:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANOTHER GAY MOVIE
ANOTHER GAY MOVIE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2009-11-12
FILM
Vier 18-jarige homo’s die net hun diploma gehaald hebben, maar in tegenstelling tot hun heterovrienden en lesbische vriendinnetjes nog altijd maagd zijn, nemen zich voor om tegen het einde van de zomervakantie - het moment waarop ze verschillende richtingen zullen uitgaan - verandering te brengen in hun weinig benijdenswaardige situatie: ze willen tegen Labor Day een anale ervaring op hun palmares kunnen bijschrijven. Deze zeer eenvoudige premisse volstaat voor regisseur Todd Stephens om een 90 minuten durende komedie bij elkaar te pennen, een zgn. persiflage op het in V.S. nog immer populaire highschoofilmgenre waarvan Amerikanen – of alleen de op veilig spelende studiobazen in Hollywood? – schijnbaar niet genoeg kunnen krijgen.
 

 
Todd Stephens trad in 1998 op als producer voor David Moretons Edge of Seventeen, een gevoelig en precies gedoseerd (gay) coming-of-age-drama dat op goedkeurende knikjes mocht rekenen vanwege de critici. In 2001 debuteerde hij als regisseur met Gypsy 83, een film die een zeer moeilijke start kende in de Amerikaanse bioscopen omdat er schijnbaar weinig interesse voor bestond. Stephens werd boos en besloot het over een andere boeg te gooien: het resultaat is Another Gay Movie, een film die helemaal over de schreef gaat, die naar verluidt stout, cool en grappig is en die op de hoes van deze dvd een remake genoemd wordt van American Pie (1999), waarmee toegegeven wordt dat Todd Stephens schaamteloos de hoofdlijnen uit het scenario van die (ook al) niet bijster goede coming-of-agefilm heeft gekopieerd voor zijn eigen vehikel.
 

 
Another Gay Movie is een vuil gebekte en rauwe productie waarin nauwelijks het verschil wordt gemaakt tussen goede smaak een platte ranzigheid. Je hoeft niet conservatief of ouderwets te zijn om na het bekijken van deze film tot het besluit te komen dat het slecht gesteld is met de holebifilmproductie in de V.S. als het genre straks deze richting inslaat. Eerlijk, de trailer van de film liet het beste vermoeden; in werkelijkheid duurt het een hele tijd voor Another Gay Movie op gang komt en zijn de hoofdpersonages zodanig over-the-top dat het moeilijk wordt om ze nog op een hoger niveau te tillen ten einde de vooropgestelde persiflage tot haar recht te laten komen. Om alle misverstanden te vermijden: Jonah Blechman is in topvorm als de verwijfde drag queen Nico wiens tussenkomsten vaak zeer komisch en hilarisch zijn. Tegelijk is het ook het personage waarmee regisseur Stephens een paar keer flink in het rood gaat, met als pijnlijk hoogtepunt een toiletscène na een drastische anale spoeling die niet meer grappig maar gewoon gênant en vulgair is.
 
Maar het gaat in Another Gay Movie wel vaker fout op momenten die grappig bedoeld zijn en toch nauwelijks het gewenste resultaat bereiken. 16-jarige snotapen zullen de puberale prietpraat en de vunzige plaatjes van Todd Stephens beslist op prijs stellen en voor hen is er dan ook goed nieuws: Another Gay Sequel: Gays Gone Wild! is ondertussen van de montagetafel gerold en wordt zeer binnenkort op dvd verwacht.
 

 
BEELD EN GELUID
De kleuren zijn natuurlijk en warm en de grote verscheidenheid van tinten en tonen zorgt voor een aangename kijkervaring. Bovendien is de gebruikte master technisch van een uitstekende kwaliteit zonder storende ongerechtigheden. De geluidsband staat in stereo en presteert zeer behoorlijk tijdens de luidere muziekfragmenten.

EXTRA'S
Een aantal Andere Trailers.CONCLUSIE
Op de hoes noemt de recensent van de New York Post deze film een fabuleuze en vaak grappige variatie op American Pie. Volgens zijn collega van de New York Times is Another Gay Movie vooral ruw, onstuimig en rauw en de jury van het Los Angeles Outfest bekroonde Michael Carbonaro met de prijs voor beste acteur. Verdeelde reacties dus. Omdat de helft van de grappen werkt en regisseur Todd Stephens de rest beter nog een paar keer door de mangel had gehaald én voor wat meer inhoud had mogen zorgen, houden wij het bij de helft van de punten. Oké ?cover
Studio: Homescreen

Regie: Todd Stephens
Met: Michael Carbonaro, Jonah Blechman, Jonathan Chase, Mitch Morris, Ashlie Atkinson, Scott Thompson, Graham Norton, Stephanie McVay, John Epperson, James Getzlaff, Angela Oh, Darryl Stephens, Richard Hatch

Film:
5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Andere Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij