:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALPHA DOG
ALPHA DOG
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-07-12
FILM
Johnny Truelove (Emile Hirsch) is een jonge drugsdealer in de San Gabriel Valley. Omdat zijn vader een machtige figuur is in de misdaadwereld van Los Angeles, denkt Johnny vaak dat niets of niemand hem kan raken. Hij heeft veel vrienden en zijn huis is de vaste plaats waar op elk moment wel een lijntje of een lekkere griet kan worden gescoord. Wanneer er op een avond ruzie uitbreekt over geld tussen Johnny en de geflipte Jake Mazursky (Ben Foster) komt er een kettingreactie van ellende op gang. Johnny gooit met veel vertoon Jake buiten, die op zijn beurt inbreekt in Johnny's huis. Om zijn geld terug te krijgen bedenkt Johnny een radicaal plan en besluit hij met enkele vrienden Zack (Anton Yelchin), de jongere broer van Jake, te ontvoeren. Met alle destructieve gevolgen van dien...

"How did it ever go so far?"

Alpha Dog
is een misdaadfilm die gebaseerd is op waargebeurde feiten. Regisseur van dienst Nick Cassavetes (The Notebook, John Q) levert een prent af die qua scenario jammer genoeg niet altijd even evenwichtig en standvastig is, maar die gelukkig voor hem gered wordt door een uitstekende cast van beloftevolle jongelingen zoals Emile Hirsch (Into the Wild, Speed Racer), Ben Foster (X-Men: The Last Stand, 30 Days Of Night), Shawn Hatosy (The Faculty, John Q), Anton Yelchin (Star Trek, Terminator: Salvation) en Justin Timberlake (Edison, Black Snake Moan). Toch leek het op de affiches en covers alsof supersterren als Bruce Willis en Sharon Stone de hoofdrollen speelden. Hoewel die inderdaad even voorbij komen, gaat het eigenlijk om veredelde cameo-optredens, dus staar je zeker niet blind op deze acteurs. Bovendien worden Willis en Stone naar huis gespeeld door de jonge garde! Vooral Ben Foster, Anton Yelchin en Justin Timberlake (I kid you not!) zijn erg goed in hun respectievelijke rollen. Naast het onevenwichtige scenario is ook Cassavetes regie niet altijd even strak. Zo probeert de regisseur soms makkelijk te scoren door weinigzeggende scènes met seks toe te voegen, maar deze  fragmenten halen de geloofwaardigheid eerder onderuit en je beseft in één klap weer dat je naar een Hollywood-film kijkt. Gelukkig is het nihilistische einde behoorlijk sterk, waardoor we - samen met het prima acteerwerk - toch nog best genoten hebben van Alpha Dog.   

BEELD EN GELUID
Het origineel formaat van Alpha Dog is 2.35:1-beeldformaat. Toch opteerde Paradiso voor het verknipte 1.78:1 en echt vrolijk worden we daar niet van! En dan mag het beeld nog best scherp zijn en een goed contrast hebben, toch snoeien we knap in de punten! Dit blijft onvergeeflijk Paradiso! De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm met een vol en actief geluidsbeeld. De achterste kanalen zijn mooi gevuld met goed geplaatste geluidseffecten en filmmuziek, terwijl de zuivere, goed verstaanbare dialogen netjes uit de middelste speaker komen. De subwoofer onderlijnt het geheel goed en ruis of andere storingen vormen geen enkel probleem. De aanwezige Engelse DTS 5.1-track biedt op zijn beurt iets meer detail en een betere spreiding, maar echt wereldschokkend zijn de verschillen uiteindelijk niet.

EXTRA'S
Enkel de originele bioscooptrailer en enkele cross-promotionele trailers. We hadden toch graag best wat meer achtergrondinformatie over de film en de echte zaak gezien. Jammer, maar helaas!

CONCLUSIE
Alpha Dog is geen topper, maar dankzij een dramatische climax en een uitstekende cast neigen we toch naar de positieve kant. De dvd gooit echter geen hoge ogen als gevolg van een pan & scan-beeldtransfer en het ontbreken van echte extra's. Eerder een huurtip!


cover
Studio: Paradiso

Regie: Nick Cassavetes
Met: Emile Hirsch, Ben Foster, Shawn Hatosy, Justin Timberlake, Anton Yelchin

Film:
6,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij