:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CRYING FIST
CRYING FIST
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-10-02
FILM
Kung-Tae-shik (Min-sik Choi) is een  voormalig en aan lager wal geraakte bokskampioen. Hij leeft op straat en komt aan de kost door zich letterlijk aan te bieden als menselijke bokszak. Dan heb je Yu Sang-hwan (Seung-beom Ryu), een absolute loser in alles wat hij doet. In de gevangenis ontdekt Yu Sang-hwan echter dat hij een goed bokser is. Hij is vastbesloten om iets te bereiken en éénmaal buiten de gevangenismuren schrijft hij zich in voor het kampioenschap boksen. Maar ook Kung Tae-shik wil nog één keer schitteren in de ring. De oude leeuw en de jonge tijger komen lijnrecht tegenover elkaar te staan en ontdekken de echt waardevolle dingen in het leven...

"Fighting for their lives!"


Met Crying Fist (originele titel: Jumeogi Unda) levert regisseur Seung-wan Ryoo (Arahan, The City Of Violence) een geslaagde boksdrama af dat wat ons betreft gerust als één van de betere mag gezien worden binnen het genre. Op het eerste gezicht lijkt de film het pad van de clichés te bewandelen die we kennen uit films als Rocky en zelfs The Wrestler, maar dan uiteraard met de typisch Koreaans kwinkslag. De twee personages zijn absolute losers, maar de regisseur - die ook het strakke scenario schreef - geeft de kijker voldoende tijd om aan de personages te wennen en ze te leren kennen. Ze zijn niet sympathiek, ze zijn ook niet knap en al helemaal niet vriendelijk, maar door de sublieme uitwerking en het ijzersterke acteerwerk van deze twee klassebakken kan je niet anders dan meeleven met de personages. Het einde is dan ook tegelijk hartverscheurend en spannend, aangezien de twee hoofdpersonages - of wat had u gedacht? - lijnrecht tegenover elkaar komen te staan (en neen dit is geen spoiler!). Het is overigens daar dat Crying Fist zich weet te onderscheiden van de ontelbare sport- en boksfilms: er is namelijk helemaal géén netjes afgelijnde antagonist. En er wordt zoveel emotionele bagage aan de twee karakters meegegeven gedurende de film, dat er voor beiden enorm veel vanaf hangt. Dat maakt dat je het hele eindgevecht meebeleeft van ronde tot ronde. De conclusie gaan we natuurlijk niet verklappen, maar neem het van ons aan dat je een keiharde rots bent als je hier zonder tranen door weet te komen! Crying Fist is voorts ook erg realistisch. De obligate trainingsequenties zijn uiteraard aanwezig, maar de bokssequenties zijn erg natuurlijk en waarheidsgetrouw. Geen opzichtige montage, geen overdreven geluidseffecten of een bombastische heldensoundtrack, want regiseur Seung-wan Ryoo gaat gelukkig voor het realisme. Crying Fist is dan ook warm aanbevolen voor de liefhebbers van de betere Aziatische cinema en sportfilms in het algemeen.

BEELD EN GELUID

Het anamorfische 2.35:1-beeld heeft heldere, natuurlijk ogende kleuren en een prima scherpte. Het contrast is net als het schaduwdetail dik in orde en hetzelfde geldt voor het solide zwartniveau. De gebruikte print is vrij van de meeste oneffenheden en ziet er over het algemeen erg goed uit. De Koreaanse Dolby Digital 5.1-track klinkt op zijn beurt positief met goed verstaanbare dialogen en een bevredigende stereospreiding. De muziek komt prima tot haar recht en het geheel heeft genoeg ambiance. Ruis en andere storingen vormen gelukkig geen probleem.

EXTRA'S
Enkel een aantal cross-promotionele trailers.

CONCLUSIE
Crying Fist is een solide boksdrama met uitstekende acteerprestaties en een strakke regie. De dvd van Splendid heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit en is een fijne toevoeging aan de collectie voor de liefhebbers van de betere Aziatische film!


cover
Studio: Splendid

Regie: Seung-wan Ryoo
Met: Min-sik Choi, Seung-beom Ryu, Hie-bong Byeon

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Koreaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Duits
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij