegepast. Draai het volume maar eens open tijdens het bekijken van de film, dan zal je ervaren dat deze track van een bijzonder goede kwaliteit is. De Dolby Digital 5.1 geluidstrack (448 kbps) biedt eveneens de nodige ambiance, maar is wel ruwer en minder gecontroleerd. De DTS draagt hier zeker onze voorkeur.

EXTRA'S
RCV presenteert deze DVD in standaard flexbox doosje dat wel verpakt zit in een kartonnen omhulsel. De menu's zijn statisch en sfeervol begeleid door muziek. Regisseur Patrick Lussier en scenarist Joel Soisson praten vlotjes een audiocommentaar vol en weten de kijker te boeien met allerlei achtergrondinformatie en leuke weetjes. Verder op deze DVD vinden we vier verwijderde scènes (8 min. 30) terug, met of zonder commentaar, en drie uitgebreidere scènes (8 min. 45) die niet in deze versie in de film terug te vinden zijn. Daarnaast krijgen we de gebruikelijke promotionele featurette (9 min.) met interviews en beelden achter de schermen. De Audition Reel (9 min.) bevat drie audities van Gerard Butler, Justine Waddell en Colleen Ann Fitzpatrick. We besluiten met een bioscooptrailer en cross-promotionele trailers voor drie andere RCV releases (Thirteen Days, Lost Souls, Traffic).

CONCLUSIE
Deze Dracula-film heeft wel het nodige potentieel, maar het geheel wordt niet helemaal goed uitgewerkt. Behalve de goede acteerprestatie van Christopher Plummer, is het povertjes gesteld met de andere karakters die niet of nauwelijks weten te boeien. Technisch scoort RCV hier hoge toppen: zowel beeld als geluid zijn topkwaliteit. De extra's voldoen in zekere zin al mocht er gerust een uitgebreide documentaire worden bijgevoegd. Een leuke release voor vampieren- en/of horrorfans.


cover
Studio: RCV

Regie: Patrick Lussier
Met: Christopher Plummer, Jonny Lee Miller, Omar Epps, Gerard Butler, Justine Waddell, Jeri Ryan, Jennifer Esposito, Colleen Ann Fitzpatrick

Film:
6/10

Extra's:
6/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045201777


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Trailer,
• Verwijderde scènes,
• Uitgebreide scènes,
• Behind The Scenes
• Audition Reel,
• Also Available

Andere recente releases van deze maatschappij