:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ONE, THE
ONE, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-06-12
FILM
Er is niet één universum maar er zijn er vele, dit noemt men een multiversum. Van elke persoon is er in elk universum een kopie. Zij het iets verschillend maar het is dezelfde persoon. Reizen tussen de verschillende werelden is verboden en wordt gecontroleerd door een speciaal opgerichte politiemacht. Gabriel Yulaw (Jet Li), lid van deze politiemacht vermoorde ooit één van zijn kopieën en ontdekte zo dat de kracht van deze persoon onder de overblijvende kopieën wordt verdeeld. Dus hoe meer Yulaw er van zichzelf vermoordt, hoe krachtiger hij zelf wordt! Na zoveel jaren heeft Yulaw 122 versie van zichzelf een kopje kleiner gemaakt en blijft er nog maar één over: Gabe Law (natuurlijk terug Jet Li). Als Yulaw deze nog vermoord dan is hij nog de enige en dan is zijn kracht ongezien machtig. Maar Roedecker (Delroy Lindo) en Funsch (Jason Statham), twee multiversumagenten, proberen hier een stokje voor te steken…

Na kassuccessen als Lethal Weapon 4, Romeo Must Die en meest recent nog de surprisehit Kiss Of The Dragon is algemeen geweten dat Jackie Chan niet de enige Aziaat is die potten breekt aan de Amerikaanse bioscoopkassa’s. Dat Lethal Weapon 4 een wereldwijde hit was (bioscoop: 286 milj. $, verhuur: 62 milj. $) lag mischien niet alleen aan Jet maar met de recettes van Romeo Must Die (bioscoop: 80 milj. $, verhuur: 60 milj. $) en Kiss Of The Dragon (bioscoop: 60 milj. $, verhuur: 65 milj. $) was iedereen overtuigd dat de naam Jet Li geld opbrengt. De opbrengsten van Romeo Must Die (budget: 25 milj. $) en Kiss Of The Dragon (budget: 25 milj. $) lijken mischien niet veel tegen de monsteropbrengst van Lethal Weapon 4 (140 milj. $) maar als je dit vergelijkt met wat de films gekost hebben dan weet je het wel!

James Wong en zijn vaste partner in crime, schrijver Glen Morgan (X –files), hadden al eerder van het succes geproefd met de hit Final Destination. Met een 60 milj. $ dollar onder de arm gingen beide heren aankloppen bij worstelaar The Rock om in hun The One te spelen maar deze verkoos The Mummy Returns en The Scorpion King boven hun project. Dus belanden ze al snel bij onze favoriete levende steriliseerbokaal-elastiek! De prent kan nog over ander talent buigen zoals Carla Gugino (Spy Kids 1 en 2, Snake Eyes), Jason Statham (Lock, Stock & 2 Smoking Barrels, Snatch) en last but not least oudgediende Delroy Lindo (Romeo Must Die, Broken Arrow). Doe daarbij grondbrekende special effects à la The Matrix en je hebt toch een geslaagde hollywoodblockbuster? Niet echt, het verhaal is goed gevonden maar de uitwerking laat helemaal te wensen over en het besef dat er véél meer had ingezeten weegt soms zwaar door! En dat was ook aan de kassa’s te merken. Met een budget van rond de 60 milj. $ en een Amerikaanse bioscoopopbrengsten van ‘maar’ 44 milj. $ viel dat wel een beetje tegen. Al een geluk dat tegenwoordig de internationale bioscoopopbrengsten en videotheken belangrijker zijn dan ooit want dankzij dat werd The One toch nog een bescheiden hit met een opbrengst van rond de 95 milj. $. Neem er dan nog bij dat we de dag van vandaag ergere dingen uit Hollywood te slikken krijgen. Dus met een emmer popcorn voor je neus, het verstand op nul ben je klaar om je te laten meeslepen in de wervelende wereld van The One!

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 anamorfische beeld is haarscherp en heeft voldoende contrast. Er zijn totaal geen vuil of printbeschadigingen waar te nemen. Digitale compressiefouten hebben we ook niet kunnen vaststellen. Ook de kleuren zijn meer dan dik in orde! Dan het geluid. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt lekker agressief met voldoende spreiding en ambiance. Tijdens geluidseffecten zoals kogels en dergelijke is er voldoende ondersteuning. De track klinkt warm en natuurlijk. Beide zijn prima transfers van Columbia!

EXTRA'S
Bravo, een prima pakketje samengesteld door Columbia. Meest waardevol is de interessante commentaartrack door regisseur James Wong, set ontwerper David Snyder, monteur Jim Coblentz en cameraman Robert McLachlan. De mannen vissen voldoende weetjes op om de luisteraar te blijven boeien.

Dan hebben we enkele documentaires. Waaronder “Jet Li is The One” (14 min.), deze is een standaard making of met een blikje achter de schermen en interviews met de cast en crew. Volgende documentaire is “Multiverse creating” (19 min.) en deze handelt over de vele special effects die in de film gebruikt worden. De laatste docu handelt over de scène waar Jet Li met zichzelf een gevecht aangaat.

De korte featurette “de verschillende gezichten van Jet Li” is een leuk filmpje over al de verschillende Jet Li’s die in The One komen, waaronder er ook enkele zijn die niet in de uiteindelijke film geraakt zijn.

De animatie vergelijking is een clipje waar de storyboards naast het uiteindelijke resultaat wordt afgespeeld.

Dan hebben we nog de coole bioscooptrailer en cross-promotional trailers van Hollow Man, The 13th Floor, The 6th Day en A Knights Tale.

Ook de selecte filmografieën van de regisseur en de belangrijkste hoofdrolspelers mochten niet ontbreken.

En op het hoesje spreekt men nog van DVD-rom features.

Tenslotte bevat de disc nog twee easter eggs in de vorm van een korte featurette “Mark Borchardt” en een interview met Jet Li over zijn eerste bezoek aan de VS in de jaren zeventig en hoe hij de filmwereld inrolde. Deze easter eggs zijn te bekomen door via uw afstandsbediening naar title 13 te gaan voor de featurette en naar title 14 voor het interview.

CONCLUSIE
Een spectaculaire actieknaller met elastiek Jet Li die mischien wat tegenviel qua uitwerking maar zeker niet op het gebied van actie. Jet Li doet waar hij goed in is namelijk iedereen afdrogen met zijn wervelende vechtkunsten. Waaronder ook zichzelf, en dat alleen al maakt het de moeite waard om deze film in uw collectie te hebben! Bovendien is de beeld- en geluidskwaliteit van goede kwaliteit en kreeg het schijfje een vracht aan extra’s mee. Een must voor alle actiefans en liefhebbers van Jet Li.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: James Wong
Met: Jet Li, Carla Gugino, Jason Statham, Delroy Lindo, Mark Borchardt

Film:
6,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Europa

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609756548


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Pools, Kroatisch, Sloveens, Russisch, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Documentaire “Jet Li is The One”
• Documentaire “Multiverse creating”
• Documentaire “About Face”
• Featurette “verschillende gezichten van Jet Li”
• Animatie vergelijking
• Commentaartrack
• Filmografieën van cast & crew
• Cross-promotional trailers
• DVD-rom
• 2 Easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij