:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROBIN HOOD, PRINCE OF THIEVES
ROBIN HOOD, PRINCE OF THIEVES (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-06-29
FILM
Robin of Locksley (Kevin Costner) keert na de kruistochten terug naar Engeland na een jarenlange gevangenschap in het Heilige Land. Hij wordt vergezeld door de Moor Azeem (Morgan Freeman) van wie hij het leven heeft gered en die dus een ereschuld moet voldoen. Bij zijn ontsnapping komt een vriend om die hem vraagt om zijn zus Marian (Mary Elizabeth Mastrantonio) te beschermen. Wanneer Robin thuis arriveert, lijkt Engeland in al die jaren erg veranderd: koning Richard voert oorlog in Frankrijk en de ambitieuze Sheriff van Nottingham (Alan Rickman) melkt de lokale bevolking tot de laatste stuiver om genoeg edelen om te kunnen kopen om zijn ambities op de troon te laten gelden. Hij krijgt de steun van de geschifte heks Mortianna (Geraldine McEwan) en de gewelddadige bruut Guy of Gisborne (Michael Wincott). Robin komt al snel in conflict met de soldaten van de Sheriff en die zet een niet onaardige prijs op zijn hoofd. Diezelfde Sheriff heeft tevens Robins vader (Brian Blessed) om het hoekje laten brengen op beschuldiging van hekserij omdat die de ambities van de Sheriff niet echt steunt. Robin en Azeem vluchten Sherwood Forest in en ontmoeten daar een bende vogelvrijen onder leiding van John Little (Nick Brimble). Robin raadt hen aan om het verzet tegen de Sheriff beter te coördineren, leert hen wapens gebruiken en al gauw worden de vogelvrijen van Sherwood een gereputeerde bende die systematisch de rijken besteelt en de buit onder de armen verdeelt. De wraak van de Sheriff zal niet lang op zich laten wachten en ook onder zijn zogenaamde vrienden zitten er die Robin geen warm hart toedragen.

Reeds lang geleden bespraken wij op deze pagina de bioscoopversie van Robin Hood, Prince Of Thieves en de op dvd uitgebrachte Director's Cut van deze Robin Hood-verfilming uit 1991 van regisseur Kevin Reynolds met in de hoofdrol Kevin Costner en vooral bekend omdat de song Everything I Do (I Do It For You) van de Canadese zanger Bryan Adams weken niet van de nummer één-positie in de hitparade was weg te branden. Robin Hood, Prince Of Thieves is een niet echt vernieuwende, maar wel erg frisse mix van avontuur, romantiek en spektakel; kortom, het soort avonturenfilm waar we allemaal een beetje heimelijk verliefd op zijn. De film zal voorts de geschiedenis in gaan als die met de duurste cameo aller tijden - Sean Connery ving om één (1!) dag op de set te verschijnen  een kwart miljoen harde Amerikaanse dollars die hij prompt weer wegschonk aan een Schots goed doel, én die met de flamboyante rol voor Alan Rickman, die in zijn even potsierlijke als ongecontroleerde woedeaanval op een zeker ogenblik  beveelt om kerstmis af te gelasten. Voorts is de film een must voor elke zichzelf respecterende Morgan Freeman-fan, want de man heeft in deze film het meest (goedaardige) charisma én de leukste oneliners. Nu, in welk opzicht verschilt deze versie van de bioscoopversie? Aan verschillen zoals pakweg die tussen de cinemaversie en de regisseursversie van The Two Towers moet je je hier niet verwachten, maar afgezien van een paar kleine bijgevijlde details zijn er een tweetal langere fragmenten toegevoegd die vooral de vreemde relatie tussen de Sheriff van Nottingham en zijn inwonende huisheks Mortianna in een heel ander perspectief plaatsen. Wordt de film hierdoor beter? Ja en nee. De plot is wat beter, maar de film klokt af op net geen tweeënhalf uur wat nog net te doen is, maar toch op het randje af is. We houden het op een status quo en geven de film inhoudelijk dezelfde score als de bioscooprelease.

BEELD EN GELUID
De tweede dvd-uitgave was alleszins een vooruitgang t.o.v. de belabberde niet-anamorfische oude versie. Wat hier naar Blu-ray is overgezet is gelukkig de betere versie. Ter gelegenheid van de originele release van de director's cut werd de film digitaal helemaal geremasterd en het is die versie die we hier te zien en te horen krijgen. De dame kan haar ouderdom niet echt verbergen onder een dikke laag schmink en het geheel blijft zitten met een modderige en sombere teint, wat bij de stijl van de film aansluit. D'r zitten mooie details in de afwerking, zoals de duidelijk afgelijnde kleuren van de kostuums van de menigte in de scène waarin de Sheriff plant om tien van Robin Hoods trawanten op te hangen. De textuur wordt wat beter zichtbaar dan op de vorige versies, waardoor onder meer het litteken van de Sheriff en de tatoeages op het gezicht van Azeem duidelijker afgelijnd zijn. Alhoewel er dus zeker op textuur punten zijn bijgewonnen, gaat deze disk op gebied van beeld toch niet topscoren. Er zijn andere aspecten waar we niet zo tevreden over zijn. Sommige scènes bevatten nogal wat grain, terwijl dat in andere scènes is weggefilterd ten koste van het detail. Ook is er hier en daar nog een kleine zweem colour bleeding zichtbaar. Robin Hood Prince Of Thieves is qua beeld een vooruitgang ten opzichte van de dvd, maar we hadden stilletjes gehoopt dat voor de Blu-ray een nog betere transfer binnen de mogelijkheden had gelegen.

