:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNDERWORLD 2 - EVOLUTION
UNDERWORLD 2 - EVOLUTION (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-08-17
FILM
Anno 1202. De twee zonen van de onsterfelijke Alexander Corvinus (Derek Jacobi) zijn in een strijd om de macht verwikkeld. Marcus (Tony Curran) is gebeten door een vleermuis, William (Brian Steele) door een wolf en de eeuwenoude vete tussen vampiers en lycans is daarmee geboren. Ondanks het feit dat niets of niemand de woede van de lycans kan temperen wil Marcus uit medelijden zijn broer sparen, maar vampierenleider Viktor (Bill Nighy) speelt zijn rang uit en William wordt, ver van zijn broer verwijderd, voor eeuwig gevangen gezet.

Anno 2006. De oorlog tussen vampieren en lycans is in een nieuwe fase getreden. Vampiere Selene (Kate Beckinsale) heeft Viktor gedood en de laatste menselijke afstammeling van Alexander Corvinus, Michael Corvin (Scott Speedman) is veranderd in een hybride wezen dat zowel eigenschappen van de lycans als van de vampieren vertoont, alhoewel hij sterker dan beide is. Per ongeluk is echter ook Marcus weer tot leven gewekt met lycanbloed en ook hij is een hybride, maar dan ééntje van het kwadere soort. Zijn komst betekent een gevaar voor zowel lycans als vampieren, want hij ziet zichzelf als de voorbode van een nieuw, superieur ras. Vooraleer hij zijn plannen ten uitvoer brengt wil hij echter zijn broer William bevrijden, zich niet goed realiserend wat voor een ramp hij daarmee afroept. En Selene zal het zich beklagen, want de herinneringen uit haar jeugd bevatten de voor Marcus broodnodige informatie waar het ballingsoord van William zich bevindt. Voor Selene betekent het een hernieuwde zoektocht naar de missende puzzelstukjes uit haar jeugd, alleen moet ze niet rekenen op haar collega-vampieren om haar tegen de woede van de lycans te beschermen. Alleen Michael schijnt haar bondgenoot te zijn, tot er een derde partij in het conflict opdaagt die zowel vampieren als lycans in het oog tracht te houden.

Dat de gothic horror-prent Underworld: Evolution ondanks de belofte van de titel niet meer is geëvolueerd en uit hetzelfde vaatje tapt als zijn voorganger, is bezwaarlijk een verrassing te noemen. Dit tweede deel uit de Underworld-saga is eens te meer een opeenvolging van redenen om Kate Beckinsale in een nauwsluitend leren pakje met uzi's te laten zwaaien en een enkele keer zelfs datzelfde nauwsluitend leren pakje voor de lens van de camera uit te laten trekken. Regisseur Len Wiseman neemt het ook niet zo nauw met details over wat er nu precies al dan niet dodelijk is voor lycans en weerwolven (knoflook? zonlicht? whiskas?), of in welk niet nader genoemd ex-Warschaupactland - waar het niet goed toeven is - de actie zich afspeelt (Transsylvanië? Rusland? Limburg?), maar Wiseman weet toch de mythologie die hij in het eerste deel heeft geschapen min of meer  stand te laten houden. Dat er voor het tweede deel een groter budget voorhanden was vertaalt zich onder meer in de rijke decors waarin de openingsscène zich afspeelt en een grotere rekening vanwege het departement pyrotechniek. Underworld: Evolution wil vooral visueel de kijker overtroeven en slaagt daar aardig in.

Het is overigens niet onverstandig om de eerste Underworld-film vooraf nog een keer aan een kijkbeurt te onderwerpen, al was het alleen maar om het verschil in budget op te merken. Wat de rolverdeling betreft delen Kate Beckinsale en Scott Speedman ditmaal de affiche met niemand minder dan de altijd de nodige waardigheid uitstralende sir Derek Jacobi (o.a. Gladiator). Het weerwerk wordt geboden door Tony Curran die in tal van scènes in een zodanig lelijk monster verandert (ai, en hij was al niet moeders mooiste) dat we ons afvragen welke scènes met echte acteurs zijn gedraaid en welke louter op het computerscherm tevoorschijn zijn getoverd. De terugkerende rollen voor Shane Brolly en Bill Nighy als Kraven en Viktor stellen overigens niet veel voor, zijn ofwel flashbackscènes ofwel letterlijk hernomen stukjes uit de eerste film. De dialogen staan stijf van de pseudo-Shakespeare en komen misschien bij momenten iets lachwekkender over dan ongetwijfeld de bedoeling was. Nu, casting en dialoog zijn ook voor Underworld: Evolution een bijkomstigheid: de film draait gewoon op vuurgevechten, angstaanjagende gedaanteveranderingen, slow motion-martial arts en wat milde horror. Als u de manier waarop Viktor in deel 1 om het hoekje ging niet echt smakelijk vond, dan hebben we nog slechter nieuws.

BEELD EN GELUID
Underworld: Evolution baadt in een donker, bijna monochroom blauw licht want vampieren gaan nog altijd een klein beetje dood in het zonlicht. Enkel de korte scènes waarin Selene terugdenkt aan haar jeugd vóór ze vampier werd, zijn min of meer normaal ingekleurd. Het bronmateriaal is netjes in orde, zonder ruis of artefacts, zij het een beetje grainy in de donkerste scènes, maar na het bekijken van films als Slumdog Millionaire en Gran Torino is dit alleszins een verbetering, zeker voor een iets oudere film die bij de eerste generaties Blu-rays mag worden gerekend. De zwarttinten komen mooi tot uiting en het contrast is uitstekend. Vooral laat het de helblauwe ogen van Selene goed contrasteren. Soms is het iets té goed, want je moet eigenlijk je televisie al zeer goed hebben afgesteld om de donkere shots vorm te laten krijgen. Als dit geen probleem is, dan zal de de pracht van onder meer de gedetailleerde versieringen op de harnassen uw deel worden. De huidtinten zijn natuurlijk abnormaal verstoord, want alle personages zien er bleek uit alsof ze zes maanden in Siberië hebben gewoond. De make-up die gebruikt wordt bij het personage Marcus wanneer hij zich in zijn vleermuizengedaante verandert is ook schitterend gedetailleerd en laat op Blu-ray een authentiekere ervaring na dan op dvd. Ondanks het feit dat de film maar op een BD 25, single layer-schijf staat, zijncompressieproblemen gelukkig niet aan de orde. Naast de gewone Dolby Digital 5.1-track kan u bij deze disk opteren voor een ongecomprimeerde PCM 5.1-track; beide tracks hebben hun voor- en nadelen. De PCM-track is een beetje stiller, maar door een draai aan de volumeknop komen scènes zoals de vechtscène in 1202 waar de film mee begint, beter over. Telkens wanneer er actie in de zaak komt, ik zeg maar wat, wanneer er bijvoorbeeld een weerwolf door een tunnel komt aanstormen, weerklinken de surrounds correct en registreren ze alle echo's en als het beest begint te brullen, voegt de subwoofer daar dan nog een schepje aan toe. De soundtrack van Underworld: Evolution lost de verwachtingen mooi in.
 
EXTRA'S
De extra's zijn identiek aan die op de dvd-versie. In de geanimeerde menu's vinden we vooreerst een interessant audiocommentaar terug van regisseur Len Wiseman, production-designer Patrick Tatopoulos, hulpregisseur en stuntcoördinator Brad Martin en editor Nick De Toth, die het veelal hebben over de elkaar in hels tempo opvolgende speciale effecten, maar ook over bijvoorbeeld de naaktscène die Kate Beckinsale speelt - zij is getrouwd met Wiseman. In de sectie "Featurettes" krijgen we zes kortere documentaires voorgezet. In Bloodlines: From script to screen (13 min.) vertellen de makers ons waarom ze opteerden voor een sequel en omdat het antwoord zo bloody evident is (om de kassa te laten rinkelen, natuurlijk!), is de featurette minder interessant. In The hybrid theory (13 min.) worden de speciale beeld- en geluidseffecten belicht, die in aantal verviervoudigd zijn ten opzichte van de eerste film en dat is er eerlijk gezegd wel aan te merken. Nog meer speciale effecten, voornamelijk de creatie van de lycans, krijgen we in de documentaire met de veelzeggende titel Making monsters roar (12 min.), en The war rages on (10 min.) toont ons de martial arts-choreografie en het goeie ouderwetse stuntwerk. Building A Saga neemt ons mee naar de redelijk impressionante set die, zo leren we, toch niet in een ex-Warschaupactland waar het niet goed toeven is werd geschoten, maar in (surprise, surprise) het voor Hollywood financieel zeer aanlokkelijke Canada. Music And Mayhem (12 min.) toont ons ten slotte hoe de geluidseffecten, de dialogen en de muziek tot één consistent geheel worden gemixt. We zien onder meer ook componist Marco Beltrami aan het werk. Tot slot krijgen we een videoclip van het nummer "Her Portrait In Black" door Atreyu en een reeks cross-promotionele trailers.
 
CONCLUSIE
Wie niet bekend is met het Underworld-universum zal waarschijnlijk verloren lopen in de verhaallijnen, alhoewel de film genoeg productiewaarde heeft en net niet te lang duurt opdat de kijker zich niet zou vervelen. Een erg volwassen of intellectueel diepgravende film zit er voor de Underworld-franchise niet in, maar de film is aardig vertier. De presentatie op Blu-ray is zonder meer goed, maar dat zeiden we over de dvd ook al. Misschien een leuke aanvulling terwijl we wachten op Underworld: Rise Of The Lycans, het derde deel van de franchise.cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Len Wiseman
Met: Kate Beckinsale, Scott Speedman, Tony Curran, Shane Brolly, Steven Mackintosh, Derek Jacobi, Bill Nighy

Film:
7,5/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
AustraliŽ

Jaar:
2006

Leeftijd:
MA15+

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels PCM 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Deens, Fins, Hebreeuws, Noors, Zweeds
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommenaartrack
• Documentaire "Bloodlines: From script to screen"
• Documentaire "The hybrid theory"
• Documentaire "Making monsters roar"
• Documentaire "The war rages on"
• Documentaire "Building a saga"
• Documentaire "Music and mayhem"
• Videoclip
• Cross promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij