:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PRIDE AND GLORY
PRIDE AND GLORY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-09-22
FILM
De Tierney's hebben al generaties lang blauw politiebloed door hun aderen stromen. Wanneer er vier collega's onder vreemde omstandigheden vermoord worden, denkt Francis Tierney Senior (Jon Voight) dat niemand dan zijn zoon Ray (Edward Norton) beter geschikt is om het onderzoek te leiden. Door diverse aanslepende privéproblemen aarzelt hij eerst, maar na het aandringen van zijn vader gaat hij toch akkoord. Maar hoe dieper Ray graaft, hoe meer vuiligheid er lijkt boven te komen. Wanneer ook politie en familie bij het smerig zaakje lijkt betrokken te zijn, beseft Ray dat hij voor een enorm moeilijke keuze staat...

"The last thing you want to uncover...is the truth."

We hebben altijd een zwak gehad voor goed opgebouwde politie/misdaadthrillers en als die dan nog een talentvolle cast bevatten met op kop een klasseacteur zoals Edward Norton (American History X, The Incredible Hulk) dan zijn we helemaal opgewonden! Pride And Glory deed het dan misschien niet goed aan de wereldwijde bioscoopkassa's, maar toch is het een aanrader binnen het genre van de politiefilm. De medewerking van filmmaker Joe Carnahan (Narc, Smokin' Aces en The A-Team) aan het scenario is daar zeker en vast niet vreemd aan.

Het verhaal zit dan ook goed in elkaar met op kop de hartverscheurende moraalstrijd van het hoofdpersonage.  Regisseur O'Connor slaagt er overigens goed in om - ondanks het feit dat een en ander gauw duidelijk is -  het geheel toch spannend en vooral voldoende boeiend te houden zodat je aan het scherm gekluisterd blijft. Norton is zoals steeds geweldig op dreef, maar het moet gezegd dat ook heethoofd Colin Farrell een sterke rol neerzet. De bijrollen worden voorts uitstekend ingevuld door Jon Voight, Noah Emmerich, Jennifer Ehle en John Ortiz.

Hier en daar laat regisseur O'Connor wat steekjes vallen en kan hij de spanningsboog niet helemaal overeind houden, maar de meeslepende en intense climax maakt dan weer veel goed. Pride And Glory is vreemd genoeg compleet over het hoofd gezien in de bioscopen, maar we zijn ervan overtuigd dat deze film zijn publiek zal vinden op dvd en Blu-ray. Warm aanbevolen voor de liefhebbers van strakke en goed geacteerde politiethrillers. 

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1-beeld is bevredigend scherp met een goed contrast en een prima schaduwdetail. Het zwartniveau is voldoende solide, terwijl de kleuren uitstekend tot hun recht komen zonder echt van het scherm te spatten. Digitale compressiefoutjes blijven binnen de perken, maar er is vaak best wat filmgrain aanwezig. Vuiltjes zijn zoals te verwachten dan weer wel helemaal afwezig. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt op zijn beurt positief met goed verstaanbare dialogen en een nette weergave van de sfeervolle muziek. De track heeft een prima spreiding en de subwoofer doet op de juiste momenten zijn duit in het zakje. Ruis, storingen of andere onvolmaaktheden hebben we niet waargenomen.

EXTRA'S
Niets noemenswaardigs!

CONCLUSIE
Pride And Glory is een solide politiethriller met uitstekende acteerprestaties van een talentvolle cast. De dvd van RCV is technisch bevredigend, maar extra features zijn zoals gewoonlijk volledig afwezig. Een aanrader voor de liefhebbers van de politiefilm!


cover
Studio: RCV

Regie: Gavin O'Connor
Met: Edward Norton, Colin Farrell, John Voight, John Ortiz

Film:
7,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij