:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ELEKTRA
ELEKTRA (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-12-06
FILM
Elektra Natchios (Jennifer Garner) is de doodgewaande compagnon de route van de blinde advocaat Matt Murdoch uit Daredevil. Na haar dood wordt ze op een nogal onduidelijke manier - tja, anders valt er in een sequel niet veel te beleven - tot leven gewekt door de blinde ninjameester Stick (Terence Stamp). Elektra is intussen al een paar jaar een nieuw leven begonnen en ze heeft zich vervolmaakt in het enige waar ze goed in is... nee, niet waar u spontaan aan denkt bij Jennifer Garners verschijning. Naughty you! Elektra is een huurmoordenares. De beste, te oordelen naar de bedragen die men voor haar diensten neertelt. Alhoewel: de laatste tijd begint haar eigen beroepskeuze, die ze zelf poëtisch en lyrisch omschrijft als "inkrimpingen en afslankingen", aan haar te knagen. Min of meer tegen haar zin laat ze haar boekhouder McCabe (Colin Cunningham) toch nog een opdracht aanvaarden, omdat er zo'n kolossale som mee te verdienen valt. Elektra wordt ergens op een eiland gehuisvest in the middle of nowhere, waar ze de opdracht krijgt om haar buren, Mark Miller (Goran Visnjic) en zijn dochter Abby (Kirsten Prout) om zeep te helpen. Spijtig genoeg heeft ze net de vorige avond met vader en dochter verbroederd en kan ze haar belofte niet waarmaken. Haar opdrachtgevers, een onderwereldorganisatie die bekend staat als The Hand, stuurt dan zelf maar een bende rare kleurrijke kwieten om de Millers om zeep te helpen. De leider van het genootschap is ene Kirigi (Will Yun Lee), die bij een succesvolle afloop het leiderschap van The Hand binnen handbereik (pun intended) krijgt. Hij wordt bijgestaan door figuren die luisteren naar alledaagse namen als Typhoid (Natassia Malthe), die alle beplanting met een vingerknip kan doen sterven - handig voor het onkruid in uw tuin - Stone (Bob Sapp), die met zijn blote borst kogels kan opvangen en voor de rest inderdaad wel wat van een blok graniet heeft, en niet te vergeten Tattoo (Chris Ackerman), die blijkbaar bij Bertje Tattoe al een paar klantenkaarten heeft volgemaakt; zijn tatoeages kunnen echter naar willekeur zijn lichaam als levende wezens verlaten, wat bij Bertje Tattoe toch geen standaardoptie is... Hoe het ook zij, Elektra vat sympathie op voor het meisje dat blijkbaar niet alleen over dezelfde talenten, maar ook over dezelfde dwangneurosen beschikt als zijzelf. Wanneer The Hand op het punt staat om Abby te ontvoeren - om een zgn. een oude profetie te vervullen - staat onze heldin klaar om de leden van The Hand met haar ninjakunsten tot prut te slaan...

Jennifer Garner was een redelijk onbeduidende actrice die bijrolletjes speelde in onder meer Pearl Harbor, totdat ze de hoofdrol aangeboden kreeg in de succesvolle televisieserie Alias. Daarin vertolkt ze de rol van Sydney Bristow, een ogenschijnlijk frêle en saai studente die in werkelijkheid bij de Amerikaanse inlichtingendiensten het groot huisvuil mag buitenzetten. In die hoedanigheid reist ze in de reeks elke week naar enkele internationaal bekendklinkende lokaties om daar volkomen deskundig enkele gevaarlijke geheime agenten van andere mogendheden op niet bepaald de meest zachte manier een nieuw gebit te steken. Dat ze zich daarbij regelmatig moet vermommen met behulp van niemendalletjes waarvan zelfs pakweg Walter Van Beirendonck het schaamrood op de wangen zou krijgen, is voor de mannelijke, heteroseksueel geaarde kijker mooi meegenomen. Veel van de kracht van de reeks spruit voort uit het feit dat Jennifer Garner werkelijk redelijk bedreven is in tal van gevechtssporten en dat ze op een paar uitzonderingen na al haar stunts zelf doet.

De eerste grote rol die haar werd aangeboden was in het voornoemde Daredevil, waarin ze als Elektra Natchios een rol kreeg die erg dicht aanleunt bij wat ze elke week als Sydney Bristow in Alias verricht. Naast een niet onaardige gage en naambekendheid heeft ze aan die film overigens ook nog een lief (Ben Affleck) overgehouden en nu dus een op haar lijf geschreven sequel. Alhoewel de film Daredevil door menig critici vakkundig tot stof werd vermalen en niemand eigenlijk op deze spin-off zat te wachten, verging het de Marvel-strip waarop deze franchise is gebaseerd, wel even anders. Na het eenmalige optreden van Elektra in de Daredevil-comics - waarin ze overigens ook het loodje legde, net als in de film - schreeuwde de fanbase om een vervolg. En zo geschiedde: Elektra kreeg een eigen stripreeks waarin er naar hartelust gecrossoverd kon worden met Daredevil. Dat ook de film van een dergelijke sequel zou worden voorzien, stond in de sterren geschreven, Het was niet zozeer de vraag of, dan wel wanneer.

Het gevaar bij een actrice van het kaliber van Jennifer Garner is echter typecasting. Wanneer Garner zich inlaat met bijvoorbeeld een romantische komedie à la 13 Going On 30, dan is de ramp bijna niet meer te overzien. Wie naar een film met Jennifer Garner kijkt, die verwacht meestal niet dat ze in een onophoudelijke reeks romantische misverstandjes verzeilt raakt, maar wel dat ze na vijf minuten al wie haar in de weg staat zonder verpinken vol lood heeft gepompt. En nu Garners marktwaarde nogal hoog ligt, leek het maar beter om met die Elektra-verfilming niet al te lang te wachten. Dat van dat lood en die vijf minuten, dat mag u met betrekking tot deze film redelijk letterlijk nemen en maar goed ook, want de gladde, maar goed gechoreografeerde actie verbergt zo goed en zo kwaad mogelijk hét grote gebrek van de film: een coherent scenario. Zowel qua de vermeende brug die de film met Daredevil moet slaan als qua intern huishouding rammelt er vanalles; alle lacunes in het scenario bespreken zou ons te ver voeren, maar laten we het erop houden dat u nogal vaak een leap of faith zal moeten maken indien u optimaal van de film wil genieten. En de film ís te genieten, maar ik zou die eerder vergelijken met een balletuitvoering: het verhaal is een opeenstapeling van half uitgewerkte clichés, maar de uitvoering ervan kan magistraal knap zijn. Miss Garner heeft er zich overigens achteraf nogal negatief over uitgelaten en inderdaad, deze prent is nogal gemakkelijk onderuit te halen als een lamentabel excuus om La Garner rond te laten huppelen in kostuumpjes die je bij de plaatselijke judovereniging niet zo snel zal zien.

Maar genoeg over de négligékes en terug naar de film. Regisseur Rob Bowman heeft zijn strepen verdiend met diverse afleveringen van de cultreeks The X-Files, alsook door de X-Filesfilm Fight The Future tot een goed einde te brengen. Voorts vinden we op zijn recentere palmares de drakenfilm Reign Of Fire terug. Bowman heeft veel goeie visuele ideeën en kan uit een minimum aan speciale effecten een maximum aan rendement halen. Het simpele idee om sommige bewegingen in de gevechtsscènes te versnellen tot op een niveau waarop het metabolisme van een normale mens definitief de geest zou geven, is er zo één. Er is echter ook voldoende ruimte voor duurdere trucs, zoals het naadloos laten verschijnen en weer verdwijnen van levende tatoeages uit een menselijk lichaam. Zelfs bij een redelijk simpel fragment zoals het gevecht tussen een hoop opwaaiende lakens, dat de grote finale vechtscène van de film inleidt, heeft Bowman redelijk wat oog voor evenwicht en beeldcompositie. Deze dynamiek trekt de film moeiteloos boven een delibereerbaar cijfer. Al maar goed, want aan het ijzersterke scenario of aan de doorleefde acteerprestaties zal het niet liggen. Nevenkarakters zoals McCabe en Mark Miller zijn gewoon gemakshalve niet uitgewerkt en hun personages zijn inwisselbaar met elke andere acteur, desnoods met een bussel pre, terwijl Jennifer Garner toch duidelijk de uitzondering vormt en toont dat ze tot emotionele diepgang in staat is. Nu nog een scenario om dat te bewijzen.
 
BEELD EN GELUID
De normen voor beeld en geluid worden bij Elektra moeiteloos gehaald. Bij de dvd was dit al geen probleem, bij de Blu-ray is de kwaliteit mogelijk nog ietsje beter. Printbeschadigingen zijn er niet, de kleuren zijn fel en goed afgelijnd, maar in de stijl van de film een klein beetje aan de oververzadigde kant, het contrast is zelfs voortreffelijk... Het is een saaie opsomming van allerlei hoogtepunten waaruit moet blijken dat er aan Elektra niet te veel echte gebreken zijn. Ook de Engelse DTS-HD MA 5.1-track die tegenwoordig de standaard is op alle Fox-releases is van een bijzonder goede kwaliteit, biedt veel detaillering zoals het gekraak van de planken in het huurhuis waarin Elektra haar opdracht voorbereidt, over een spookachtige atmosfeer in het bos waar ze de confrontatie met The Hand aangaat tot en met het gekraak waarmee de blaadjes van de bomen verpulveren als Typhoid passeert. Een ruimtelijk strak uitgesmeerde track met veel punch is wat Elektra nodig heeft en krijgt en dat is helaas voor het inhoudelijke aspect van de film een beetje het enige verkoopsargument pro.
 
EXTRA'S
In plaats van gewoon de extra's van de dvd over te nemen, krijgen we op deze Blu-ray ook nog eens al het bonusmateriaal dat zich op de alleen in regio 1 verschenen director's cut voorkomt. Met één zeer spijtige uitzondering en dat is dat de director's cut zelf niet is overgehouden en dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de in het Verenigd Koninkrijk verschenen versie. Maar in termen van extra's betekent dat voor Elektra niet een beetje meer, maar een hele karrevracht meer.

De tweedelige featurette Relentless: The making of Elektra bestaat uit een stuk van 87 minuten en één van 53 minuten en ze biedt een blik achter de schermen waarin nagenoeg elk aspect van de film belicht wordt. Het eerste deel gaat over de productie, bevat hopen achter-de-schermen-materiaal, interviews met de castleden en veel meer. In tegenstelling tot veel van dergelijke documentaires heeft men de moeite gedaan om het geheel tot een coherent samenhangend geheel te verweven. In het tweede deel van de documentaire kruipen we samen met regisseur Rob Bowman in de montagekamer en zien we hoe de visuele en audio-effecten tot stand zijn gekomen. Showdown at the well (2 min.) toont ons met 4 multi angle-features de montage op het einde waarin Elektra en Kirigi elkaar bekampen. Daarna vinden we 3 verwijderde scènes (5 min.) waaronder de felbesproken droomsequentie waarin Ben Affleck als Matt Murdoch Elektra "bezoekt" en 6 alternatieve en uitgebreide scènes (14 min.) waaronder een andere openingsgeneriek. Alle aspecten van het Elektra-personage komen aan bod in de volgende twee uitgebreide happen documentaire. In Elektra: Incarnations (53 min.) zien we de geschiedenis van het personage in de stripreeks van Marvel met een verrassend diepgang geschetst. Het is een erg veel verklarende documentaire over de oorsprong van het Elektra-karakter als spin-off van de Daredevil-reeks. We krijgen onder meer interviewmateriaal van Elektra's geestelijke vader Frank Miller (Sin City), die met zijn bad girl-heldin wilde afwijken van de gangbare stereotypes in superheldencomics en die paradoxaal genoeg opdie manier een nieuw stereotype heeft gecreëerd. Ook vernemen we hoe de wisselwerking tussen deze en andere comicreeksen, zoals X-Men, verloopt, zowel op gebied van tekenstijl als van inhoud. Een kortere slotdocumentaire Elektra in Greek Mythology (15 min.) vertelt ons meer over de Elektra uit de toneelwerken van Sophocles. Deze mooie bonussectie wordt afgesloten met twee trailers (4 min.).
 
CONCLUSIE
Maken we de optelsom, dan kunnen we niet anders dan Elektra een status van top-Blu-ray toekennen, mede door het extensieve bonusmateriaal en de zeer goede beeld- en geluidkwaliteit. Alleen de afwezigheid van de director's cut stoort.coverStudio: Fox

Regie: Rob Bowman
Met: Jennifer Garner, Goran Visnjic, Kirsten Prout, Will Yun Lee, Cary Hiroyuki Tagawa, Terence Stamp

Film:
6/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1
Italiaans DTS 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital 5.1
Russisch DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Hindoestaans Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Deens, Fins, Italiaans, Spaans, Noors, Russisch, Spaans, Zweeds, Bulgaars, Kroatisch, Tsjechisch, Arabisch, Grieks, Chinees, Hongaars, IJslands, Hebreeuws, Koreaans, Pools, Portugees, Roemeens, Sloveens, Chinees, Thais, Turks
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Relentless: The making of Elektra part 1: Production"
• Documentaire "Relentless: The making of Elektra part 2: Post-production"
• 4 multi-angle featurettes "Showdown at the well"
• 3 verwijderde scènes
• 6 alternatieve/extended scènes
• Documentaire "The Mythology: Elektra: Incarnations"
• Documentaire "The Mythology: Elektra: In Greek mythology"
• 2 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij