:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PRETTY WOMAN
PRETTY WOMAN (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-05-20
FILM
Edward Lewis (Richard Gere) is knap, succesvol en steenrijk. Hij wordt begeerd door ontelbare vrouwen, maar toch voelt hij zich de laatste tijd erg rusteloos. Edward vertrekt met de blitse bolide van zijn beste vriend en collega Philip Stuckey (Jason Alexander) op zijn eigen feestje en besluit wat rond te oeren. Zo kruist hij letterlijk het pad van het knappe straatmadeliefje Vivian (Julia Roberts). Omdat Edward zich zo goed voelt bij haar, besluit hij Vivian een aanlokkelijk voorstel te doen...

"She walked off the street, into his life and stole his heart."

Pretty Woman is een film die romantische zielen al spontaan doet zwijmelen bij het horen van de titel! Niemand kan zich de film voorstellen zonder Julia Roberts en Richard Gere, maar de studio liep toen helemaal niet warm voor deze acteurs. Als je de wilde geruchten mag geloven dongen de meest uiteenlopende namen mee naar de rollen en de studio zelf wilde bijv. liever Meg Ryan in de rol van "Vivian". Maar gelukkig vielen de puzzelstukjes juist in elkaar en groeide het moderne sprookje uit tot één van de meest succesvolle films aller tijden!

Julia Roberts was dan ook nooit beter en charismatischer als het charmante hoertje "Vivian", terwijl Richard Gere de perfecte tegenspeler is. De chemie tussen de twee Hollywoodsterren barst bijna letterlijk van het scherm en de twee zijn erg geloofwaardig als filmisch koppel. Pretty Woman kan eveneens bogen op een aantal kleurrijke en interessante bijrollen door Laura San Giacomo, Hector Elizondo en Jason Alexander. Vooral Hector Elizondo is geweldig als de aanvankelijk norse Barney Thompson, die niet anders kan dan ontdooien voor Vivian.

Erg opmerkelijk is dat het destijds om een R-rated film ging door de aanwezigheid van onderwerpen als prostitutie, drugs en geweld en het siert regisseur Garry Marshall dat hij de film - romantiek of niet - zo volwassen heeft weten te benaderen. Hierdoor wint de productie enkel maar in geloofwaardigheid! Pretty Woman heeft voorts een lekker vlot en snedig tempo en boeit - of beter 'verwarmt' van begin tot eind. Zonder twijfel een terechte moderne klassieker!

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 HD-beeld heeft een prima scherpte, met daarenboven een heldere, natuurlijk ogende kleuren. De donkere scènes hebben duidelijk meer last van filmgrain en een mindere detaillering. De gebruikte filmprint is over het algemeen proper, maar sporadisch duikt er hier en daar toch nog een vuiltje op. Toch valt het beeld gezien de leeftijd van de film goed mee en in directe vergelijking met de eerder uitgebrachte dvd's is er een lichte verbetering waar te nemen. De aan te raden audiotrack is uiteraard de Engelse PCM 5.1-track, die een voldoende ruimte bevat en een goede weergave biedt van de uitstekende filmmuziek. De dialogen komen netjes uit de middelste speaker en zijn over de hele lijn goed te verstaan. De subwoofer zorgt op zijn beurt voor de nodige onderlijning. Dramatische ruis of andere storingen in het geluid zijn gelukkig niet aan de orde. Opnieuw een verbetering tegenover de dvd-uitgaven, maar het is eerlijk gezegd niet echt een upgrade waard.

EXTRA'S
Regisseur Garry Marshall spreekt op een enthousiaste manier de audiocommentaartrack in, waaruit blijkt dat hij echt met warme gevoelens op de film terugkijkt. Helaas kom je bitter weinig te weten over het maken van de film en vallen er hier en daar stiltes. Soms komt de cineast aanzetten met informatieve weetjes, maar een echte topper is de track jammer genoeg niet. Vervolgens heb je de typische bloopers (3 min.) en een live optreden (4 min.) van Garry Marshall, Julia Roberts en Richard Gere op het afsluitfeestje van de opnames. De Pretty Woman Tour Los Angeles is een interactieve feature waarin je aan de hand van een plattegrond acht locaties uit de film kan kiezen. Nadien krijg je wat informatie over de bewuste plek. Er is tevens een introductie van Marshall en met een handige 'Play All'-knop kan je alles in één ruk bekijken (9 min.). Daarna is er nog promotiemateriaal te ontdekken zoals een korte en beknopte promofeaturette uit 1990 (4 min.), de leuke videoclip van de funky Nathalie Cole hit "Wild Women Do" en uiteraard de originele bioscooptrailer. 

CONCLUSIE
Pretty Woman is en blijft een tijdloze klassieker. Een modern Hollywood-sprookje dat zelfs de meest gevoelloze persoon zal weten te ontdooien! De Blu-ray uitgave van Disney is meer dan behoorlijk, maar een upgrade is het toch niet echt waard.


cover
Studio: Disney

Regie: Garry Marshall
Met: Julia Roberts, Richard Gere, Laura San Giacomo, Hector Elizondo, Jason Alexander

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Romantische
komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1990

Leeftijd:
6

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Engels PCM 5.1
Frans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Bloopers
• Het Afsluitfeestje Live
• De LA Pretty Woman tour
• Featurette
• Muziekvideo
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij