:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TWIN PEAKS: FIRE WALK WITH ME
TWIN PEAKS: FIRE WALK WITH ME
Bespreking door: Gaetan - Geplaatst op: 2009-08-26
FILM
Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992) is de chronologische weergave van de gebeurtenissen die voorafgingen aan het begin van de serie Twin Peaks. Je zou het dus een prequel kunnen noemen. Ze kwam uit een jaar na het tweede en laatste seizoen van de serie.

Twin Peaks (1990-1991) was een controversiële serie, geheel geschreven door David Lynch en Mark Frost. Het eerste seizoen van Twin Peaks was een enorm commercieel succes. In de loop van het tweede seizoen namen de kijkcijfers sterk af. De kijkers waren ontstemd door het uitstellen van de bekendmaking van de naam van de moordenaar en de ontrafeling van het mysterie, niet beseffende dat dit de creativiteit van de regisseurs zou fnuiken alsook de kwaliteit van latere episodes negatief zou beïnvloeden. Onder druk van commerciële zender ABC zwichtte de regisseur en namen de kijkcijfers tijdelijk toe, maar uiteindelijk was de motor, de drijfveer voor het grootste gedeelte verdwenen. Lynch’s antwoord op deze vroegtijdige dood was Twin Peaks: Fire Walk With Me.

In de eerste dertig minuten zakken FBI-agenten Chester Desmond (Chris Isaak) en Sam Stanley (Kiefer Sutherland) af naar Deer Meadow, Washington State. Reden van hun bezoek: de moord op Theresa Banks. Na het vinden van een belangrijke aanwijzing, verdwijnt Desmond op onverklaarbare wijze. Special agent Dale Cooper zakt voor onderzoek af naar Deer Meadow, maar komt op een dood spoor terecht. Het daaropvolgende gedeelte van de film speelt zich één jaar later af en schetst een beeld van de laatste 7 dagen van Laura Palmer (Sheryl Lee). Twin Peaks is een dorpje waar iedereen iedereen kent en waar de tijd stil lijkt te staan. Door het feit dat de locatie en op het eerste gezicht ook de inwoners vrij tot zeer gewoon ogen, ben je eerder geneigd daar ook van uit te gaan. Niets is echter minder waar en dat geldt dus ook voor de sexy blondine Laura, de lokale trots, die een opmerkelijk dubbelleven leidt.

Naast haar druggebruik en nymfomane seksuele omgang is ze de afgelopen jaren regelmatig verkracht door Bob. Bob is een hijgende, kreunende langharige grijsaard. Opmerkelijk is Laura's bewustwording in de loop van de film over het feit dat achter Bob een bestaande persoon schuilgaat. In eerste instantie was het de bedoeling (serie) de identiteit van de moordenaar zo lang mogelijk uit te stellen. Toen die dan toch bekend raakte, werd de focus op het mysterie gericht. Van een “wie?” naar een “wat?” , zeg maar. Deze ommekeer is dan ook de zwakke schakel die ervoor zorgt dat de daaropvolgende afleveringen van seizoen 2 minder typisch Twin Peaks en dus minder sterk zijn. Lynch probeerde bij het maken van deze prent die accentverschuiving te funderen.

Leland Palmer (Ray Wise), Laura’s vader is ongetwijfeld een van de meest angstaanjagende en tegelijk hilarische persoonlijkheden die Twin Peaks rijk is. In FWWM krijgen we spijtig genoeg maar één kant van hem te zien, nl. z'n kwade zijde.

Destijds werd FWWM door critici onterecht de grond ingeboord. Een vergelijking met het eerste seizoen van de serie is hier in de eerste plaats al niet mogelijk. De serie is uitgelijnd door een zeer persoonlijke weergave van de verschillende karakters. Hiervoor is bij het maken van een speelfilm geen tijd. FWWM is een creatieve oplossing van Lynch om de alternatieve realiteit (of het kwade) naar voren te schuiven. Toch zou ik potentiële kijkers van de serie aanraden deze film pas te bekijken na de serie.

BEELD EN GELUID
Deze film is ondertussen 17 jaar oud en dat merk je eraan. Een film mag ook die tijdsgeest uitstralen. Vooral in donkere scènes merk je wel eens printbeschadigingen op. Echt hinderlijk is dit niet. We krijgen een anamorfisch 16:9-beeld voorgezet. Net als in de serie is de muziek van Angelo Badalamenti, met wie Lynch regelmatig samenwerkt. De TP-Theme net als de monotone sfeermuziek in Dolby Digital 5.1 sluiten perfect bij de film aan.

EXTRA'S
Op noemenswaardige extra’s mogen we niet rekenen. Enkele magere filmografies, bestaande uit titels en data. Een paar trailers. Wel een handige “TP Connections”-map die de karakters en hun verstandhouding aangeeft.

CONCLUSIE
Echt baanbrekend werk als The Elephant Man of Eraserhead moet je niet verwachten. Dit is ook niet de bedoeling. In zijn opzet (zie FILM) is Lynch meer dan geslaagd. Een knap staaltje redcurtainsgewijze spanning.


cover
Studio: A-Film

Regie: David Lynch
Met: Sheryl Lee, Ray Wise, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, David Bowie, Chris Isaak, David Lynch, James Marshall, Kiefer Sutherland, Lenny von Dohlen, Grace Zabriskie, Kyle McLachlan, Frank Silva, Walter Olkewicz e.a.

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Cult/pulp

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
16

Speelduur:
132 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
16:9 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Filmografieën
• "TP Connections"-map
• 3 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij