:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HIGH ART
HIGH ART
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-05-01
FILM
Syd (Radha Mitchell) en haar vriend James (Gabriel Mann) wonen in een appartement in een buitenwijk van New York. Syd werkt als assistent-editor bij het New Yorkse fotoblad Frame, mar wil graag hogerop geraken. Op een avond merkt ze dat het plafond in hun badkamer lekt waarop ze besluit bij de bovenburen aan te kloppen. De wereld waarin deze mensen leven staat in schril contrast met haar yuppie-leven. Ze ontmoet Lucy Berliner (Ally Sheedy), die haar manier van leven beu is en een uitweg zoekt in de drugs, en de gewezen Duitse actrice en tevens haar lesbische vriendin Greta (Patricia Clarkson), beiden verslaafd aan drugs en aan lager wal geraakt. Syd ontdekt dat Lucy fotografe is geweest en is onder de indruk van haar boeiende foto's. Haar interesse in het werk van Lucy is meteen gewekt. De dag nadien komt Syd terug om zogezegd het lek verder te dichten, en van de gelegenheid maakt ze gebruik om Lucy's foto's te bestuderen. Blijkbaar was zij tien jaar geleden een gevierde fotografe die er de brui aan gegeven heeft. Syd doet aan haar redacteur een voorstel om Lucy een reportage te laten maken. Tijdens een etentje gaat Lucy akkoord op één voorwaarde: Syd moet haar editor worden tijdens het project. Syd is verrast met dit voorstel, het overvalt haar, maar tegelijkertijd is ze blij omdat ze beseft dat Lucy de weg naar haar promotie heeft geopend. Maar Syd's gevoelens voor Lucy nemen toe en wanneer beiden op weekend vertrekken om de reportage te maken, zijn we getuige van een aantal mooie scènes tussen beide vrouwen. Greta is niet opgezet met dit avontuur en stelt haar eisen aan Lucy... de gevolgen blijven niet uit. High Art is een knappe arthouse film geschreven en geregisseerd door Lisa Cholodenko. De drie vrouwelijke hoofdrollen worden gewoonweg schitterend neergezet, maar het is vooral Patricia Clarkson de helemaal weet te overtuigen als de aan drugs verslaafde Greta, ooit een gevierd actrice in films van Fassbinder. Een prima bijrol is weggelegd voor Tammy Grimes, de joodse moeder van Lucy die het maar niet kan begrijpen dat haar dochter lesbisch is en bovendien weigert Greta bij naam te vernoemen, maar het steevast heeft over 'die Duitse'.


BEELD EN GELUID
De technische kwaliteit van deze DVD scoort behoorlijk goed, rekening houdend met de veel kleinere budgetten bij arthouse producties. De film heeft een 1.85:1 anamorfisch beeldformaat dat er zelfs vrij goed uitziet. De intentie van de regisseur komt perfect tot uiting dankzij het sobere kleurenpalet en occassioneel en opzettelijk gebruik van grain. Het geluid is een Engelse Dolby Digital 2.0 die hier prima werk aflevert, voor een film met enkel dialogen is niet meer vereist uiteraard.


EXTRA'S
Bonusmateriaal is eveneens aanwezig zij het wel gering. Zo krijgen we enkele korte biografieën voor Ally Sheedy, Radha Mitchell en Lisa Cholodenko. Daarnaast zijn er een beknopte fotogalerij waarvan je de prentjes op je PC als achtergrond kan bewaren, een bioscooptrailer, en drie trailers voor andere Homescreen titels.


CONCLUSIE
High Art is een warme, ontroerende en volwassen arthouse film over de gevoelens die bij twee vrouwen voor elkaar aanwakkeren. De presentatie op DVD scoort goed, de extra's daarentegen zijn summier. Een release als deze koop je vanzelfsprekend voor de film en die is absoluut een aanrader.


cover
Studio: Homescreen

Regie: Lisa Cholodenko
Met: Radha Mitchell, Ally Sheedy, Patricia Clarkson, Bill Sage, Gabriel Mann, Anh Duong, Tammy Grimes, David Thornton

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
16

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789056751982


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Cast en crew info
• Fotogalerij
• Also available

Andere recente releases van deze maatschappij