:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ELTON JOHN - THE VERY BEST OF
ELTON JOHN - THE VERY BEST OF
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-06-06
FILM
Het minste wat je van Reginald Dwight a.k.a. Elton John kan zeggen is dat hij een bizarre vogel is. Veel, zo niet al zijn roem dankt hij aan zijn bizarre verkleedpartijen, 's werelds grootste verzameling fantastisch afschuwelijke brillen, en protserige glittershows waarin meermaals de grenslijn tussen goede smaak en kitsch overschreden wordt. Critici beweren vaak dat hij sinds het begin van de jaren '80 geen enkele goede plaat meer heeft gemaakt, en dat hij nu nog steeds bij het grote publiek bekend is, vooral te danken heeft aan (1) het feit dat hij zijn huwelijk - volgens de man zelf alleen maar opgezet voor de uiterlijke schijn - heeft laten stranden om vervolgens openlijk voor zijn homoseksualiteit uit te kunnen komen, (2) af en toe eens een bijdrage levert aan een soundtrack van een succesvolle Disneyfilm, (3) een veelgevraagd gast is op begrafenissen allerlei, en (4) in de tussentijd van het ene cocaïne-orgie naar het andere pendelt. Hierbij mag je echter niet vergeten dat Elton John een zeer begenadigd pianist is en een nog veel begenadigder songwriter. Samen met zijn collega Bernie Taupin heeft hij de wereld onvergetelijke klassiekers geschonken zoals Your Song, Saturday Night's Alright For Fighting en Rocket Man. De exuberante levensstijl van de man komt overvloedig aan bod in zijn songs, en het siert hem dat hij altijd zo eerlijk over zijn gevoelens praat en zingt. Na de monsterhit Nikita in 1985 is zijn carrière spijtig genoeg een beetje in het slop geraakt, en buiten zijn bijdragen aan Disney's meesterwerk The Lion King en de georchestreerde tranentrekkerij rondom *shudder shudder* Lady Di wier chauffeur in Parijs met een flink stuk in zijn kraag de pijler van een brug verkeerdelijk voor een uitrit aanzag haalt Elton John tegenwoordig nog maar zelden de hitparades. Nochtans hebben zijn minder commerciële projecten van de laatste jaren, zoals het album Sleeping With The Past en de soundtrack van de Dreamworks-film The Road To Eldorado genoeg pit om niet te gaan vervelen.

Een paar jaar geleden verscheen er van Elton John een vrij goed gestoffeerde dubbel-CD met zijn voornaamste verwezenlijkingen van de afgelopen twintig jaar. Profiterend van de DVD-markt heeft Universal nu ook een DVD op de markt gebracht met de voornaamste video-exploten van de man. Alhoewel; naast enkele "echte" videoclips zoals voor Nikita, Sacrifice, I don't wanna go on with you like that en het hilarisch sarcastische I'm Still Standing bestaat deze compilatie voornamelijk uit registraties van live-opnamen. Bovendien is de DVD nog niet half zo volledig als de CD met dezelfde foto op de hoes, zodat je verkeerdelijk zou kunnen gaan denken dat deze compilatie even volledig is. Daarom even ter informatie de volledige tracklist:
PLAYLIST

1. Your Song
2. Daniel
3. Goodbye Yellow Brick Road
4. Don't Go Breaking My Heart
5. Sorry Seems To Be The Hardest Word
6. Rocket Man
7. Blue Eyes
8. I Guess That's Why They Call It The Blues
9. I'm Still Standing
10. Kiss The Bride
11. Sad Song Say So Much
12. Passengers
13. Nikita
14. Wrap Her Up
15. Candle In The Wind
16. Saturday Night's Alright For Fighting
17. I Don't Wanna Go On With You Like That
18. Philadelphia Freedom
19. Sacrifice
20. You Gotta Love Someone


BEELD EN GELUID
Groot nadeel van deze release is de veelvuldigheid aan bronnen waaruit men beeldmateriaal heeft gelicht. Drie oudere tracks, Your Song, Sorry Seems To Be The Hardest Word en Rocket Man hebben zelfs nog maar een mono-track. De geluidskwaliteit van de recentere opnames is gelukkig deftiger, maar je merkt toch goed het verschil tussen de (gekuiste) studio-opnames zoals Nikita en een live-opname zoals Saturday Night's Alright For Fighting. Een redelijk goede kwaliteit dus, maar niet over de hele lijn. En hetzelfde kan gezegd worden over de beeldkwaliteit, alhoewel sommige filmpjes werkelijk uit een kelder vol schimmel lijken te komen. De kleuren in I'm Still Standing zijn bijvoorbeeld flink gebleekt, sommige oudere filmpjes zijn nog maar amper bekijkbaar, en de iets recentere tracks, zoals Sacrifice worden geplaagd door enorm veel grain, en ontbreekt het volledig aan scherpte. We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat het geheel met nogal veel haast op de disc gesmeten is, omdat tegenwoordig toch iedere zichzelf respecterende artiest DVD's moet verkopen.

EXTRA'S
Deze release bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Elton John heeft een best aardig repertoire, maar dit werd op deze DVD alles behalve eer aangedaan. De technische kwaliteit is met het grootst mogelijk eufemisme dat we kunnen bedenken, wisselvallig. Op de ultieme Elton John-collectie blijft het spijtig genoeg nog wachten.


coverStudio: Universal

Regie: -
Met: Elton John

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
5/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
U.K.

Jaar:
2000

Leeftijd:
E

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0044007803325


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij