:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STUDIO 60 ON THE SUNSET STRIP
STUDIO 60 ON THE SUNSET STRIP
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2009-05-20
SERIE
Intelligente televisie is op korte tijd uitgegroeid tot een risicovolle onderneming. Met de komst van programma’s zoals Big Brother, gaat het televisielandschap gebukt onder de toorn van de reality tv. Televisiemakers lijken niet langer in staat om creatief uit de hoek te komen en vertrouwen het maken van wat moet doorgaan voor goede televisie toe aan een stel nitwits dat liever slapend rijk en bekend wordt. Met The West Wing toonde bedenker Aaron Sorkin aan dat het ook anders kan. De reeks vormde nochtans een uitdaging voor een wereld die blijkbaar niet klaar is voor technische hoogstandjes. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan de prachtig vloeiende camerabewegingen door de gigantische sets. En toch groeide The West Wing uit tot een succes, omdat de makers erin slaagden het menselijke aspect van de machtigste man ter wereld bloot te leggen.

Met Studio 60 On The Sunset Strip concentreert Sorkin zich op de avonturen in de televisiewereld. De serie speelt zich af bij televisiezender NBS (National Broadcasting System) waar het paradepaardje Studio 60, een comedy show à la Saturday Night Live, onder zware druk komt te staan. Wes Mendell (Judd Hirsch) is al jarenlang een succesvol schrijver voor Studio 60, maar heeft zijn buik vol van de invloed die buitenstaanders uitoefenen op de inhoud van het programma. In ware Network-stijl haalt hij uit naar het establishment. Zijn uitbarsting levert hem een onmiddellijk ontslag op, maar tegelijkertijd lijkt hij er ook in geslaagd een aantal heilige huisjes in te trappen. Jordan McDeere (Amanda Peet), het kersverse hoofd van NBS, krijgt op haar eerste werkdag af te rekenen met een ware crisis. Ondertussen voelt ze de hete adem van voorzitter Jack Rudolph (Steven Weber) in haar nek. Jordan ziet geen andere uitweg dan een beroep te doen op Matt Albie (Matthew Perry) en Danny Tripp (Bradley Whitford), respectievelijk een voormalige schrijver en producer van Studio 60. Dat zorgt voor de nodige opschudding bij zowel het bestuur van de televisiezender als bij de gevestigde cast van de show. Matt en Danny laten het echter niet aan hun hart komen en gaan vol goede moed aan de slag. De weg naar succes ligt  geplaveid met uitdagingen die het tweetal met verve weet aan te pakken.

In tegenstelling tot The West Wing werd Studio 60 al na 1 seizoen stopgezet. Na de pilootaflevering gingen de kijkcijfers er stelselmatig op achteruit. Een gebrek aan vertrouwen in de reeks en een slechte programmatie speelden daarin ongetwijfeld een rol, maar het voornaamste probleem was dat de makers naarmate de reeks vorderde ook minder en minder te vertellen hadden. We zien het zo vaak gebeuren dat een serie fris en vernieuwend van start gaat om vervolgens te verzanden in clichés. De schrijvers stellen aanvankelijk de machinaties rond de productie van een hedendaagse televisieshow aan de kaak en tijdens die korte inloopperiode komt Studio 60 ook vernieuwend en wat confronterend uit de hoek, maar dan richten ze hun pijlen op een aantal romances met zwakkere verhaallijnen tot gevolg. Eerst spelen Matt Albie en Harriet Hayes (Sarah Paulson) een spelletje welles-nietes, maar hun aan-uitrelatie brengt geen echte magie op het scherm. Halverwege de reeks komt de ontluikende relatie tussen Jordan McDeere en Danny Tripp meer in de kijker. Tussen hen heerst er dan weer wel een flinke dosis chemie. Ondertussen wijkt de reeks alsmaar meer af van het oorspronkelijke doel. En toch heeft Studio 60 zo zijn kwaliteiten. De opnames getuigen net zoals bij The West Wing van een bijzonder hoogstaande kwaliteit, de snedige dialogen toveren meer dan eens een glimlach op het gelaat en er is een overvloed van speciale gastoptredens.

BEELD EN GELUID
De kwaliteit van de anamorfische 1.78:1-beeldtransfer varieert van goed tot zeer goed. Het beeld is scherp, de kleuren zijn levendig en het contrast is, op de pilootaflevering na, goed. Beschadigingen zijn er niet en we zijn dan ook best tevreden met zo’n transfer voor een televisiereeks. Het Dolby Digital 5.1-geluid maakt eveneens een uitstekende indruk. Met zoveel vloeiende camerabewegingen en overgangen van de ene naar de andere set, moet het een helse karwei geweest zijn om zo’n hoogstaande kwaliteit tot stand te brengen.

EXTRA’S
De pilootaflevering is voorzien van audiocommentaar door Aaron Sorkin en Thomas Schlamme. Het tweetal gaat in op tal van aspecten omtrent de ontwikkeling van de reeks. Zo geeft Sorkin toe dat hij enorm veel inspiratie haalde uit het script van Paddy Chayefsky voor de film Network. Ook bleek het niet eenvoudig om opnames in te plannen in de agenda van Amanda Peet. Ondertussen valt er geen enkele bitterheid te bespeuren omwille van het schrappen van de reeks. De tweede en laatste extra is In Depth: The Evolution Of Studio 60 waarin Timothy Busfield ons een rondleiding geeft op de set. Ondertussen zien we fragmenten uit interviews met Sorkin, de cast en de crew over de opbouw van de set en het tot stand komen van de personages.

CONCLUSIE
Studio 60 On The Sunset Strip bleek geen hit bij het grote publiek en dat is jammer, want de reeks heeft heel wat te bieden. Akkoord, de schrijvers dwalen geleidelijk aan af van hun oorspronkelijke doel, maar bezorgen ons toch een aangename reeks met vinnige dialogen en een aantal uitstekende acteerprestaties. Warner bezorgt ons technisch uitstekende dvd’s met een beperkt aantal leuke extra’s.cover
Studio: Warner

Regie: diverse
Met: Matthew Perry, Amanda Peet, Bradley Whithford, Steven Weber, D.L. Hughley

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
AL

Speelduur:
880 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Commentaar bij de pilootaflevering
• In Depth: The Evolution of Studio 60

Andere recente releases van deze maatschappij