:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HAMLET 2
HAMLET 2
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2009-10-14
FILM 
Dana Marschz is professor drama op een school in Tucson, Arizona. In z’n vrije tijd probeert hij met toneelbewerkingen van bekende films succes te oogsten, maar de recensies zijn meestal slecht. Dana Marschz is een loser, want eerder geraakte ook zijn filmcarrière nooit echt van de grond wegens z’n twijfelachtig acteertalent en dus probeert hij het door te geven aan de jonge generatie tegen benzinegeld (meer is de school niet bereid te betalen voor zijn dramalessen). Dus arriveert Dana elke dag op school op z’n rollerskates, want een auto kan hij zich niet permitteren en z’n werkloze echtgenote Brie leeft ook niet van lucht en liefde. Bij het begin van het nieuwe schooljaar stelt de dramaleraar vast dat hij niet twee, maar wel 20 leerlingen in de klas heeft. Nee, interesse voor drama hebben ze niet, maar alle interessante vakken zijn wegens besparingen opgedoekt. Nog dezelfde dag deelt schoolhoofd Principal Rocker hem mee dat ook drama op het einde van het schooljaar opgedoekt wordt wegens te weinig interesse vanwege de leerlingen en omwille van de bedroevende kwaliteit van zijn toneelopvoeringen.
 

 
Marschz laat het daar niet bij zitten en besluit om de afdeling drama te redden. Op aanraden van een jonge criticus van zijn werk besluit hij om zelf een toneelstuk te schrijven en omdat William Shakespeare en Hamlet tot zijn favorieten behoren, lijkt een vervolg op het stuk van de meester hem geen slecht idee. Bovendien heeft hij nooit begrepen waarom alle figuren in Hamlet op het einde sterven en dus worden ze één voor één met een teletijdmachine teruggehaald om in Hamlet 2 voor een ander slot te zorgen. Z’n nieuwe klas – hoofdzakelijk weerspannige hispanics – zal hem daarbij helpen in de hoop dat het allemaal goed komt, want wanneer z’n vrouw blijkt zwanger te zijn van een ander en die er vervolgens met haar minnaar vandoor gaat, staat Dana Marschz op de rand van een zenuwinzinking.
 
Hamlet 2 is een komedie van de hand van Pam Brady, niet dé maker, maar één van de makers van Southpark en Team America, waarmee deze film overigens nauwelijks wat gemeen heeft, want hier is geen sprake van animatie en qua humor kan deze film nauwelijks tippen aan de spitse  dialogen en de grappige situaties van Kelly en co. Dementedly Hilarious, schreef Rolling Stone bij de release van de film en dat geldt misschien voor de reacties op de film in conservatief en puriteins Amerika, maar of een Vlaams of Nederlands publiek eveneens uit de bol gaat voor een verhaal waarin Jezus Christus op het einde zijn vader vergiffenis schenkt, het is zeer twijfelachtig. Regisseur Andrew Fleming noemt zijn film in The Making of Hamlet 2 (zie Extra’s) een persiflage op het genre, een pastiche van gelijksoortige films en de overacting van zijn hoofdpersonage Steve Coogan wijst inderdaad in die richting. Of het allemaal zo grappig en lachwekkend is als Fleming beweert, daar moet u zelf over oordelen. Ondergetekende heeft jammer genoeg zelden de aandrang gevoeld om in lachen uit te barsten.
 

 
Prachtig is de nagespeelde scène uit Erin Brockovich van regisseur Steven Soderbergh (het fragment waarin Julia Roberts haar telefoonnummer weigert mee te delen aan een bebaarde motorrijder), die nauwelijks onderdoet voor de kwaliteit van het origineel. Bovendien is de jonge cast van Hamlet 2 vanaf het begin vrij goed op dreef, waardoor het contrast met de vaak overspannen prestaties van Steve Coogan nog zoveel meer opvalt. Wellicht is het een kwestie van smaak, want in Engeland behoort de man tot de absolute top in het comedygenre en met Hamlet 2 is hij goed op weg om ook in Amerika een ruime bekendheid te forceren.
 
Catherine Keener (Synecdoche, New York, 2008) is uitstekend op dreef als Dana’s echtgenote Brie Marschz. Grappig is ze zelden, geloofwaardig en boeiend zoveel meer. Elisabeth Shue herkent u beslist als Nicolas Cage’s tegenspeelster Sera uit Leaving Las Vegas (1995), een rol waarvoor ze een Oscar-nominatie in de wacht sleepte. Zij speelt onder haar eigen naam in deze film en de scène waarin Dana Marschz haar erkent als zijn lievelingsactrice uit Leaving Las Vegas is voor een keer zonder meer schitterend. Shue heeft zogenaamd de filmbusiness vaarwel gezegd uit onvrede met de gang van zaken en is verpleegster geworden… in Tucson, Arizona. Haar rolletje is klein, maar haar personage straalt pure warmte uit. Bij de jonge cast valt Skylar Astin (Taking Woodstock, 2009) op als de protégé van Marschz in de dramaklas, een jongen die maar niet uit de kast lijkt te geraken. Ook z’n tegenspeler Joseph Julian Soria als de hispanic Octavio levert een veelbelovende prestatie.
 

 
BEELD EN GELUID
Hamlet 2 staat in een 1.85:1-verhouding en is foutloos naar dvd gekopieerd. De kleuren zijn fel en dankzij de vele buitenopnamen straalt de film een jeugdige en aantrekkelijke sfeer uit. De zwartniveaus zijn in orde en de details altijd goed zichtbaar. Ongerechtigheden zoals strepen of witte puntjes zijn afwezig.
De geluidstrack staat in een 5.1-versie, maar daar profiteren alleen de muziekfragmenten van. Voor de rest concentreert het geluid zich voornamelijk op de voorste kanalen.

EXTRA'S
Een Audiocommentaar van Regisseur Andrew Fleming en scenariste Pam Brady, een tweetal Verwijderde Scènes met ondermeer de eerste intieme scène tussen Brie Marschz en haar minnaar (die in de film ontbreekt), een middelmatige The Making of Hamlet 2, een simultane presentatie van het fragment uit Erin Brokovich in Oscar Winner vs. High School Drama Class en voor de liefhebbers een Sing Along With Hamlet 2.CONCLUSIE
Mocht u een fan zijn van Steve Coogan, dan haalt u deze film beslist in huis; idem dito voor liefhebbers van films met veel humor en grappige situaties.cover
Studio: A-Film

Regie: Andrew Fleming
Met: Steve Coogan, Catherine Keener, Joseph Julian Soria, Skylar Astin, Phoebe Strole, Melonie Diaz, Arnie Pantoja, Michael Esparza, Nathalie Amenula, Marshall Bell, David Arquette, Elisabeth Shue, Amy Poehler, Shea Pepe

Film:
5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
6

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar van Regisseur Andrew Fleming en Pam Brady
• Verwijderde Scènes
• The Making of Hamlet 2
• Oscar Winner vs. High School Drama Class
• Sing Along With Hamlet 2

Andere recente releases van deze maatschappij