:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIGNÉ CHANEL
SIGNÉ CHANEL
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2009-10-19
DOCUMENTAIRE
Signé Chanel is een vijfdelige documentaireserie over het befaamde modehuis in de rue Cambron in Parijs, waar de Duitse duizendpoot Karl Lagerfeld sinds bijna anderhalf decennia de plak zwaait. Regisseur Loïc Prigent mag er zijn camera’s opstellen en de voorbereidingen filmen voor de herfst/wintercollectie 2004-2005. Lagerfeld beweegt zich als een koning door de gangen en kantoren van het immense atelier en hij hoeft niet eens met z’n vingers te knippen, want alles is perfect geregeld, vanaf het moment dat ie uit z’n dure mercedes stapt totdat de toegangsdeur zachtjes achter hem dichtvalt een paar uur later. Dan neemt de spanning onder de medewerkers ook meteen af, hoewel de beroemde couturier geen onmens is, maar veeleisend is ie wel en wispelturig evenzeer, een gewoonte die niet in goede aarde valt bij z’n personeel in de laatste dagen en uren voor de grote modeshow.
 

 
Regisseur Prigent volgt het proces bij Chanel vanaf de schetsen van Lagerfeld tot en met de modeshow in aanwezigheid van Oprah Winfrey en een paar gefortuneerde dames die men hoopt te strikken met een paar onweerstaanbare ontwerpen. Want haute couture is duur en niet voor iedereen weggelegd en in tijden van economische recessie is het extra moeilijk om klanten te overtuigen: een eenvoudig mantelpakje kost al gauw 25.000 euro en een bestikte jurk met diamantjes en versieringen van edel metaal krijgt makkelijk een prijskaartje van meer dan 80.000 euro.  Maar daarvoor krijgt de koper een kledingsstuk dat helemaal met de hand is gemaakt, tot en met het borduurwerk waaraan een groepje van zes specialisten honderden werkuren heeft gespendeerd. Het betaalt goed en ik houd van de uitdaging, zegt Martine, één van Lagerfelds directe medewerksters die z’n onleesbare hanenpoten in bruikbare ontwerpen vertaalt. Op een millimeter nauwkeurig, zegt ze daarover en op de achtergrond monteert de regisseur een tweetal geluidsfragmenten van Lagerfeld die haar instructies geeft: anderhalve millimeter innemen, Martine, en een millimeter korter ter hoogte van de zoom, Martine
 

 
De wereldberoemde ontwerper laat zich alleen filmen terwijl hij schetsen maakt, het decor van de nieuwe show inspecteert of met z’n ontwerpsters de pasmodellen van de jurken en mantelpakjes bekijkt. En uiteraard ook terwijl hij tussen de mannequins paradeert, altijd gekleed in een zwarte pantalon met brede broeksriem en een opvallend grote gesp, een wit overhemd met een indrukwekkende opstaande kraag, het grijze haar zorgvuldig in een paardenstaart gekamd en aan elke vinger een paar zilverkleurige ringen met motief: een keurig en sportief heertje van zeventig met de allures van een kunstenaar, een man die beseft dat hij voor z’n opdrachtgevers z’n gewicht in goud waard is en die zich daar naar gedraagt, zij het minzaam en vriendelijk in de omgang met zijn medewerkers, maar ook zeer direct als details hem niet zinnen of, zoals voor de komende presentatie, het decor hem niet bevalt. Even heerst er paniek op de set, het project heeft al handen vol geld gekost, maar Lagerfeld is vastbesloten: het lage plafond gaat eruit. Een interview staat hij niet toe, z’n ontwerpen zijn z’n visitekaartje. Als pasmunt mag Loïc Prigent in de rue Cambron z’n gang gaan en vrijuit praten met de ontwerpster, de snijdsters en de naaisters en die nemen geen doekje voor de mond over de lange werkdagen in het hoogseizoen en de werkdruk in de aanloop naar een nieuwe show. Het wordt een lange dag, zegt Martine op de ochtend van de voorlaatste dag, ik wil eigenlijk niet tot drie uur morgenochtend werken. Pas om half vijf stapt ze in de lift, nauwelijks zes uur vóór de aftrap van de herfst/wintershow.
 

 
In vijf afleveringen van elk 25 minuten vertelt regisseur Prigent het verhaal over Chanel. Tijdens de montage versnelt hij het beeldmateriaal, plaatst er bij momenten grappige muziek onder en toont de kijker het vele werk, het talent en de creativiteit die in elk ontwerp gestopt worden, de ontgoocheling als de meester een ontwerp heeft afgekeurd, de tijdsdruk wanneer een goede klant een levering is beloofd en de laatste retouches onmogelijk in de resterende korte tijdspanne aangebracht kunnen worden en vervolgens de zucht van opluchting, want de chauffeur van Chanel staat precies 1 minuut voor het afgesproken uur voor de deur van het Ritz-hotel. Ondertussen heeft hij ons meegenomen naar de schoenmakerij die exclusief voor Lagerfeld werkt en naar de boerderij van een oud en krom vrouwtje van 75 jaar dat als enige de biezen maakt die zo typisch zijn voor Lagerfelds ontwerpen. Tussendoor drinken de vrouwen in de rue Cambron koffie en thee en nemen stiekem een snoepje, ze maken grapjes en zeuren over te kleine werktafels, te veel lastminuteontwerpen van de baas, schouderstukjes van te lage kwaliteit, etc. Het is allemaal heel toegankelijk en herkenbaar en vooral zeer bekijkbaar en onderhoudend.
 

 
Een kritische kijk op het modewereldje krijgt u niet in deze documentaireserie. Dit is vooral een portret voor fans van Chanel of voor wie zich interesseert voor de wereld van de haute couture, want regisseur Prigent gunt ons een blik op een milieu dat normaal alleen voor insiders toegankelijk is.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is uitstekend zonder storende ongerechtigheden. De kleuren zijn mooi en genuanceerd als gevolg van de gedoseerde lichtinval in de ateliers van Chanel. Het zwartniveau is in orde en de details zijn altijd goed te onderscheiden. De geluidskwaliteit is goed genoeg voor een documentaire en de stereotrack levert verdienstelijk werk. De dialogen zijn uitstekend vertaald, maar de small talk tussen de werksters is heel vaak niet ondertiteld en dat is jammer, want net die zorgt voor de prettige en ontspannen werksfeer in de ateliers.
 
EXTRA'S
Als extra krijgt u een aantal Andere Trailers, o.a. voor de documentaire Annie Leibovitz: Life Through a Lens over de succesvolle Amerikaanse fotografe van Vanity Fair en Rolling Stone, een film die we u graag aanbevelen.

CONCLUSIE
Signé Chanel is een aantrekkelijke vijfdelige documentaireserie van regisseur Loïc Prigent waarin op een luchtige en bij momenten grappige manier een omstandig portret wordt opgehangen van de geboorte van een nieuwe collectie van de excentrieke modeontwerper Karl Lagerfeld. De regisseur volgt het werkproces vanaf de eerste schets van Lagerfeld tot en met de presentatie van z’n collectie op de catwalk in Parijs en hij toont ons de creativiteit, het talent en de inzet die nodig zijn om de opdracht tot een goed einde te brengen. Liefhebbers zullen er beslist hun hart aan ophalen.

 cover
Studio: Homescreen

Regie: Loïc Prigent
Met: Karl Lagerfeld, Elizabeth Hurley, Oprah Winfrey

Film:
9/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
AL

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Frans/Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Andere Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij