:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOHNNY FIRECLOUD
JOHNNY FIRECLOUD
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-11-24
FILM
Indiaan Johnny Firecloud (Victor Mohica) keert terug uit Vietnam om rustig een nieuw leven op te bouwen. Dat is echter zonder de gluiperige rijkaard Colby (Ralph Meeker) gerekend die een absolute bloedhekel heeft aan Indianen. Wanneer Johnny aanpapt met diens dochter, gaan de poppen aan het dansen en komt hij terecht in een absolute hel. Als ook de familie van Johnny geraakt wordt, zweert hij bloedige wraak. Op Indiaanse wijze!

"They taught him today's violence... He gave them yesterday's revenge!"

Johnny Firecloud is achteraf gekeken één van de meest ambitieuze films van de controversiële exploitation-producent David F. Friedman (Ilsa, She Wolf Of The SS, 2001 Maniacs). Niet alleen wordt in deze exploitationprent verrassend sterk geacteerd (met uiteraard een uitzondering hier en daar), maar bovendien bevat de film een boel behoorlijk baanbrekende ondertonen voor z'n tijd. Zo is er zeker op het einde een homoseksuele ondertoon en het straffe is dat het personage in kwestie toch niet oneerbiedig afgeschilderd wordt. Integendeel!

Johnny Firecloud ontvouwt zich in het begin vrij rustig, om tegen het einde uit te monden als een gewelddadige en bloedige wraakfilm waarop Charles Bronson vast jaloers zou zijn. De speciale make-upeffecten zijn over het algemeen geslaagd en de prima regie, het goede acteerwerk en een goed afgewogen snuifje drama maken van Johnny Firecloud een aanrader.

BEELD EN GELUID
Het originele 2.35:1-beeld is af en toe best korrelig, maar heeft voorts een bevredigende scherpte, contrast en levendige kleuren. De gebruikte print is bovendien ook  proper, hoewel er af en toe wel wat krasjes en zogenaamde "cigarette burns" zichtbaar zijn. De Engelse mono-track is dan weer behoorlijk vlak en beperkt, met soms wat lichte ruis. Maar gezien de leeftijd, het budget en het bronmateriaal is dit een degelijke dvd.

EXTRA'S
Naast de originele bioscooptrailer en een vijftal promotionele trailers van andere 'American Grindhouse'-films, krijgt u twee kortfilms. De eerste, getiteld: "War Drums!", gaat over een maagdelijke Apache die topless een dans uitvoert. Nummer twee, met de ronkende titel "Blind bidding and how it affects you", is een bizarre kortfilm over de gevolgen van het blind aankopen van een auto of een film. Geeuw! Ten slotte is er nog een behoorlijk uitgebreide galerij met affiches, artwork en production stills.

CONCLUSIE
Johnny Firecloud is een verbazingwekkend geslaagde wraakfilm met diverse ondertonen die je niet direct in dit soort producties zou verwachten. De dvd uit de steeds maar uitbreidende "American Grindhouse"-collectie is van een meer dan behoorlijke kwaliteit en is dus ook weer een fijne toevoeging voor de liefhebbers van cult en exploitation.


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: William Allen Castleman
Met: Victor Mohica, Ralph Meeker, David Canary

Film:
7/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
0

Genre:
Cult/pulp

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1975

Leeftijd:
16

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 niet-anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• 2 kortfilms 
• Gallery of Exploitation Art
• American Grindhouse trailers

Andere recente releases van deze maatschappij