:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GARAGE OLIMPO
GARAGE OLIMPO
Bespreking door: Michael - Geplaatst op: 2002-05-16
FILM
Met Garage Olimpo levert de Italiaans-Chileense Marco Bechis (die in de jaren zeventig zelf twee weken door de militairen in Buenos Aires werd vastgehouden) een interessant werkstukje af. Centraal in het verhaal staat de relatie tussen Maria, een jonge lerares en Felix, een ietwat bedeesde jongeman die een kamer huurt in het huis van Maria’s moeder. Als Maria op een dag door een bende gewapende mannen wordt meegevoerd tot achter het ijzeren rolluik van Garage Olimpo, in een ondergronds netwerk van gangen in een vochtige cel wordt geduwd en er het bevel krijgt zich helemaal uit te kleden om zich op die manier klaar te maken voor foltering, ziet ze Felix terug, maar nu in een wel heel andere rol. Felix blijkt immers de beul te zijn die de opdracht heeft gekregen aan Maria de nodige informatie te ontfutselen. En van die taak kwijt hij zich met verve. Hij is immers gefrustreerd omdat Maria zijn avances steeds heeft afgewezen. In een poging haar leven te redden, gooit Maria zich echter al gauw in de armen van haar beul, maar na een tijdje wordt het duidelijk dat Felix niet in staat is om zich los te maken van een systeem dat voor hen beiden uiteindelijk geen ander gezicht meer zal hebben dan dat van de donkere krochten ergens diep onder de werkvloer van Garage Olimpo.

Naast het verhaal van Maria en Felix gaat Marco Bechis trouwens ook aan het werk met een aantal interessante nevenplots (de zoektocht van Maria’s moeder naar de lotgevallen van haar verdwenen dochter, alsook de terroristische aanslag op de bevelhebber van Garage Olimpo) die echter allemaal uitlopen op hetzelfde resultaat: de ondergang van de menselijkheid en de onmacht om Maria aan de klauwen van haar beulen te ontfutselen. Let daarbij vooral op de intelligente manier waarop Bechis de terroristische aanslag helemaal aan het begin van de film met het uiteindelijk lot van Maria verweeft en daarmee tegelijk aantoont dat ook het actieve terrorisme niet de nodige antwoorden kan bieden.

BEELD EN GELUID
Ondanks het feit dat het beeld niet anamorf op dvd is gezet, oogt de kwaliteit toch nog behoorlijk goed. Er is voldoende detail en scherpte, de kleuren zijn natuurlijk, maar bij momenten wel opzettelijk grauw. De print blijft wel niet gespaard van kleine printbeschadigingen en grain. De Spaanse Dolby Digital 2.0-track voldoet ruimschoots. De actie en de muziek worden voornamelijk in de voorste speakers geplaatst. De dialogen klinken helder en verstaanbaar uit de centerspeaker.

EXTRA'S
Wat extra’s betreft is de oogst mager. Meer dan enkele biografische notities en een trailer krijgen we immers niet te zien.

CONCLUSIE
Van het bekijken van deze film wordt men zeker niet vrolijker, maar er wordt in elk geval een hoogst interessante blik gegund in de psyche van soortgenoten, waarbij er schijnbaar geen enkel exemplaar in staat is de eigen lafheid te overstijgen. Weinig hoop voor de mensheid dus, maar des te meer voor de film van Marco Bechis die u als liefhebber van het betere psychologische drama toch wel zal kunnen bekoren.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Marco Bechis
Met: Antonella Costa, Carlos Echeverrķa, Dominique Sanda, Chiara Caselli, Enrique Pineyro

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Psychologisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664005149


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Deens Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Trailer
• Liner Notes

Andere recente releases van deze maatschappij