:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOST - SEIZOEN 5
LOST - SEIZOEN 5 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-12-08
SERIE
[SPOILER]
Op het einde van het vierde seizoen van Lost was er eindelijk uitzicht op redding voor een zooitje gestranden van een vliegtuigongeluk. Helikopterpiloot Frank Lapidus (Jeff Fahey) is erin geslaagd om zes overlevenden van Oceanic 815 mee te nemen richting vliegdekschip: Jack (Matthew Fox), Kate (Evangeline Lilly), Sayid (Naveen Andrews), Hugo (Jorge Garcia), Sun (Yunjin Kim) en de kleine Aaron. Ook Desmond Hume (Henry Ian Cusick), die al jaren op het eiland gevangen zit, is mee kunnen ontsnappen. Alleen verdwijnt op het cruciale moment het schip, omdat in een geheime basis op het eiland Benjamin Linus (Michael Emerson) een hendel heeft overgehaald. Niet alleen het schip is verdwenen, het hele eiland is spoorloos.

Dobberend in een vlot worden de overlevenden gespot en naar de bewoonde wereld teruggebracht. Omdat er duidelijk iets niet pluis is op het eiland en omdat de boot duidelijk huurlingen vervoerde die de bewoners van kant wilden maken in opdracht van de rijke industrieel Charles Widmore (Alan Dale), besluiten de zes tegen de media voor te liegen dat er buiten henzelf niemand de crash van vlucht 815 heeft overleefd. Drie jaar na hun redding komen ze weer samen voor de begrafenis van John Locke (Terry O'Quinn), die blijkbaar ook van het eiland is afgeraakt langs dezelfde weg als Ben Linus en die een uiterste offer heeft gebracht om het zestal weer samen te krijgen. De Oceanic Six besluiten dat het niet kies is dat ze hun vrienden hebben achtergelaten en met lichte tegenzin boeken ze opnieuw een vlucht, langs één van de routes waar het eiland ooit is gespot, in de hoop dat ze er terug kunnen keren.

Want wat is er intussen met het eiland gebeurd? Door het mechanisme in gang te zetten dat de elektromagnetische stromen onder het eiland regelt, heeft Ben Linus het eiland "op hol" doen slaan en de bewoners springen ongecontroleerd van het ene moment in de tijd naar het andere. Tegen de tijd dat de eilandbewoners het mechanisme hebben stopgezet zit een deel van hen vast in 1977 op het moment dat het sinistere bedrijf Dharma Corporation probeerde om een energiebron op het eiland aan te boren waarmee ze een ongelofelijke ramp over de bewoners hebben afgeroepen.
[/SPOILER]

Na vier seizoenen heeft deze reeks geen reet, maar dan ook geen reet meer te maken met de struggle for survival van de overlevenden van de vliegtuigcrash, de veelbelovende premisse van seizoen 1. De scenaristen hebben er een behoorlijk potje van gemaakt nadat creator J.J. Abrams er na één seizoen de brui aan gaf en het moet gezegd dat na het verwarrende vierde seizoen dat zoals vele series geplaagd werd door de scenaristenstaking, voor het eerst geprobeerd wordt om toch minstens een paar antwoorden te geven op de vele vragen. Het drama van weleer heeft plaats moeten maken voor keiharde sciencefiction en het is niet altijd even duidelijk waar de scenaristen uiteindelijk naartoe willen. Het lijkt alsof elke aflevering tot een improvisatieoefening is verworden, waarbij de scenaristen vrolijk estafette spelen in de wedstrijd "brei hier maar eens een vervolg aan". Het vaste stramien met flashbacks in de eerste drie seizoenen en flashforwards in het vierde seizoen wordt overigens in dit seizoen, waarin tijdrijzen centraal staat, definitief overboord gekieperd en er wordt met het motief van de tijd een behoorlijk loopje genomen, alhoewel er aan het axioma dat er met de tijd niet geknoeid kan worden omdat alles wat al gebeurd is, feitelijk al vaststaat, niet wordt gesleuteld. Of het afstappen van de flashbackstructuur een goeie zaak is, dat laten we even in het midden: het is een feit dat over het verleden van de personages na vier seizoenen al zowat alles is gezegd en het is niet even evident voor de geloofwaardigheid om elk seizoen opnieuw een blik met verse schipbreukelingen van nóg maar eens een ramp of een hulpexpeditie of whatever open te trekken.
 
BEELD EN GELUID
Van Lost zijn intussen alle seizoenen op Blu-ray uitgebracht, wat aan de reeks een unique selling position geeft. Disney brengt een zeer mooie prestatie op ons favoriete highdefinition medium waarbij beeld en geluid van zeer hoge kwaliteit zijn. Het beeld is van superieure kwaliteit, waarbij er geen rimpeltje of zandkorreltje ongedocumenteerd blijft. Het contrast is bijzonder goed, de kleuren zien er levendig en realistisch uit en de details zijn in de vele close-ups die de serie telt van bijzonder hoog niveau. Als simpele televisieserie kunnen vele films een voorbeeld nemen aan deze Lost. De DTS-HD MA-track bevat merkwaardig veel hoogtepunten en weinig lacunes. De afleveringen zijn stuk voor stuk voortreffelijk gemixt, met ruimtelijke uitstraling om u tegen te zeggen en een muziektrackmix van hofcomponist Michael Giaccino die iedereen van pure suspense de gordijnen injaagt.

Ook even melden dat dit een bijzonder onpraktisch doosje is waarin de disks nauwelijks op hun plaats blijven zitten.

EXTRA'S
Noem een mogelijke bijdrage aan het bonusmateriaal en de kans is groot dat u het daadwerkelijk op één van deze vijf disks terugvindt. Voor wie na al de intriges van de eerste vier seizoenen de draad mocht zijn kwijtgeraakt is er het filmpje Lost starter kit (5 min.) waarin je in een mum van tijd (nu ja...) weer mee bent. Na al het bonusmateriaal op de vorige disks is het nochtans wel een beetje verwonderlijk dat er maar twee afleveringen voorzien zijn van een audiocommentaartrack, namelijk Because You Left en He's Our You; als het aantal audiocommentaren beperkt blijft, dan zijn er zeker interessantere afleveringen om te becommentariëren. De documentaire Lost 100 (19 min.) is op de vierde disk terug te vinden bij de aflevering The Variableen is vooral een oefening in elkaar complimentjes geven, waarbij vooral Jeremy Davies met de pluimen gaat lopen, wat een rare keuze is omdat het personage Daniel Faraday zeker geen personage van het eerste uur is. De BD Live-interactieve feature "Lost university" is op het moment van schrijven van deze review nog niet actief.

Dan volgt de faux-documentaire Mysteries of the universe (26 min.), een zogezegde aflevering uit een Amerikaanse sensatieshow die in elke aflevering wel een vrijmetselaarsloge, een door de regering uitgedachte complottheorie of een alien ontleedt. De geheime organisatie waar het in  deze aflevering om draait is dan uiteraard de Dharma Corporation; beeld en geluid zijn opzettelijk vergeven van de fouten om het stukje echt uit de jaren 80 te laten lijken. Making Up for Lost Time (14 min.) is een gezellige babbel tussen producenten Damon Lindelof en Carlton Cuse aan de ene kant en een handjevol acteurs aan de andere kant, die het hebben over de verhaallijnen, de speciale effecten en het tijdreizen uit het vijfde seizoen. Tijdens An Epic Day with Richard Alpert (12 min.) volgt een cameraploeg acteur Nestor Carbonell tijdens zijn laatste draaidag in seizoen 5 en in het even lange Building 23 and Beyond volgen we acteur Michael Emerson (Benjamin Linus) tijdens een werkbezoek aan het zenuwcentrum in Burbank waar de scenaristen Lost bij elkaar zitten te pennen. Er zijn nogal wat klachten opgedoken dat deze featurette op de dvd-versie niet lipsynchroon is; we kunnen dat niet testen, want we hebben alleen de Blu-ray voorhanden en daar is alles oké.

Net als bij de vorige seizoenen volgt er dan een zevental featurettes Lost on location, samen goed voor 38 minuten kijkplezier, waarin we bij evenveel afleveringen een kijkje achter de schermen mogen nemen. Acht verwijderde scènes (14 min.) zijn inhoudelijk wat aan de magere kant en de dijenkletser bloopers (4 min.) is in hetzelfde bedje ziek.
 
CONCLUSIE
Lost is één van de weinige televisiereeksen waarmee je op Blu-ray intussen up to speed geraakt. Geniet ervan, want over één seizoen is het afgelopen!coverStudio: Disney

Regie: Stephen Williams, Jack Bender, Rod Holcomb, Paul A. Edwards, Mark Goldman, Greg Yaitanes, Bobby Roth
Met: Matthew Fox, Evangeline Lilly, Jorge Garcia, Josh Holloway, Daniel Dae Kim, Naveen Andrews, Terry O'Quinn, Yunjin Kim, Henry Ian Cusick, Elizabeth Mitchell, Michael Emerson, Jeremy Davies, Jeff Fahey, Rebecca Mader, Ken Leung, Zuleikha Robinson, Alan Dale

Film:
8,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
795 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Italiaans DTS 5.1
Duits DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Italiaans, Zweeds, Noors, Deens, Fins, IJslands, Turks, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Cross-promotionele trailers
• Samenvatting "Lost starter kit"
• 2 Audiocommentaartracks
• Documentaire "Lost 100"
• Interactieve feature "Lost university"
• Documentaire "Mysteries of the universe"
• Documentaire "Making up for lost time"
• Documentaire "An epic day with Richard Alpert"
• Documentaire "Building 23 and beyond"
• 7 documentaires "Lost on location"
• 8 deleted scenes
• Lost bloopers

Andere recente releases van deze maatschappij