De disk bevat gewoon de oude Dolby Digital 5.1-track én een nieuwe lossless-encodering in Dolby TrueHD 5.1. We hebben natuurlijk onze bespreking op die laatste gebaseerd. En onze conclusie is een beetje dezelfde als voor het beeld: het is een marginale verbetering, de dialogen zijn wat geprononceerder en de impact van de kletterende zwaarden en stokken is iets ruimtelijker, de zoevende pijlen snijden het soundscape in twee - een occasionele keer volgen we daarbij zelfs het gezichtspunt van de pijl - maar een complete makeover zou alleszins niet misstaan hebben. Het totaalbeeld is alleszins positief en het LFE-kanaal wordt een paar keer goed gebruikt om uit te halen, maar het had ook allemaal net dat ietsje meer mogen zijn. Wat wel ineens een verlossing is, is dat we de muziek niet langer dienen te beluisteren met de in dit geval toch wel erg storende PAL-speedup.
 
EXTRA'S
In de extra's-sectie wordt essentieel het materiaal uit de 2-diskversie hernomen, zij het met een kleine weglating hier en een kleine toevoeging daar. In essentie krijgen we uiteindelijk veel minder dan de hoestekst belooft. De disk bevat twee audiocommentaartracks, ééntje door castleden Morgan Freeman, Christian Slater en producenten Pen Desham en John Watson, de tweede door regisseur Kevin Reynolds en hoofdacteur Kevin Costner. De track met Reynolds wint het op inhoudelijk vak met een straatlengte voorsprong; de andere track wordt op de duur saai. De redelijk interessante documentaire Robin Hood, The Man, The Myth, The Legend (32 min.) begint met  wat onbeschaamde promotie voor de film, maar gaat  toch ook wat dieper in op de academische achtergrond van de legendarische Robin Hood-figuur, gepresenteerd door Pierce Brosnan. Als volgende optie zien we een optreden van Bryan Adams in het Slane Castle in Ierland, waar hij een live-versie speelt van Everything I Do, I Do It For You - 't is eens iets anders dan de eeuwige clip. In One On One krijgen we in totaal 19 minuten interviews met Kevin Costner, Morgan Freeman, Mary Elisabeth Mastrantonio, Christian Slater en Alan Rickman. De interviews zijn van een play all-functie voorzien. De fotogalerij is verdwenen, de trailers en tv-spots zijn er nog en de laatste featurette bevat een selectie van muzikale cues waarbij we 50 minuten hoogtepunten uit Michael Kamens iconische soundtrack op statische beelden gemonteerd krijgen. Deze feature, die ons in de dvd-versie beloofd was maar uiteindelijk enkel opdook op de Amerikaanse versie, is een mooi extraatje om mee af te sluiten.
 
CONCLUSIE
Robin Hood, Prince Of Thieves is een voorbeeld van de succescinema uit de jaren 90 waarbij het inspelen op alle media tegelijk de kijkers en masse naar de zalen wist te lokken. Zelfs nu voel ik me al een beetje nostalgisch bij de film. U krijgt waar voor uw geld; de UK-versie heeft bovendien het voordeel de helft goedkoper te zijn, wat in tijden van financiële crisis mooi meegenomen is.cover
Studio: Warner

Regie: Kevin Reynolds
Met: Kevin Costner, Morgan Freeman, Mary Elisabeth Mastrantonio, Alan Rickman, Christian Slater, Sean Connery

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
U.K.

Jaar:
1991

Leeftijd:
12

Speelduur:
155 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Castellaans Spaans, Spaans, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Pools, Portugees, Zweeds, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur Kevin Reynolds en acteur Kevin Costner
• Audiocommentaar door acteurs Morgan Freeman en Christian Slater, schrijver/producenten Pen Densham en John Watson
• Documentaire "Robin Hood: The Man, The Myth, The Legend"
• Interviews met de cast
• Trailer
• 6 TV-spots
• Videoclip Bryan Adams Live At Slane Castle in Ireland performing "(Everything I Do) I Do It For You"
• Michael Kamen's Soundtrack cues in remastered Dolby Digital 5.1

Andere recente releases van deze maatschappij