:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CIDADE DE DEUS
CIDADE DE DEUS (BLU-RAY)
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2010-01-03
FILM
Cidade de Deus is een wijk in Rio de Janeiro die in de jaren zestig werd gebouwd om de groei van de favela’s tegen te gaan. Favela’s zijn stedelijke gebieden waar bewoners met lage inkomens moeten rond zien te komen en waar de levensstandaard bijgevolg bijzonder laag is. Cidade de Deus groeide echter uit tot één van de meest gevaarlijke plaatsen ter wereld. De wijk is berucht omwille van zware criminaliteit zoals corruptie, overvallen, drugshandel, moorden en ga zo maar door. Mensen die er ouder worden dan 16 mogen zich gelukkig prijzen.
 
Deze film baseert zich op het gelijknamige boek van Paolo Lins die zelf opgroeide in de sloppenwijken en er jaren werkte als antropoloog. Regisseur Fernando Meirelles was zodanig onder de indruk van Lins’ verhaal dat hij besloot om het te verfilmen. Cidade de Deus vertelt over een tijdspanne van ruim 20 jaar het verhaal van Buscapé (Raket), een jongen die ervan droomt om de wijk te verlaten en fotograaf te worden. Jongens die opgroeien in de “Stad van God” lijken nochtans voorbestemd om in de criminaliteit terecht te komen. Een goed voorbeeld daarvan is Zé Pequeno, een jongen die samen met Buscapé opgroeit en op jonge leeftijd in aanraking komt met de misdaad. Hij heeft er zowaar plezier in om anderen een kopje kleiner te maken en groeit in een mum van tijd uit tot een koelbloedige drugsbaas met als enige doel de alleenheerschappij over de buurt.
 
Meirelles startte zijn carrière als maker van reclamespots en videoclips. Die achtergrond komt duidelijk tot uiting in Cidade de Deus met veel beweging, speciale kleurenfilters en een indrukwekkende montage. Dat resulteert in een vrij hoog tempo zonder overbodige beelden. Het aantal personages met wie we kennis maken lijkt van het goede te veel, maar aan het einde van de rit passen ze allemaal in het geheel en kunnen we de regisseur er niet van beschuldigen de personages niet voldoende uitgewerkt te hebben. Een bijzondere opmerking daarbij is dat het merendeel van de castleden amateurs zijn die letterlijk van straat werden geplukt. Gedurende enkele maanden kregen niet minder dan tweehonderd inwoners een intensieve voorbereiding op de opnames. Men wilde zelfs filmen in de echte “Stad van God”, maar dat plan werd aan de kant geschoven wegens te gevaarlijk. In plaats daarvan week men uit naar een andere sloppenwijk en maakte men voor een aantal scènes gebruik van een nagebouwde set. De aanwezigheid van zo veel amateurs en de wetenschap dat het verhaal op waargebeurde feiten steunt, ze vergroten het effect van deze film die meermaals tot nadenken aanzet en ze maken dat je geen moment hoeft te twijfelen aan de authenticiteit van het acteerwerk.
 
BEELD EN GELUID
De 1.85:1-transfer respecteert de oorspronkelijke beeldverhouding, maar we hebben hier te maken met een 1080i-transfer. Of dat de beeldkwaliteit nadelig beïnvloedt, laten we in het midden, maar eerlijk gezegd zijn we niet echt kapot van het beeld. Meirelles maakt gebruik van een breed arsenaal aan visuele kunstjes, blitse montagetechnieken en kleurenfilters en op zich komen zijn inspanningen niet zo slecht over, maar het geheel spat niet van het scherm zoals we dat verwachten. Het zwartniveau zit best snor en de vele donkere scènes bevatten redelijk wat detail. Helaas zien we regelmatig printbeschadigingen en is het beeld niet vrij van ruis. De DTS-HD Master Audio 5.1-geluidstrack klinkt zuiver, maar maakt net zoals het beeld geen overweldigende indruk.

EXTRA’S
Van bonusmateriaal ontbreekt elk spoor en dat is toch een teleurstelling wanneer we deze Blu-ray vergelijken met de dvd die eveneens werd uitgebracht door Paradiso.

CONCLUSIE
Cidade de Deus is een onthutsende film over het leven op één van de meest gevaarlijke plaatsen ter wereld. Deze ijzersterke misdaadfilm is echter niet voor iedereen weggelegd, want het gaat er met momenten bijzonder gewelddadig aan toe. Helaas blijkt dat de harde realiteit te zijn. We zijn wel enigszins teleurgesteld in deze Blu-ray die geen extreme verbetering brengt t.o.v. de dvd.coverStudio: Paradiso

Regie: Fernando Meirelles
Met: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Phellipe Haagensen, Douglas Silva, Jonathan Haagensen

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Portugees DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij