:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LARK RISE TO CANDLEFORD - SEIZOEN 2
LARK RISE TO CANDLEFORD - SEIZOEN 2
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2010-01-03
TV-SERIE
In Lark Rise To Candleford kon u kennismaken met de bewoners van het stadje Candleford en van het nabijgelegen dorp Lark Rise. De serie is gebaseerd op het werk van de Engelse schrijfster Flora Thompson (1876-1947) en de handeling speelt zich af in de tweede helft van de 19de eeuw. Tussen de middenstanders en welgestelde burgers van het provinciestadje en de kleine neringdoeners, boerenknechten en arbeiders van het acht mijl verderop gelegen gehucht is het niet altijd koek en ei, maar tot echte vijandigheden of discriminatie komt het zelden of nooit, want edelman Sir Timothy Midwinter, grootgrondbezitter, rechter en hoofd van de politie van het standjé en het dorp kijkt erop toe dat beide bevolkingsgroepen vreedzaam naast elkaar leven en dat de onderlinge contacten onder de beste voorwaarden verlopen. Centraal in de serie én in het sociale leven van beide gemeenschappen staat het postkantoor van Candleford. De postbodes komen in Candleford én in Lark Rise en ze zijn er dus eersten bij om de nieuwtjes, de roddels en de geruchten op te vangen en te verspreiden. Het postkantoor staat onder de leiding van Dorcas Lane, een minzame, beschaafde maar correcte en vooral goeduitziende jonge vrouw die de job van haar vader, de voormalige smid én postoverste van Candleford, heeft geërfd. Als ambtenaar van de Britse kroon doet miss Lane er alles aan om de naam en de faam van haar postkantoor én van haar medewerkers hoog te houden en zij staat erop dat het personeel de klanten beleefd en met respect behandelt.
 

 
Ondertussen is er één jaar gepasseerd (serie 1) en staan we op de drempel van een nieuw jaar. Dat begint in Lark Rise en Candleford met het kerstfeest. Uiteraard liggen de stad en het dorp onder een dik pak sneeuw – in de tweede helft van de 19de eeuw was er nog geen sprake van opwarming van de aarde (hoewel op datzelfde moment in de grote Engelse industriebekkens en -steden een begin werd gemaakt met de CO2-uitstoot) – en zijn de inwoners in de weer met de voorbereidingen van de feestelijkheden. Alle belangrijke figuren uit de eerste serie zijn opnieuw op post en ze worden – gelukkig – gestalte gegeven door dezelfde uitgelezen cast. Om te beginnen is er Dorcas Lane, op het postkantoor bijgestaan door Laura Timmins, de dochter van handwerkman Robert Timmins en zijn vrouw Emma uit Lark Rise; er is Thomas Brown, de zeer gelovige en houterige postbode die Margaret Ellison, de dochter van de dominee, het hof maakt, maar die er niet in slaagt om haar hand te vragen; er zijn de gezusters Pratt, de eigenaressen van de enige kledingszaak in Candleford, allebei ongetrouwd en een tikkeltje te hoogmoedig voor een provincienest als Candleford; Queenie en Twister Turrill, hij een liedjeszanger en zij een wijze oude vrouw die nog in spoken en geesten gelooft; Lizzie Arles, altijd zonder geld en zeurend over haar echtgenoot die als zeeman aan de andere kant van de wereldbol het mooi weer maakt en ten slotte haar oudste zoon Alf Arless, verliefd op zijn buurmeisje Laura Timmins die, sinds ze in Candleford werkt en woont, schijnbaar onbereikbaar is geworden voor een eenvoudige dorpsjongen.
 
In Lark Rise en Candleford heeft de tijd schijnbaar stilgestaan, maar dat verandert met de komst van de niet onaantrekkelijk James Dowland die het oude hotel in Candleford opknapt en er een luxezaak van maakt. James groeide als weeskind op bij Queenie en Twister Turill, trok op z’n achttiende de wereld in en keert na vele jaren als een gefortuneerde gentleman terug naar z’n heimat. Z’n komst blijft niet onopgemerkt in een stad waar ongehuwde mannen schaars zijn. Dowland laat z’n oog op Dorcas Lane vallen – het postkantoor ligt aan de overkant van het dorpsplein – maar de postvrouw laat zich niet zo maar door de nieuwkomer inpakken. Dowland heeft grootste bouwplannen, docht hij vindt Mrs. Lane als dwarsligger op zijn pad, want als bewaarengel van Candleford en Lark Rise kan ze niet dulden dat er nieuwe huizen gebouwd worden die de stadsbewoners en dorpelingen niet kunnen betalen. Het uurwerk voor de klokkentoren daarentegen kan op haar goedkeuring rekenen.
 

 
Niet alleen James Dowland is nieuw in de streek. Zijn investeringen lokken ook vreemde handwerklieden naar de stad. De jonge Ier Fisher Bloom installeert zich in de smidse van Dorcas Lane om er op kosten van Dowland een uurwerk te maken. Hij heeft al meteen een oogje op Laura, maar die heeft andere zorgen, want Dorcas wordt geveld door griep en dus is zij verantwoordelijk voor de activiteiten op het postkantoor. Voor Dowland is het een uitstekende gelegenheid om z’n diensten aan te bieden, maar z’n gevoelens voor Dorcas durft hij (voorlopig) niet onder woorden brengen. Ook Laura’s moeder Laura heeft vlinders in de buik en Twister Turrill voelt zich opnieuw 18, hoewel dat met dementie kan te maken hebben. Er hangt iets in de lucht in Lark Rise en Candleford: het is beslist de lente. Toch pakken er zich ook wolken samen: uurwerkmaker Fisher Bloom heeft het voornemen geopperd om na z’n werk aan de kerktoren nieuwe horizonten op te zoeken, wat alleen maar hartenpijn kan betekenen voor Laura en Dorcas Lane die stilaan bezwijkt voor de attenties van James Dowland, zij krijgt er een concurrente bij in de persoon van een oude bekende van de hoteleigenaar, die naar verluidt meer dan zakelijke belangen met hem deelt.  
 
Ondertussen gaat het leven in Lark Rise en Candleford z’n gewone gangetje, met ups en downs, met goed en minder goed nieuws. De zusjes Pratt van de kledingszaak hebben een meningsverschil dat hen uit elkaar drijft, Dorcas keukenhulpje Mimmie blijkt zwanger te zijn, miss Ellison wacht tevergeefs op een aanzoek van haar minnaar uit het postkantoor, de oude Twitter krijgt concurrentie van een oude rivaal en Robert Timmins stelt vast dat z’n gereedschapskist gestolen is. Massa’s intriges met grote en kleine gevolgen en misverstanden te allen kante. De sociale structuur in een provinciestadje of een dorp zou voor minder aangetast worden, maar niet in Lark Rise en Candleford waar resp. Emma Timmins en Dorcas Lane ervoor zorgen dat de plooien uiteindelijk gladgestreken worden en de misverstanden uit de wereld geholpen.
 

 
Britse kostuumdrama’s zijn altijd een beetje de som van kleine toneelstukjes die naar televisie zijn overgeheveld. De acteerprestaties zijn bij momenten overdreven en een beetje onnatuurlijk met een hang naar belegen romantiek, oubollig taalgebruik en buitensporige nadrukkelijkheid. Het is een stijl waarvan je moeten houden om dit soort series te appreciëren. Anderzijds garanderen ze urenlang onbekommerd kijkplezier met af en toe sentimentele of gevoelige cliffhangers. De personages beklijven en al na een paar afleveringen lijkt het alsof ze altijd al goede vrienden zijn geweest. Ze verspreiden nestwarmte en ze spreken tot het hart, eerder dan tot het hoofd. 
 
Lark Rise To Candleford 2 is evenwel niet het echte einde van de lotgevallen van Dorcas Lane, Laura Timmins, Minnie, Thomas Brown, Alf Arless, Queenie & Twitter, Robert & Emma Timmin, de zusjes Pratt en nieuwkomer James Dowland. Het slot van de serie zal u beslist verrassen, te meer omdat sommige situaties open blijven en andere toch een oplossing krijgen. Een derde seizoen ligt dus binnen de mogelijkheden.BEELD EN GELUID
Opnieuw een smetteloze productie, charmant en innemend met prachtige ensceneringen en een perfect uitgekiende kostumering. Ook technisch is het weer allemaal oké, met scherpe opnamen, een zeer goed zwartniveau en veel details. De regisseurs laten het groen en bruin van het Bokrijkachtige Lark Rise contrasteren met de beige en sepiatinten in de straten van Candleford. Het verhaal begint in een winters landschap, maar heel gauw verschijnen de zachte groene tinten van vers gebladerte en jong gras. De buitenopnamen zijn onder een stralende zon opgenomen en verhogen het feelgoodeffect. Het geluid staat ook voor deze reeks in 5.1, maar opnieuw is er sprake van weinig spectaculaire effecten: vuurwerk, de klokken in de kerktoren, het draven van een paard en de omgevingsgeluiden via de achterste kanalen. Gelukkig is dezelfde welluidende melodie uit serie 1 overgehouden voor de begintune en de overgangen tussen de verschillende fragmenten, waardoor het lijkt alsof de Timmins, de zusjes Pratt, Queenie en Twitter en uiteraard Dorcas Lane nooit zijn weggeweest.

EXTRA'S
Geen


CONCLUSIE
Liefhebbers van kostuumdrama’s en van Britse series naar het werk van 19de eeuwse romanciers komen weer helemaal aan hun trekken in deze tweede serie van Lark Rise To Candleford. Een aantal langere verhaallijnen wisselt af met korte anekdotes per aflevering, maar het zijn vooral de figuren die al sinds het begin van de serie een belangrijke rol spelen die voor de meerwaarde zorgen. Dit keer is er niet echt sprake van een zwakke aflevering, mede omdat Lizzie Arless netjes weggewerkt is, een weinig interessante figuur die de kijker nooit op haar hand kreeg. Haar kinderen wonen ondertussen bij Queenie en Twitter. Alleen de oudste, Alf, zal in serie 2 nog een belangrijke rol blijven spelen. Op het postkantoor is het overbuurman James Dowland van het hotel die voor opschudding zorgt. Het min of meer open einde suggereert evenwel dat er nog een derde seizoen van Lark Rise To Candleford op komst is. We houden u op de hoogte.
 
Ondertussen heeft Just Entertainment de beide seizoenen van Lark Rise To Candleford in één box gebundeld voor een nog interessantere prijs. Liefhebbers van het genre weten wat hun te doen staat!
cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Alan Grint, Moira Armstrong, Julian Holmes, Patrick Lau, Paul Marcus, Maurice Phillips, David Tucker, Sue Tully
Met: Claudie Blakey, Brendan Coyle, Fergus Dryscale, Olivia Hallinan, Mark Heap, Sarah Lancashire, Martha Murdoch, Julia Sawalha, Linda Bassett, John Dagleish, Karl Johnson, Matilda Ziegler, Victoria Hamilton, Hope Yeomans, Ruby Bentall, Jason Merrells

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
AL

Speelduur:
625 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344736428


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij