:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NOVEMBERMOND
NOVEMBERMOND
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2009-06-10
FILM
De jonge joodse November Messing vlucht tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar vader naar Frankrijk in de hoop aan de nazi’s te ontsnappen. Maar de Duitse troepen rollen moeiteloos over de Benelux en Frankrijk en tegen dat Novembers vader overleden is, staat ze er helemaal alleen voor. Ze kan aanvankelijk in Parijs bij vrienden onderduiken en wordt er verliefd op Férial, de dochter des huizes. Als de grond te heet wordt onder haar voeten vlucht November naar Zuid-Frankrijk waar ze zich een tijdlang bij boeren schuilhoudt. Ze wordt evenwel verraden en komt in een bordeel terecht waar een jonge Duitser er voor zorgt dat ze – weliswaar pas na verkrachting door z’n baas - kan ontsnappen. Het jonge meisje weet niet waar naartoe: de Spaanse grens is ruim twee weken lopen en het terrein is haar totaal onbekend. Dus gaat ze op zoek naar de enige persoon die haar misschien nog kan helpen: Férial.
 


In Parijs is Férials moeder evenwel niet opgetogen met Novembers terugkeer, zij vreest een inval van de Gestapo en ev. deporatie. Om een huiszoeking te voorkomen besluit Férial om voor de vijand te gaan werken als secretaresse, in de wetenschap dat haar dat zwaar kan worden aangerekend na de oorlog.
 
Novembermond is de verfilming van waar gebeurde feiten uit de Tweede Wereldoorlog. Alexandra Von Grote regisseert deze Duits-Franse coproductie waarvoor zoals gebruikelijk een gemengde crew is opgetrommeld, evenwel zonder grote namen. Het scenario dat de regisseuse zelf heeft geschreven bevat een aantal spannende verhaallijnen, of althans aanzetten daartoe en het is jammer dat geen poging is ondernomen om een tweetal van die nevenverhalen uit te werken. De camera wordt bijna voortdurend op November Messing gericht tijdens haar lange tocht van Parijs naar Zuid-Frankrijk en retour en het heeft er alle schijn van dat de enige zijstap die Alexandra Von Grote zich permitteert – nl. over de bistro van een vriendin van Novembers vader – er alleen maar gekomen is om een aantal Franse acteurs naar voren te schuiven die voor evenwicht moeten zorgen tussen de financiële partners van dit project.
 


ammer genoeg kan het verhaal dat Alexandra Von Grote vertelt niet echt boeien en van een vonk tussen acteurs en publiek is er dan ook geen sprake, te meer omdat de acteerprestaties eerder vlak zijn en niet uitnodigen tot inleving. Uitgerekend Gabriele Osburg (als November Messing) slaagt er als hoofdpersonage van deze film niet in om een acceptabele prestatie neer te zetten. Haar optreden is houterig en monotoon en niet één keer kan ze tijdens een emotioneel hoogtepunt de kijker dichter bij de context betrekken. Vooral de zoen- en vrijscènes met Férial gaan compleet de mist in als gevolg van een slechte regie en een stuntelige aanpak. Christiane Millet (als Férial) doet een hele film lang haar best en wellicht daarom vestigt zij tegen het einde de aandacht van de kijker op zich, doch tegen die tijd is de film al niet meer te redden. Danièle Delorme en Louise Martini, de Franse actrices in deze film, brengen het er redelijk tot goed vanaf, maar het verhaal rammelt een beetje omtrent hun rol en functie in deze productie. Gerhard Olschewski (Jean) en Stéphane Garcin (Férials broer Laurent), de mannelijke hoofdrollen, maken wél een memorabele indruk en presteren zelfs boven het gemiddelde.BEELD EN GELUID
De beeld kwaliteit van deze midprice-dvd is slecht. Er is voortdurend sprake van opvallend veel edge enhancement, van ghosting en een redelijk storende grove korrel van begin tot einde, zowel in de donkere als de lichte scènes. Veel erger zijn de voortdurende beeldstoringen (horizontale lijnen door het beeld op driekwart) die het kijkplezier bederven. Ook een goedkope uitgave mag perfect van kwaliteit zijn, beste mensen van Homescreen! Voor het geluid is gekozen voor een stereoversie met veel klassieke tonen en veel strijkers. De nasynchronisatie is niet altijd even goed uitgevoerd en dat werkt storend. Soms heb je de indruk dat Gabriele Osburgs slecht prestatie daar minstens gedeeltelijk mee te maken heeft, want heel veel dialogen klinken vlak en emotieloos.

EXTRA'S
Een aantal Andere Trailers.CONCLUSIE
Hoewel de verwachtingen oog gespannen waren, is Novembermond zeker niet de beste film uit Homescreens dvd-aanbod voor dit seizoen. Inhoudelijk is er sprake van weinig bezieling en creativiteit, ondermaatse acteerprestaties, maar ook technisch hapert er meer aan deze uitgave dan goed is voor een dvd-releaser die een goede naam hoog te houden heeft. Meer dan een huurtip is deze dvd-uitgave dan ook niet waard.
 cover
Studio: Homescreen

Regie: Alexandra Von Grote
Met: Denise Boulet, Danièle Delorme, Robert Florent, Stéphane Garcin, Yves Jansen, Maria Krasna, Friedhelm Lehmann, Louise Martini, Christiane Millet, Gabriele Osburg, Bruno Pradal, Yvon Pradal, Werner Stocker

Film:
6/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
12

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Duits Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Andere Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij