:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SM RECHTER
SM RECHTER
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2009-10-09
FILM
Wanneer het huwelijk van Koen (Gene Bervoets) en Magda (Veerle Dobbelaere) op de klippen dreigt te lopen, beslist hij om haar lang verborgen verlangens waar te maken. Nooit had Koen gedacht dat SM tot een gelukkig huwelijk zou kunnen leiden. Mooie liedjes duren echter niet lang en Koen dreigt zijn positie als rechter te verliezen wanneer Magda's geheime leven aan het licht komt...

SM Rechter is gebaseerd op het leven van ex-rechter Koen(raad) Aurousseau en diens vrouw Magda Wolter van der Wey. Ze verloren alles nadat ze veroordeeld werden voor hun SM-praktijken.

Geen bespreking van SM Rechter is compleet zonder het te hebben over product placement. Op dit vlak werd er wellicht niet alleen een deal afgesloten met Duvel Moortgat maar ook met een producent/distributeur van valse snorren en pruiken. Het kan bijna niet anders dan dat ze per kilo, of liever, per palet werden afgeleverd. In het stereotype beeld dat Vlaanderen heeft van de SM-wereld past natuurlijk een snor. SM en snorren, ze zijn onafscheidelijk net zoals zeg maar Nicole en Hugo. En toch slagen de makers er hier in om zwaar te overdrijven. Wat de make up (uiteraard inclusief pruiken en snorren) en in mindere mate de rekwisieten betreft behoort SM Rechter ongetwijfeld tot de meest over the top films die ooit in Vlaanderen zijn gemaakt. Hoogtepunt, sorry dieptepunt op dit vlak is het personage van Tom Waes dat over een pornosnor beschikt waarin kleine zoogdieren een nest kunnen maken. Bepaalde personages zien er werkelijk zo ridicuul uit met hun fake snorren en toupetjes dat de geloofwaardigheid van de hele film in gevaar komt. Het is voor een acteur niet altijd even evident om te acteren in een op ware feiten gebaseerde film (waarbij de echte protagonisten dan nog bekendheid genieten bij het grote publiek), maar het wordt nog moeilijker als ze er ridicuul uitzien. Over Gene Bervoets, die veel mensen quasi enkel kennen van zijn culinaire exploten, wordt nogal snel lacherig gedaan, maar hij kan wel degelijk acteren. Wellicht zal hij zijn vertolking in Spoorloos nooit weten te evenaren, maar wat hij hier toont is, ondanks de mottige baarden en pruiken, zeker niet slecht. Veerle Dobbelaere heeft een carrière opgebouwd met werk in, pardon my french, shitseries en zo mogelijk nog grotere shitfilms. Ook deze keer wist ze ons, ondanks het feit dat ze de overacting meestal binnen de perken houdt, nauwelijks te overtuigen. Wat de bijrollen betreft, is grotendeels op veilig gespeeld met de casting van acteurs en actrices die altijd een zeker niveau halen. Dirk Van Dijck en Michael Pas weten de verwachtingen in te lossen. Bruno Vanden Broecke en Marie Vinck hebben we al heel wat beter gecast gezien. Voornamelijk Vanden Broecke lijkt echt niet bij zijn rol van onderzoeksrechter te passen. Aandachtige melomanen zullen misschien een dominatrix uit de film herkennen namelijk Nikkie Van Lierop aka Darling Nikkie aka Jade 4U uit Lords Of Acid. Ook op een aantal andere vlakken schiet SM Rechter tekort. De film tracht een periode van zowat 10 jaar te overspannen op een speelduur van zowat 85 minuten (en niet 95 minuten zoals aangeduid op de hoes). Nodeloos te zeggen dat dit gebeurt met wisselend succes. De overgangen zijn bij momenten dermate bruusk dat het verhaal ongeloofwaardig wordt. Het gaat slecht met Magda, echt slecht. Maar hop, ze heeft een pittige eerste sm-sessie en een scène verder is alles weer rozengeur en maneschijn. 

Visueel ziet SM Rechter er niet slecht uit zonder ook maar één moment te kunnen verrassen. Wie trouw wekelijks de Vlaamse fictieseries volgt weet waaraan hij of zij zich mag verwachten.

BEELD EN GELUID
Bridge Pictures levert een kwaliteitsvolle transfer af op het gebied van beeld en geluid. Het beeld is, zoals te verwachten valt bij een zeer recente film, vrij van vuil of andere printbeschadigingen. Het zwartniveau en het detail zijn goed. Bij bepaalde donkere scènes kon het contrast wel iets beter. De Dolby Digital 5.1-track springt niet boven het gemiddelde uit. De dialogen zijn helder en de weinig opvallende muziek komt tot haar recht.

EXTRA'S
We krijgen enkel 4 trailers (waaronder 1 voor SM Rechter), deleted scenes (8 minuten) en bloopers (1,5 minuten). Zeer teleurstellend met andere woorden.

CONCLUSIE
Het is en blijft hallucinant wat er in een rechtsstaat kon gebeuren met de echte Koen en Magda. Hun zaak verdient de aandacht van het grote publiek, maar of ze echt geholpen worden door deze matige film is maar de vraag. Wellicht geldt ook hier weer dat het boek beter en zeker interessanter is dan de film.coverStudio: Bridge Entertainment

Regie: Erik Lamens
Met: Gene Bervoets, Veerle Dobbelaere, Marie Vinck, Dirk Van Dijck, Axel Daseleire, Tom Waes, Carry Goossens

Film:
5,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Extra's:
• Trailers,
• Bloopers
• Deleted scenes

Andere recente releases van deze maatschappij