:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEKONG: SOUL OF A RIVER
MEKONG: SOUL OF A RIVER (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-09-20
DOCUMENTAIRE
De Mekong is één van de indrukwekkendste rivieren van de wereld. De rivier stroomt door Tibet, China, Thailand, Cambodja, Laos en Viëtnam en herbergt naast een hoop uniek wildleven en een bijzondere plantengroei ook volkeren met een rijke cultuur die vaak zijn kunnen overleven dankzij de wispelturige natuur van de rivier, bron van een pak mythen en sagen. Televisiemaker Joseph Pontecorvo draaide deze vier documentaires in opdracht van Animal Planet en Discovery Channel en na aftrek van de commercials van deze vier 60 minuten durende films blijft er een dikke drie uur beeldmateriaal over waarin we het leven in het water met o.a. dolfijnen en reuzeschilpadden kunnen bewonderen en het leven op het land met o.a. in het wild levende sneeuwluipaarden. Bovendien komen we nog iets te weten over de gebruiken en de cultuur van de lokale bevolking, wat niet evident is omdat de overheden van sommige van die landen niet altijd even welwillend staan tegenover cameraploegen. We volgen ook een Tibetaanse monnik die op zoek gaat naar een bron, ondernemen een tocht door de rijstvelden van Viëtnam en leren dat er ook heel wat illegale handel in reptielen bestaat.

De natuurlijke rijkdom van de rivier is op het ecologisch niveau goud waard; zo zijn nog niet alle diersoorten uit Laos en Thailand, waar er overigens goed gedijen, fatsoenlijk in kaart gebracht. De oorlogen van de jaren 60 en 70 hebben nog herel wat littekens achtergelaten, maar er zijn ook mensen mensen, zoals de artiest die in de aflevering over Viëtnam uitgebreid aan het woord komt, die zich tot doel hebben gesteld om de andere, mooiere kant van de streek te belichten. De man tekent de reptielen die in het water aanwezig zijn, hoopt dat zijn tekeningen tot in het westen bekend geraken en draagt zijn steentje bij tot het behoud van de soorten door mee te werken aan programma's voor het natuurbehoud. De rivier is overigens het enige element dat de documentaire bij elkaar houdt, want af en toe is de overgang van natuurdocumentaire naar geschiedkundige documentaire wat abrupt. Ook heb ik mijn twijfels over het feit of de vier afleveringen in de correcte volgorde op de disk staan, wat eigenlijk niet zó belangrijk is.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze documentaire maakt maximaal gebruik van de mogelijkheden van Blu-ray. Zowat elk beeldje ziet eruit als een schilderijtje, met goed contrast, levendige kleuren en een haarscherp beeld. Wat niet altijd even evident is omdat de natuurlijke omstandigheden het niet altijd even goed toelaten. Enige minpuntje is dat de Engelse ondertitels achter een storende zwarte balk waggestopt worden, wat overigens meer gebeurt in documentaires van dit soort. Het geluid is met een PCM 2.0-track eerder beperkt en het commentaar is strikt zakelijk.
EXTRA'S
Zijn niet aanwezig.
 
CONCLUSIE
Mekong: Soul Of A River is net als het eerder besproken China: Mysteries, Geschiedenis En Cultuur een kwalitatief goede documentaire die liefhebbers van natuur en verre exotische reizen zeker zullen kunnen bekoren.
 coverStudio: Strengholt MultiMedia

Regie: Dean Johnson
Met: -

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
E

Speelduur:
189 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels PCM 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij