:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GONZA THE SPEARMAN
GONZA THE SPEARMAN
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-07-22
FILM
De tijd van vechten en eindeloos bloedvergieten is voorbij. Er zijn nog wel samurai's, maar dIe gebruiken in deze tijden van vrede andere talenten om zich te onderscheiden. Gonza Sasano (Hiromi Gô) is een meester in het gebruik van de speer, maar hij heeft bitter weinig verstand van theeceremonies. Wanneer hij de kans krijgt om voor een nobele heer een ceremonie te leiden, grijpt hij die toch met beide handen aan. Dankzij zijn knappe uiterlijk ligt Gonza goed in de markt als huwelijkskandidaat. Als dame Osai (Shima Iwashita) hem vraagt een theeceremonie te leiden en in ruil daarvoor de hand van haar mooie tienerdochter aanbiedt, twijfelt Gonza geen moment. Hij is weliswaar verliefd op de mooie Oyuki (Misako Tanaka), maar een theeceremonie is een te grote eer om mis te lopen. Door een enorm misverstand loopt alles in het honderd en moeten de van overspel beschuldigde Gonza en Osai vluchten voor de op wraak beluste echtgenoot...

De mensen die op zoek zijn naar hyperkinetische actie en ontelbare bloedige duels zijn duidelijk aan het verkeerde adres bij Gonza The Spearman. Dit Japanse drama van Masahiro Shinoda (The Assassin, Double Suicide) uit 1986 gaat over de oude historische Japanse tradities, maar is verweven met een meeslepend verhaal van liefde, overspel en wraak. De cineast neemt letterlijk alle tijd van de wereld om de factoren van zijn verhaal uit de doeken te doen en hoewel niet alles even relevant lijkt, weet Shinoda verdomd goed waar hij mee bezig is!

Het acteerwerk is uitstekend en ook het productiedesign ademt pure klasse. Gonza The Spearman is erg knap in beeld gebracht en hier en daar pakt de cineast uit met prachtige sequenties die aangedreven worden door muziek in plaats van dialogen. De memorabele climax is een passende explosie van wraak, bloed en geweld, die overigens tussen de lijntjes de eeuwenoude tradities aan de kaak stelt. Gonza The Spearman zinderde bij ons nog lang na en is dan ook zeer warm aanbevolen voor de liefhebbers van de betere Aziatische cinema. 

BEELD EN GELUID
Het non-anamorfe 1.60:1-beeld is - hoewel het hier om een veel recentere film gaat dan de eerder besproken "Koinobori"-releases - niet echt geweldig. De scherpte en het contrast stellen een beetje teleur en bovendien is het een 'interlaced'-transfer, waardoor het beeld geteisterd wordt door horizontale strepen en schokkerige overgangen. Bovendien bevat het beeld hier en daar vuiltjes en opvallende printbeschadigingen. De kleuren ogen over het algemeen wel behoorlijk. De Japanse Dolby Digital Mono-track klinkt prima met heldere en goed verstaanbare dialogen en een bevredigende weergave van de aanwezige geluidseffecten en muziek. Ruis  of andere dramatische storingen hebben we niet onmiddellijk waargenomen.

EXTRA'S
Op de dvd staan zes promotionele trailers van gelijkaardige producties die eveneens zijn verschenen bij De Filmfreak. In de keepcase zit ook nog een erg boeiend boekje met tekst en uitleg van expert Tom Mes.

CONCLUSIE
Gonza The Spearman is een traag opgebouwd Japans drama met een memorabele climax en goed doorleefde vertolkingen. De dvd uit de prestigieuze "Koinobori"-reeks - die worden verdeeld door De Filmfreak - stelt jammer genoeg een beetje teleur qua beeldkwaliteit, maar het geluid is prima. De extra's zijn beperkt tot enkele trailers, maar in de keepcase zit een erg interessante brochure over de film.


cover



Studio: Filmfreaks

Regie: Masahiro Shinoda
Met: Hiromi Gô, Shima Iwashita, Misako Tanaka, Choichiro Kawarazaki

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1986

Leeftijd:
6

Speelduur:
126 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789058494351


Beeldformaat:
1.60:1 PAL

Geluid:
Japans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers
• Boekje

Andere recente releases van deze maatschappij