:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAST CHANCE HARVEY
LAST CHANCE HARVEY
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2009-10-19

FILM
Ik geef grif toe dat ik jarenlang de theorie van Alfred Hitchcock genegen ben geweest dat acteurs al bij al een verwaarloosbare rol hebben in het filmproces. Immers: regie, script en montage sturen de kijker, niet de gelaatsuitdrukkingen of gebaren van een stel overbetaalde, neurotische egotrippers. Maar dan komt er een prent als Last Chance Harvey voorbij en moet je je mening over het non-belang van acteurs toch herzien. Last Chance Harvey moet het immers niet hebben van een uitstekend scenario, bezit zelfs een bijwijlen lamentabele regie en is ook nogal ongeïnspireerd aan elkaar geplakt. Dus waarom weet de film dan de hartsnaren te beroeren? De enige plausibele verklaring is dat de acteurs de pannen van het dak spelen. Met klasbakken als Emma Thompson en Dustin Hoffman in de hoofdrol is dat natuurlijk ook weer niet zo verwonderlijk.

Hoffman vertolkt Harvey Shine, een reclamecomponist op zijn retour, die afzakt naar Londen voor het huwelijk van zijn dochter. Alsof de wankele situatie van zijn baan nog niet genoeg is, krijgt hij in Engeland te horen dat niet híj zijn dochter mag weggeven, maar haar stiefvader. Dan is Kate Walker (Thompson) beter af. Oké, zij moet weerstaan aan de voortdurende roep om aandacht van haar moeder, maar de rest van haar leven zit snor. Op een partner na tenminste. Uiteraard brengt het toeval - in de vorm van een luchthavenbar - Harvey en Kate bijeen en klikt het meteen tussen de twee. Harvey vraagt Kate zelfs mee als date naar de huwelijksreceptie van zijn dochter. Maar hoeveel toekomst heeft een relatie tussen twee personen die niet alleen vijfentwintig jaar schelen, maar die weldra gescheiden zullen worden door een gigantische oceaan?

Wie vertouwd is met de conventies van de romantische komedie kent het antwoord op die vraag al en op dat vlak biedt Last Chance Harvey dan ook geen verrassingen. Alle geijkte situaties passeren immers de revue: de twee protagonisten die elkaar maar net mislopen op een taxiritje, een oneinding spel van aantrekken en afstoten en een wending in de laatste vijftien minuten die de relatie op losse schroeven zet. De ongeïnspireerde regie van Joel Hopkins bulkt bovendien van het gladde professionalisme, maar de man heeft geen flauw idee over hoe je een kijker moet engageren. Alle ingrediënten zijn kortom aanwezig voor een makkelijk te vergeten prent.

Dat Last Chance Harvey langer blijft hangen dan de prent verdient, is dan ook volledig de verdienste van de twee hoofdacteurs. Dustin Hoffman is de laatste jaren minder prominent aanwezig in Hollywood, maar zijn performances blijven een hoog niveau halen. Vooral de komische timing van de acteur is fenomenaal in deze prent en cruciaal voor het over de streep trekken van de kijker. Emma Thompson moet echter niet onderdoen voor haar Amerikaanse tegenspeler. De immer klassevolle actrice excelleert in het vinden van de dunne lijn tussen romantiek en tragiek. Vooral een scène laat in de film, op een verlaten terrasje, is een pareltje van subliem acteren. De nevencast bestaat uit acteurs die eveneens standing genieten - Kathy Baker, Eileen Atkins, James Brolin - maar door het script benadeeld worden. Een aangename verrassing is nieuw gezicht Liane Balaban als Harveys dochter Susan.

Als je definitie van een aangenaam avondje uit het bekijken van een trendsettende of meesterlijke film is, dan kan Last Chance Harvey de verwachtingen bijlange na niet inlossen. Wie daarentegen meegesleept wilt worden door een voorspelbaar liefdesverhaal dat veel van zijn kracht uit een prachtige chemie tussen de twee hoofdrolspelers haalt, kan zich niets beter wensen dan deze prent.

BEELD EN GELUID
Last Chance Harvey oogt prima op dvd. De herfstkleuren worden prachtig weergegeven, door het prima contrast komt ook in schaduwscènes detail bovendrijven en printbeschadigingen of vuiltjes zijn nergens aanwezig. Het beeld oogt bovendien bijzonder scherp. De soundtrack mag zich dan vooral op de dialogen concentreren, toch creëert het Dolby Digital 5.1-spoor een verbazend goed ruimtelijk effect.

EXTRA'S
Op het stel trailers waarmee de disk ongevraagd aftrapt na, bevat de schijf geen extra's. Zelfs geen menu!

CONCLUSIE
Last Chance Harvey is een zeemzoete, voorspelbare romantische komedie voor vijftigplussers. Gelukkig maakt het acteerspel van veteranen Hoffman en Thompson alles goed: zij slagen erin van een klompje steenkool een bescheiden ruwe diamant te maken. Beeld en geluid halen een bovengemiddeld niveau, maar een bonussectie is niet aanwezig.
cover
Studio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Joel Hopkins
Met: Dustin Hoffman, Emma Thompson, Eileen Atkins, Liane Balaban, Kathy Baker, Bronagh Gallagher

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Romantische
komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
AL

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij