:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JCVD
JCVD (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-09-14

FILM
Gevallen actiester Jean-Claude Van Damme speelt letterlijk en figuurlijk de rol van zijn leven in JCVD. Hij zit financieel aan de grond. Zijn manager krijgt geen goede filmrollen meer geregeld en hij dreigt het hoederecht over zijn dochter te verliezen. Ten einde raad reist hij af naar Brussel. Maar ook daar staat het lot niet aan zijn kant. Wanneer Jean-Claude een cheque wil laten verzilveren komt hij terecht in een chaotische gijzeling. Door een boel misverstanden zijn de politiediensten en de media ervan overtuigd dat Van Damme in een vlaag van absolute wanhoop de bank wilde overvallen. Al snel draait de gijzeling uit op een ongezien mediacircus...

"The biggest fight of his life!"

2008 kan een beetje gezien worden als het absolute comebackjaar voor de oude actiehelden. Niet alleen was er de heropstanding van Mickey Rourke in The Wrestler, voorts explodeerde Stallone terug op het grote zilveren scherm in de vierde Rambo en zocht Harrison Ford naar de nucleaire koelkast euhm… kristallen schedels in Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull.  En laten we ook de veelgeprezen arthouse-uitstap van onze eigenste Jean-Claude Van Damme niet vergeten!

In JCVD van Mabrouk El Mechri speelt de “The Muscles from Brussels” één van de beste rollen uit zijn hele carrière als zichzelf! Bij de aankondiging van het bewuste project fronsten de meeste mensen de wenkbrauwen en niemand had dan ook verwacht dat een film van Jean-Claude Van Damme verschillende prestigieuze filmfestivals zou overspoelen en kunnen rekenen op de algemene goedkeuring van de gevestigde critici.

Het is overigens geheel terecht, want wat ons betreft is JCVD dé beste film uit zijn rijkgevulde actieoeuvre! Niet alleen maakt de regisseur van dienst er een snedig misdaaddrama van met scherpe zwarte humor en enkele prima actiescènes, bovendien acteert Jean-Claude Van Damme als nooit tevoren en geeft hij alle criticasters voor eens en altijd lik op stuk! Hij speelt de pannen van het dak en levert een prestatie af vol hilarische zelfkritiek en puur menselijke drama. Vooral de veelbesproken monoloog waarin Van Damme zich richt tot de kijker is gevoelig en zelfs gerust prijswaardig te noemen. 

Gelukkig speelt ook de rest van de cast goed en elke acteur/actrice leeft zich prima in. Mabrouk El Mechri hield de teugels over de hele lijn strak in handen, hoewel hij iedereen ook de kans gaf om zich te ontplooien. Zo zit de film vol met geïmproviseerde momenten die de menselijkheid en geloofwaardigheid van de film enkel maar te goede komen. JCVD werd zoals verwacht geen immens groot commercieel succes, maar dankzij de geweldige reacties van de critici wist mijnheer Van Damme een boel nieuwe credibiliteit op te bouwen.

Net als de rest van het jarentachtigactievolkje kreeg ook Van Damme een uitnodiging om op te draven in Sylvester Stallone’s bigbudget actiefestijn The Expendables. Maar vreemd genoeg wees Van Damme het aanbod om een comeback te maken in de mainstreamcinema af omdat hij zijn ‘hernieuwde’ filmische pad verder wilde bewandelen. Het is dan ook erg vreemd dat zijn twee volgende films dezelfde goedkope ‘direct-to-video’-vehikels zijn waarmee hij zijn carrière de dieperik heeft ingespeeld. Het leven is inderdaad een strijd als je naam Jean-Claude Van Damme is...

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 HD-beeld is scherp met een degelijk contrast en schaduwdetail. Het beeld heeft sombere, wat afgewassen kleuren, maar dat is net als de filmische grovere korrel allemaal de bedoeling. Deze kleurfilters en bewerkingen passen dan ook perfect bij de sfeer van de film. Vuiltjes en beschadigingen hebben we niet waargenomen. De Engelse DTS-MA 5.1-track klinkt prima met heldere en steevast verstaanbare dialogen die netjes uit de centerspeaker komen. De muziek komt uitstekend tot haar recht en de geluidstrack heeft een goede dynamiek. De subwoofer onderlijnt de aanwezige actie en het spoor is voorts vrij van storende ruis of andere onvolmaaktheden.

EXTRA'S
Er zijn jammer genoeg geen noemenswaardige extra features aanwezig. De echte fans verwijzen we dan ook naar de puike Britse Blu-ray die een boel boeiende en waardevolle extra's bevat.

CONCLUSIE
Onze eigenste actieheld Jean-Claude Van Damme (Replicant, Wake Of Death) maakt een comeback van jewelste in JCVD, een slimme en originele misdaaddrama met een stevige geut zelfrelativerende humor. De Blu-ray van distributeur DFW is technisch in orde. Alleen jammer voor de fans dat het bonusmateriaal afwezig is! 
cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Mabrouk El Mechri
Met: Jean-Claude Van Damme, François Damiens, Liliane Becker, François Beukelaers

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij