:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GANGS OF NEW YORK
GANGS OF NEW YORK (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-09-27
FILM
New York anno 1846. Corruptie en chaos beheersen de stad. Er heerst sociale onrust bij de lagere klasse wegens de agressieve rekrutering voor het leger en de steeds toenemende stroom van immigranten. Twee rivaliserende bendes vechten een veldslag uit met de verloederende Five Points-buurt als inzet. Aan de ene kant zijn er de Dead Rabbits, een groep Ierse immigranten met Priester Vallon (Liam Neeson) aan het hoofd; aan de andere kant staan de Natives, de fascistische ‘echte’ Amerikanen met William ‘Bill the Butcher’ Cutting (Daniel Day-Lewis) als leider. Uiteindelijk wordt Vallon afgemaakt door the Butcher, terwijl zijn zoontje Amsterdam toekijkt. Zestien jaar later keert de volwassen Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio) terug naar de Five Points om wraak te nemen. Bill the Butcher blijkt nu de hele buurt onder controle te hebben door het omkopen van de politici en het vakkundig opruimen van potentiële tegenstanders. Amsterdam infiltreert in de entourage van Bill en wordt gaandeweg zelfs zijn rechterhand. Ondertussen heeft hij kennis gemaakt met dievegge Jenny (Cameron Diaz) en groeit er een romance, alhoewel zij een vertrouwelinge is van zijn aartsvijand Bill. Tijdens de jaarlijkse viering van de overwinning van de Natives op de Dead Rabbits probeert Amsterdam Bill te doden. Dia mislukt echter en hij beseft dat er meer nodig is om the Butcher uit te schakelen. Met de hulp van de Ierse gemeenschap start hij de Dead Rabbits weer op en wordt een nieuwe, keiharde confrontatie met de Natives onvermijdbaar... (synopsis overgenomen van de dvd-versie besproken door Yves).

"America was born in the streets"

Martin Scorsese is een groot regisseur, dat staat buiten kijf. De gerenommeerde filmmaker heeft met succes diverse genres getackeld, maar toch zal hij voor altijd het meeste bekend blijven om zijn misdaadfilm. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er met argusogen werd gekeken naar de komst van Gangs Of New York, een ambitieus project dat Scorsese al vanaf eind jaren zeventig op de rails probeerde te krijgen. De film vertelt het verhaal over de opkomst van één van de grootste steden van de wereld. Bij de release waren de meningen echter enorm verdeeld. De ene was ervan overtuigd dat Martin Scorsese opnieuw een meesterwerk had gemaakt, terwijl de andere compleet teleurgesteld was. En het is een feit dat Gangs Of New York niet zonder fouten is. Hoewel de hoofdpersonages Amsterdam Valon en Bill "The Butcher" Cutting beiden goed uitgewerkt zijn, valt het op dat de rest vaak niet meer dan schimmen zijn zonder fatsoenlijke uitwerking. Maar toch stoorde ik me daar niet aan bij het bekijken van het epische spektakel dat de cineast met veel verve op het scherm tovert! Kosten noch moeite zijn gespaard en dankzij een budget van 100 miljoen dollar kon Scorsese het oude New York laten nabouwen in de legendarische Cinecitta studios in Rome. Het production design van Gangs Of New York is dan ook verbluffend, met immense sets en authentiek ogende kostuums.

De massascènes zijn vakkundig ingeblikt met als hoogtepunt de briljante scène waarin de Ierse immigranten met de boot in de haven aankomen en onmiddellijk verplicht gerekruteerd worden voor de oorlog. Met meer vragen dan antwoorden worden ze opnieuw op een boot gezet, die ze enkel in een lijkenkist kunnen verlaten! Deze sequentie is in één vloeiend shot en het camerawerk is overigens gedurende de hele film erg knap. Ondanks het feit dat Scorsese en Leonardo DiCaprio een deel van hun gewoonlijke salaris moesten ophoesten om alles te bekostigen, is het frappant dat de affiche uitsluitend bevolkt worden door grote namen. Of wat dacht u van: Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Henry Thomas, Brendan Gleeson, Liam Neeson, David Hemmings en Stephen Graham? Het is dan ook een plezier om al deze toppers met elkaar te zien samenwerken. Ik durf zelfs stellen dat het uitstekende acteerwerk één van de belangrijkste peilers is van Gangs Of New York. Het is dankzij de vonkende dialogen van Daniel Day-Lewis (die zichtbaar geniet van zijn vertolking), de briljante nochalance van DiCaprio, de altijd ontwapenende Diaz, de robuuste perfectie van Gleeson en last but not least de passend duivelse grijns van Reilly dat Gangs Of New York in de loop der jaren terecht heel wat nieuwe aanhangers gewonnen heeft. De epische vertelling van het ontstaan van New York is dan misschien wel geen Goodfellas, maar een film die bijna drie uur duurt en letterlijk geen seconde weet te vervelen is zeker en vast geen kattenpis! Kortom, een aanrader voor liefhebbers van peperdure historische (misdaad)films.

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 HD-beeld is over het algemeen goed scherp met een puik contrast en een prima diepte en detail. De kleuren zien er warm en natuurlijk uit met een mooi aanvullend zwartniveau. Ik was nooit echt onder de indruk van Gangs Of New York op dvd en het is dan ook verrassend dat deze Blu-raytransfer niet zonder problemen is. Zo bevat de gebruikte filmprint voor een recente film toch best wat vuiltjes en beschadigingen en hebben sommige scènes last van filmgrain. Er is ook best wat edge enhancement toegepast en in een tweetal scènes trilde het beeld wat. Ik blijf ervan overtuigd dat hier mits wat extra werk gerust wat meer uit te halen is, maar deze Blu-ray overtreft zeker en vast de eerdere dvd-uitgaven. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track klinkt op zijn beurt netjes met heldere en  steevast verstaanbare dialogen. Het geluidsbeeld is bevredigend qua ruimte en stereospreiding met vooral een fraaie weergave van de filmmuziek. De subwoofer draagt zijn steentje bij, zonder echt te overdrijven. Drop-outs, ruis en andere storingen in het geluid heb ik niet opgemerkt. 

EXTRA'S
Enkel drie cross-promotionele trailers.

CONCLUSIE
Gangs Of New York is een imposant misdaad/drama met uitstekende acteerprestaties. De Blu-ray van distributeur RCV heeft dan misschien geen extra features, maar de beeld- en geluidskwaliteit zijn over het algemeen dik in orde!


coverStudio: RCV

Regie: Martin Scorsese
Met: Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
167 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij