:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WILD CHINA
WILD CHINA (BLU-RAY)
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2009-07-06
SERIE
Met de Olympische Spelen in Beijing (2008) in het vooruitzicht ontstond er een samenwerking tussen de Engelse en Chinese televisiezenders BBC en CTV. Dankzij de verbeterde relaties tussen Engeland en China kregen de makers toegang tot een aantal nauwelijks verkende gebieden in China. Ze konden tevens rekenen op de medewerking van Travel Channel en Canal+. Het resultaat van deze samenwerking is Wild China, een 6-delige documentairereeks over de Chinese rijkdom qua fauna en flora. De eerste aflevering, Heart of the Dragon, neemt ons mee naar de rijstvelden in het zuiden van China. Naast de rituelen die gepaard gaan met de rijstoogst, maken we ook kennis met een gemeenschap die leeft in de grotten nabij Zhongdong en de traditionele visserij op de rivier Li. Onderweg krijgen we een grote diversiteit van bedreigde diersoorten te zien. Shangri-La, de tweede aflevering, zoomt in op het leven aan de voet van het Himalaya-gebergte en op de rivier Nuijang, een regio die bekend staat voor z'n plantenweelde. Men staat eveneens stil bij de culturele diversiteit in de provincie Yunnan, de aanhoudende uitbreiding van de steden en de problemen die daarmee gepaard gaan. De volgende aflevering, Tibet, vermijdt de controverse omtrent de regio en concentreert zich op het plateau van Qingzang waar de Boeddhisten een enorme invloed hebben op zowat alles in hun omgeving. Het klimaat ondergaat er enorme veranderingen over een beperkte oppervlakte. Daardoor leven er vele uiteenlopende diersoorten naast elkaar en naast de mensen. Beyond The Great Wall trekt in noordelijke richting en besteedt tegen de verwachtingen in niet zo veel aandacht aan de Grote Muur, maar wel aan het leven er omheen. Land Of The Panda geeft ons naast unieke beelden van de bekendste inwoner van China ook een kijk op de alsmaar complexere relatie tussen mens en dier. Tot slot verkent Tides Of Change de kustlijn van China.

Wild China
loopt over van opmerkelijke culturen en een adembenemende natuur, maar als je op zoek bent naar een beter inzicht in de controversiële politiek, de economische problemen, de schending van de rechten van de mens en de relaties met andere landen, dan word je teleurgesteld. Hier en daar raakt men deze kwesties eventjes aan ze zo snel mogelijk weer links te laten liggen. Het is natuurlijk de vraag of we dat van een documentaire als Wild China mogen verwachten, want de makers slagen er in elk geval wel in om ons kennis te laten maken met tot nog toe onbekende gebieden, boeiende culturen en bedreigde diersoorten. Het zou dan ook bijzonder jammer zijn, mocht China die rijkdom ten onder laten gaan.

BEELD EN GELUID
Ondanks een enorm potentieel levert de 1.78:1-beeldtransfer een wat wisselende beeldkwaliteit. Bezitters van de Blu-rays van Planet Earth en Galapagos zullen dan ook teleurgesteld zijn bij het bekijken van Wild China. Daarmee vegen we niet de volledige reeks onder de mat, want er zijn tal van adembenemende scènes om duim en vingers af te likken. Toch maakt men niet optimaal gebruik van de mogelijkheden van het formaat. Sommige scènes ogen bijzonder scherp en staan bol van detail, terwijl andere er vrij flets uitzien met zachte, onscherpe beelden, doffe kleuren en andere tekortkomingen. Dat alles wordt aangevuld met een Dolby Digital 5.1-geluidstrack die weinig indruk maakt. De stem van Bernard Hill komt perfect tot zijn recht, maar veel meer dan dat valt er niet te beleven. Surrounds treden sporadisch in actie en beperken zich tot de weergave van omgevingsgeluiden. Het LFE-kanaal stond erbij en keek ernaar.

EXTRA’S
Hunting Dragons, de enige extra op deze Blu-ray, geeft ons een kijk op de moeilijkheden die de crew behoorde te overwinnen om bepaalde taferelen in beeld te brengen. Het is geen bijzonder lange, maar toch nuttige featurette.

CONCLUSIE
Wild China misstaat niet in het indrukwekkende lijstje natuurdocumentaires van de BBC, maar moet ondanks een enorme weelde aan fauna, flora en culturen toch zijn meerdere erkennen in grotere broertjes zoals Planet Earth en Galapagos. Beeld en geluid schitteren niet zoals we het mogen verwachten van een Blu-ray.cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Phil Chapman, Gao Xiaoping
Met: Bernard Hill

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
B

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
AL

Speelduur:
300 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 2.0 

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Hunting Dragons

Andere recente releases van deze maatschappij