:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOTEL VERY WELCOME
HOTEL VERY WELCOME
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2009-05-29
FILM
In Hotel Very Welcome volgt de Duitse regisseur Sonja Heiss een aantal jonge Europeanen op hun tocht door Thailand en India op zoek naar avontuur of verstrooiing. De twee Engelse vrienden Josua en Adam hebben vooral interesse voor raveparties en blondjes, liefst Deens of Zweeds, maar als blijkt dat Joshua zonder geld uit Londen is vertrokken, wordt het precaire evenwicht tussen beide jongemannen verstoord. In het China Express Hotel in Bangkok zit Svenja ondertussen aan de telefoon. Ze heeft een vlucht naar Shangai gemist en probeert een goedkoop ticket te versieren. Met de kerel van het callcenter voert ze een dovemansgesprek over wie waar naartoe wil vliegen. Uiteindelijk zal ze een afspraakje met hem maken aan een tempel in de stad, want eenzaamheid drijft mensen tot vreemde gedragingen.
 

 
Een eind verderop, in India, maakt de kijker ondertussen kennis met Liam, een jonge baardige Ier die regelmatig een joint nodig heeft en die geen mens of dier kwaad doet. Hij is een beetje op de vlucht, want thuis heeft hij een meisje zwanger gemaakt na een lange nacht van drugs en alcohol. Ze is spuuglelijk, verzekert hij z’n Indiase gids tijdens een kamelentocht door de woestijn, maar ik word wél vader. Hij glimlacht en probeert zichzelf te overtuigen dat zijn toekomst in een normaal gezinsleven ligt. De Duitse Marion, ondergedoken in een commune in Bombay en op zoek naar een doel om haar leven opnieuw op de sporen te krijgen, stort zich op een yogacursus. Ze heeft haar vriend in Duitsland achtergelaten en hoopt tijdens de afgedwongen scheidingsperiode inzicht te krijgen in haar eigen gevoelens.
 

 
Voor niemand in Hotel Very Welcome zijn de verandering van omgeving of de bloedmooie natuur voldoende redenen om zich goed te voelen en oude zorgen aan de kant te zetten. Ze zijn op de vlucht voor problemen thuis of voor de alledaagse sleur, maar slagen er op hun reis naar de andere kant van de wereld niet in om hun oude huid af te werpen. Meer nog, in de voor hen vreemde omgeving stapelen nieuwe problemen zich op wegens taal- en communicatiebarrières, andere gewoonten, ethische verschillen of gewoon wederzijds onbegrip. Sonja Heiss, afgestudeerde van de ondertussen beroemde filmacademie in München, hanteert een documentaire stijl om haar verhaaltjes te vertellen. Ze monteert ze door elkaar en laat de kijker in het ongewisse over het mogelijk verband tussen haar personages. Via een handheldcameratechniek kan ze de jongeren heel dicht op de huid zitten, waarbij ze jammer genoeg nauwelijks moeite doet om hun innerlijke beweegredenen en motivatie te veruiterlijken. Ze beperkt zich tot het registeren van hun hachelijke omstandigheden, hun communicatieprobleem, hun eenzaamheid, en dat doet ze met veel liefde en humor. Los van hun natuurlijke achtergrond zijn Sonja Heiss’s karakters verloren individuen, eenzame mensen waarmee de kijker zich wellicht niet makkelijk zal identificeren, maar die in het beste geval een zekere mate van medelijden opwekken.
 

 
Hotel Very Welcome is een charmante film en de aanpak van de jonge Duitse regisseuse laat het beste vermoeden voor de toekomst. Alleen een sterk scenario met een begin en een einde ontbreekt nog en personages die groeien, die een evolutieproces doormaken. Want ook dat is in Hotel Very Welcome nauwelijks het geval.
 
BEELD EN GELUID
De productie is over een periode van vier maanden met een beperkt budget gemaakt. Desondanks is het resultaat technisch redelijk goed van kwaliteit, zowel qua kleurvastheid en scherpte als qua detaillering. Bovendien mag een debuut altijd een beetje avontuurlijker zijn dan een vervolgfilm. Het geluid staat in een 5.1-versie, maar die moeite had men zich kunnen besparen, want het effect blijft beperkt omdat dat dit niet het soort film is waarin men uitpakt met indrukwekkende soundscapes en effecten allerhande.


EXTRA'S
De dvd bevat de Originele Bioscooptrailer, een lange rij Verwijderde Scènes – die nauwelijks de moeite waard zijn en die dus terecht zijn weggeknipt - , een reeks overbodige Outtakes en een aantal Andere Trailers voor releases van De Filmfreak.

CONCLUSIE
De Duitse regisseur Sonja Heiss heeft talent en in haar debuutfilm Hotel Very Welcome bewijst ze in staat te zijn om een verhaal in beeldtaal om te zetten. Dat doet ze met veel overtuiging en durf en het resultaat is tegelijk verfrissend en hartverwarmend. Hotel Very Welcome kunnen we u aanbevelen als een huurtip, maar met een beetje geluk staat Sonja Heiss de volgende keer met stip op ons verlanglijstje.
 



cover




Studio: Filmfreaks

Regie: Sonja Heiss
Met: Ricky Champ, Gareth Llewelyn, Eva Löbau, Chris O’Dowd, Svenja Steinfelder, Jinde Khan, Martin Löschmann, Zorana Misukic, JAdo Alagad John, Nathalie Sorrell, Gabriel Kashin

Film:
6,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789058495518


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels / Duits / Thais Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Originele Bioscooptrailer
• Verwijderde Scènes
• Outtakes

Andere recente releases van deze maatschappij