:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMERICA'S SWEETHEARTS
AMERICA'S SWEETHEARTS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-05-07
FILM
Filmsterren Eddie Thomas (John Cusack) en Gwen Harrison (Catherine Zeta‑Jones) zijn al een jaar uit elkaar, nadat Eddie uit woede een aanslag heeft gepleegd op het leven van zijn ex, nadat die haar heeft betrapt met de Spaanse macho Hector Gorgonzolas (Hank Azaria). Gwens twee laatste films zonder Eddie waren een flop, en Eddie zit al geruime tijd in een new-age psychiatrische instelling. De eigenzinnige regisseur Hal Weidmann (Christopher Walken) heeft nog de laatste film van het koppel samen ingeblikt, en die gaat binnenkort in première; alleen vertikt hij het om een preview copy aan de filmstudio's te geven. Lee Phillips (Billy Crystal) krijgt van de bazen de opdracht om een zo pompeus mogelijke persconferentie te geven, om maar niet te moeten toegeven dat ze de film niet hebben. Om de schijn voor de roddelpers op te houden weet hij zelfs Eddie en Gwen te overtuigen om te doen alsof ze terug bij elkaar zijn, louter om promotionele redenen. Gwen kan in werkelijkheid niet wachten om haar ex zo snel mogelijk de echtscheidingspapieren onder de neus te duwen. En Eddie is intussen verliefd geworden op Kiki (Julia Roberts), de zus en manager van Gwen.



Soms krijgen we het gevoel dat we onszelf een decoratie moeten toekennen voor moed en zelfopoffering. Deze avond, bijvoorbeeld, waarop we speciaal voor U naar America's Sweet­he­arts hebben gekeken om U vervolgens te kunnen aanraden om in een zo wijd mogelijke boog om dit amechtige vehikel heen te lopen, is zo'n gelegenheid. De film kreeg aan de box-office niet al te beste kritieken, maar we proberen in onze visie altijd zo objectief mogelijk te zijn. Echter: deze krampachtige larie en apekool is nog tien keer erger dan de slechtste recensie die U totnogtoe gelezen hebt. We weten allemaal dat Julia Roberts zich regelmatig tot dergelijke pseudo-romantische commerciële prut laat verleiden, en Billy Crystal is ook niet dadelijk iemand die je met diepgravende karakterrol­len asso­cieert - alhoewel de hysterische groene voetbal Mike Wazowski in Monsters Inc. hem op het lijf geschreven is. Dat een actrice als Catherine Zeta-Jones zich inlaat met dergelijke nonsens is echter een volstrekt nieuw gegeven, en haar rol is dan ook een absoluut diep­tepunt in haar carrière. Bon, de film zelf dan. Die opent met een bijzonder flauwe compilatie van enkele films waarin het koppel Gwen en Eddie zogezegd in hebben "geschitterd", en daarna gaat het - om het met het personage van Kevin Spacey in American Beauty te zeggen, alleen nog maar bergaf. Op gegeven moment zegt John Cusack bij de première van Weidmann's film: "You know those times you look at a film and think 'where did the money go'?" Ik had het zelf niet treffender kunnen formuleren. De film is een samen­raapsel van puberale grappen, hysterische overacting - waarin vooral weer Zeta-Jones erin slaagt om zonder overdrijven de slechtste vertolking van haar leven te geven - en een scenario dat rammelt als een pneumatische boor. De (enige) gag die over de lengte van de film wordt uitgesponnen is dat Billy Crystal de pers enkele dagen moet bezighouden om niet te moeten toegeven dat ze geen film hebben. De situaties die daaruit ontstaan zijn niet alleen ongeinig - U weet wel, knokpartij in een restaurant, iemand krijgt een cactus in zijn kruis, iemand anders een dobermann, en een paar gratuite masturbatie-grappen - maar het sfeertje dat de film uitademt is er één alsof regisseur Joe Roth van zichzelf vindt dat hij dé ultieme komedie heeft geschreven. Het romantisch verhaaltje is ook al zo'n Roberts-achtig onding, waarbij je als kijker al na vijf minuten weet hoe alles uiteindelijk gaat aflopen. En als U als filmliefhebber hoopte een bijtende satire voorgeschoteld te krijgen over de werking van filmstudio's, kunnen we U ook wat dat betreft teleurstellen: verder dan een paar stomme clichés en roddels die zo uit een willekeurig nummer van het gespecialiseerde vakblad Story (of Privé, voor de Nederlanders) hadden kunnen komen, reikte de kennis van de regisseur blijkbaar niet. Heeft hij al wel eens een filmstudio van binnen gezien, feitelijk? Ik wel, en ik denk hij niet.



BEELD EN GELUID
Technisch is er op deze disc niet veel aan te merken. Het beeld is zeer zuiver van kwaliteit, zonder zichtbare tekortkomingen, scherp en met zeer stabiele en evenwichtige kleuren. Bijna referentiekwaliteit. De 5.1-geluidstrack doet wat ie moet doen: de dialoog helder weergeven, want veel actie valt er niet te beleven, op twee scènes na: één waarin Eddie met een motor door het raam van een restaurant rijdt, en eentje waarin regisseur Weidmann met veel vertoon én een helikopter komt aanvliegen op de première. De layer change is mooi weggewerkt, en de ondertitels zijn niet te groot en goed gesitueerd.



EXTRA'S
In tegenstelling tot de meeste Columbia-releases is de hoeveelheid extra's hier uiterst beperkt gebleven. Misschien dat de acteurs uit eerlijke schaamte geen making-of wilden draaien, en ik zou zeker geen commentaartrack willen inspreken. Wat we wel krijgen zijn nog tien minuten aan verwijderde scènes - voor wie er nog niet genoeg van zou gekregen hebben - cast en crew-informatie, en een trailer, alsook - voor de Roberts- en Ryan-fans - enkele cross-promotionele trailers voor My Best Friend's Wedding, Sleepless In Seattle en Stepmom.

CONCLUSIE
Voornamelijk voer voor masochisten, want zelfs mensen die hun verstand op nul zetten zullen zich beledigd voelen. Het blijft nochtans een raadsel waarom deze draak van een film aan de aandacht van het Golden Razzie-commitee ontsnapt is. Waarschijnlijk waren ze in de helft in slaap gevallen, terwijl Billy Crystal die dobermann uit zijn kruis probeerde te sleuren.



cover




Studio: Columbia Tristar

Regie: Joe Roth
Met: Julia Roberts, Billy Crystal, Catherine Zeta-Jones, John Cusack, Hank Azaria, Stanley Tucci, Christopher Walken, Seth Green

Film:
1/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609755985


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch
Extra's:
• Trailer
• Director's commentary
• Verwijderde scènes
• Conceptual art
• Fotogalerij
• Cross-promotionele trailers
• Cast & crew-informatie

Andere recente releases van deze maatschappij