:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IGOR
IGOR
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-10-08
FILM
In het land Malaria is het niet goed toeven. Er groeit niets meer sinds er een gigantische wolk boven het rijk hangt. Nieuwe voornaamste bron van inkomsten: het stimuleren van geschifte uitvinders om de mensheid de duivel aan te doen én de buurlanden laten betalen opdat de mensheid gespaard zou blijven van al dat onheil. Doctor Schadenfreude (Eddie Izzard) is al 19 jaar op rij de laureaat, maar dit jaar reikt zijn ambitie toch nog wat verder: hij wil de zittende koning Malbert (Jay Leno) onttronen en zélf koning worden. De enige noemenswaardige concurrent is doctor Glickenstein (John Cleese) die zichzelf echter bij een experiment de lucht heeft ingeblazen.

Maar achter elke uitvinder schuilt er een hulpje, een nietige aardworm die naar de pijpen van de geleerde moet dansen en voortdurend de hielen van zijn meester likt. Zulke bultenaars noemt met Igors - blijkbaar wordt er in Malaria niet veel tijd gestopt in het bedenken van originele voornamen. De Igor van Glickenstein (John Cusack) ziet in het voortijdig verscheiden van zijn meester de ideale gelegenheid om zelf in de schijnwerpers te treden en eindelijk de uitvindingen wereldkundig te maken waaraan hij al jaren in het geheim in de kelder gewerkt heeft. Igor is bijzonder ambitieus: hij wil niets meer of minder dan leven creëren. Met een hoop onderdelen van lijken als puzzelstukken en een strategisch onontbeerlijke naald en draad heeft hij een - vrouwelijk - wezen in elkaar geknutseld waarvan hij een griezelig monster wil maken. Eva (Molly Shannon) is echter niet kwaadaardig; samen met zijn vrienden Scamper (Steve Buscemi), een levend/dood konijn en Brain (Sean Hayes), een schep hersenen in een bokaaltje, besluit hij om Eva toch zover te krijgen dat ze tijdens de grote jaarlijkse uitvinderscompetitie de uitvindingen van de concurrentie in elkaar trapt. Doctor Schadenfreude is echter niet van plan om zijn titel zomaar zonder slag of stoot af te geven.
 

In een genre zoals computeranimatie dat alsmaar uitdeint in de breedte, en waarin de heerschappij van een maatschappij als Pixar gewoon absoluut is, is het niet altijd even makkelijk om zich te onderscheiden van de middenmaat. Enter Igor. Op gebied van morbide sprookjes met een horrortintje komt regisseur Anthony Leondis nog niet aan de knieën van soortgelijke films als The Nightmare Before Christmas of recent nog Coraline van Henry Selick. De film is grappig en entertainment, maar er schort toch het een en ander aan de uitwerking. Waarom koning Malbert er bijvoorbeeld uitziet als een Texaanse pooier en doctor Schadenfreude als een nichterige versie van Elton John, voor zover zoiets fysiek mogelijk is,  is me compleet onduidelijk. De film schiet nochtans als een pijl uit de startblokken, maar gaandeweg worden de grappen van de weeromstuit alsmaar verder gezocht en wordt het voor mij moeilijker om mijn aandacht erbij te houden. De animatie is leuk en schattig, maar het verhaal doet wat kinderlijk aan, wat des te gekker is omdat sommige kindertjes toch niet helemaal de grap zullen kunnen inschatten van het zombiekonijn dat alsmaar zelfmoord tracht te plegen. Echt griezelig wordt de film echter nooit en de makers van Igor hebben er tenminste niet voor gekozen om hun film te laten drijven op populaire cultuur, anders dan de blatante Frankenstein-clichés waarop de film één grote parodie is. Anderzijds is dit de zoveelste variatie op het thema van de misbegrepen goedzak, zijn grappige sidekicks en een slechterik van Gargamel-proporties, zo dat je je toch soms afvraagt of de makers nu écht zo verstoken blijven van inspiratie en niets anders kunnen verzinnen. En jammer genoeg is de plot niet dikker zodat zelfs met een dikke 80 minuten het verhaal soms traag aanvoelt. De animatie overstijgt jammer genoeg niet de gemiddelde Nickelodeon-uitzending.

BEELD EN GELUID
Zoals de meeste computergeanimeerde films is er op Igor bijzonder weinig aan te merken. De animatie is rijk verzadigd op gebied van kleuren, alhoewel het er in deze film wat grimmiger aan toegaat dan in de meeste vergelijkbare films, maar de rechtstreekse digitale transfer garandeert toch dat er geen ruis of andere narigheden te bespeuren zijn. De decors zien er redelijk gotisch, maar goed gedetailleerd uit en de figuurtjes lijken eerder op stop-motionanimatiefiguurtjes, omdat bijvoorbeeld hun haar niet beweegt. De dvd-koper heeft de keuze tussen een Engelse en een Nederlandse 5.1-track, waarbij die laatste amper beluisterbaar is zonder er zelf een zenuwcrisis aan over te houden. De dialogen klinken netjes in de frontkanalen en af en toe springen de surrounds achteraan op. Geen spectaculaire release, maar d'r is ook niets mis mee.
 
EXTRA'S
Bonusmateriaal en RCV-releases: het blijft een geintje dat elke keer dat je het vertelt, minder grappig wordt.
 
CONCLUSIE
Igor heeft zeker een paar briljantere momenten, maar over de hele lengte kan de film niet tippen aan wat de concurrentie gewoonlijk brengt. Technisch is de dvd oké, maar het voornaamste doel van deze release is toch om een cash in quick-versie te maken, zij het dat RCV toch wel krediet verdient omdat u aan deze release in het ergste geval nog geen tien euro kwijt zou mogen zijn.cover
Studio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Anthony Leodis
Met: John Cusack, Molly Shannon, John Cleese, Steve Buscemi, Sean Hayes, Eddie Izzard, Jennifer Coolidge, Jay Leno

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
6

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij