:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HARRY POTTER 2 - AND THE CHAMBER OF SECRETS U.E.
HARRY POTTER 2 - AND THE CHAMBER OF SECRETS U.E. (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-01-17
FILM
Jaar twee van Harry Potters (Daniel Radcliffe) opleiding aan Hogwarts neemt alvast een vaste start, wanneer hij in het griezelhuis van zijn oom Vernon (Richard Griffiths), tante Petunia (Fiona Shaw) en hun onuitstaanbare zoontje Dudley (Harry Melling) het onaangename bezoek krijgt van Dobby de huiself (een CGI-karakter met de stem van Toby Jones). Dobby, die de neiging tot zelfkastijding vertoont telkens hij de boel in het honderd laat lopen - altijd dus - waarschuwt Harry dat hij beter niet naar Hogwarts terugkeert, want er staan hem erge rampen te wachten. Dobby maakt een soepje van het exclusieve feestje dat Vernon voor één van zijn voornaamste klanten heeft georganiseerd en natuurlijk krijgt Harry de schuld, waarvoor als straf zijn raam met tralies wordt gebarricadeerd - de kinderbescherming moest het weten.

Harry's boezemvriend Ron Weasley (Rupert Grint) laat hem echter nooit in de steek en samen met zijn broers Fred en George (de tweeling James en Oliver Phelps) trekt hij met behulp van een vliegende auto Harry's tralies uit de muur en na een kort verblijf bij de Weasley's, waaruit we leren dat de jongste dochter Ginny (Bonnie Wright) een serieuze boon voor Harry heeft, kan de reis naar Hogwarts beginnen. Maar ook op spoor 9 3/4 krijgen Harry en Ron af te rekenen met pech, want de poort naar het perron sluit zich onvoorzien en het tweetal heeft geen andere keuze dan de vliegende auto te "lenen" om alsnog op tijd Hogwarts te bereiken. Een crashlanding en waarschijnlijk een total loss later arriveren de twee toch op school, waar iets mysterieus aan de gang is: er worden regelmatig versteende individuen op de gang gevonden. Waar het eerst nog gaat om de kat van conciërge Angus (Ben Borowiecki), worden kort daarop ook de eerste leerlingen versteend. Op één van de muren staat in bloed te lezen dat de erfgenaam van Slytherin – naar wie één van de vier studentengroepen is genoemd - is teruggekeerd en de Geheime Kamer heeft geopend. De overlevering wil dat bij de vorige opening van de Kamer, vijftig jaar geleden, een meisje het leven heeft gelaten na een ontmoeting met een monster dat niemand kan beschrijven. Er wordt op Hogwarts geroddeld dat het monster een creatie is van Salazar Slytherin, één van de vier oppertovenaars die Hogwarts hebben gesticht. Salazar Slytherin hield er nogal fascistische ideeën op na over wie tot de tovenaarselite mocht worden toegelaten; volgens hem alleszins geen Modderbloeden - kinderen van Muggles, ouders zonder magische gaven. Dit komt als een harde klap aan voor Harry's vriendin Hermione Granger (Emma Watson), zelf dochter van twee Muggles. Harry's aartsvijand Draco Malfoy (Tom Felton) kan het bovendien niet laten om wat dat betreft nog wat zout in de wonde te strooien.

Slytherin stelde ooit dat enkel zijn opvolger de Geheime Kamer zou kunnen openen; wanneer Harry tijdens een duel met Draco een slang in bedwang houdt door er in Parseltounge (slangentaal) tegen te spreken, gaat onder de medestudenten de roddel een eigen leven leiden dat Harry de Kamer heeft geopend en verantwoordelijk is voor de alsmaar uitbreidende golf van versteningen. Harry begint zelf te twijfelen of zijn indeling bij Gryphondoor geen vergissing is en of hij niet tot Slytherin zou behoren, wellicht als de rechtstreekse afstammeling van Salazar Slytherin.

Ook op het niveau van de leerkrachten is er een machtsstrijd bezig; Lucius Malfoy (Jason Isaacs), Draco's vader en lid van de raad van bestuur, is van mening dat directeur Dumbledore (Richard Harris) te weinig doortastend is in de zoektocht naar de bedreiging voor Hogwarts, en hij probeert hem af te zetten. De leerlingen moeten intussen naast het dagelijkse getreiter van Slytherin-mentor Severus Snape (Alan Rickman) ook gewoon geraken aan de nieuwe leraar voor Verweer van de Zwarte Kunsten, de erg zelfingenomen professor Gilderoy Lockhart (Kenneth Branagh), wiens voornaamste bezigheid het is om boeken over zijn eigen heldendaden aan de man te brengen en fanmail te beantwoorden. Zijn praktijklessen draaien echter meestal op een fiasco uit.

Harry krijgt een dagboek in handen waarin de schrijver, Tom Marvolo Riddle (Christian Coulson), die bij de feiten vijftig jaar geleden aanwezig was, suggereert dat de goedmoedige klusjesman Rubeus Hagrid (Robbie Coltrane) wellicht iets met de dood van het meisje te maken had. Mede door aanstoken van Lucius Malfoy wordt Hagrid ervan beschuldigd de man te zijn die niet alleen vijftig jaar geleden, maar ook nu de Geheime Kamer heeft geopend, en alhoewel Hagrid toen wel een monster als huisdier hield, de reuzenspin Aragog (stem Julian Glover), houdt hij toch zijn onschuld staande. De zoektocht van Ron en Harry neemt dramatische vormen aan als eerst Hermoine wordt versteend en vervolgens blijkt dat het monster dat door de gangen van Hogwarts dwaalt, Rons zuster Ginny heeft ontvoerd. Dankzij Hermoine's laatste aanwijzingen voor ze versteend werd, menen Harry en Ron dat ze te maken hebben met een Basilisk, een reuzenslang. Ron en Harry dalen de geheime gangen onder Hogwarts af met de gedwongen assistentie van superheld-zonder-ruggengraat Lockheart - die liever de benen had genomen. Harry zal gedwongen worden om zijn gaven maximaal te benutten wanneer hij de confrontatie met de levensgevaarlijke Basilisk aangaat - plus nog een paar andere verrassingen waarop hij niet echt had gerekend, maar die hem wel veel leren over zijn ware afkomst.

Ook het tweede deel van de Harry Potter-saga heeft dezelfde behandeling gekregen als Harry Potter And The Philosopher's Stone en is bij deze te verkrijgen als Ultimate Edition. Nergens komt de film nog maar in de buurt van het donkere timbre dat vanaf Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban wordt gehaald - wat moeilijk kan met een kinderfilmregisseur als Chris Columbus aan het roer - maar het spreekt ongetwijfeld in het voordeel van het tweede deel dat een lange introductie niet meer hoeft en nogal snel tot de orde van de dag wordt overgegaan. De sociale achtergrond van de studenten van Hogwarts wordt een stuk uitgediept. Zo zien we hoe de slijmerige Draco Malfoy duidelijk de appel is die niet ver van de boom gevallen is, zoon van een schimmige duistere magiër die zijn zoon kost wat het kost een prestigieuze school wil laten lopen en bereid is om daar wat geld in te stoppen; daartegenover zijn de Weasleys dan weer het andere uiterste: ouders met een kroostrijk gezin die het niet breed hebben en die allemaal elkaars afdragertjes overerven, maar die in een huishouden wonen met veel liefde - een occasionele brulbrief uitgezonderd.

Een film volledig laten dragen door kindacteurs kan natuurlijk ook uitlopen op een regelrecht fiasco, daar zijn voorbeelden genoeg van te noemen, maar de Potterfilms blijven van dit soort calamiteiten gespaard en alhoewel magie in de strikte zin van het woord niet bestaat, bevat de wonderlijke wereld van de tovenaars wel genoeg hocus pocus op het witte scherm om Rowlings geesteskinderen op waardige wijze te vertonen. Joanne Rowling bewijst dat ze het fantasygenre méér dan behoorlijk beheerst, inclusief elementen uit het genre zoals de betekenis van de mandragoraplant, en ze slaagt er zelfs in om maar al te bekende thema's uit onze eigen leefwereld er geloofwaardig in te verweven. De film draait grotendeels op statische karikaturen (het voornaamste doelpubliek is toch nog altijd kinderen), alhoewel de volwassenen onder ons met volle teugen kunnen genieten van het platte opportunisme dat Kenneth Branagh op uiterst flamboyante wijze als dandy-professor Gilderoy Lockheart tentoonspreidt - Herman Brusselmans is er niks bij. Een film over tovenaars kan bijna niet zonder een aardige dosis visuele effecten die de kijker geboeid houden, maar in deze tweede Harry Potter-film worden toch ook de grenzen van het thrillergenre afgetast, voornamelijk in de verschijning van het spinnenleger van Aragog en uiteraard de monsterachtige Basilisk, een monster dat zo de vergelijking met Spielbergs raptors kan doorstaan. Uiteraard blijft het geheel doorspekt met leuke gags en kleurrijke nevenfiguren.

Onder de theatrical cuts al makkelijk de langste van de serie, is het niet evident om in Harry Potter And The Chamber Of Secrets nog eens 13 minuten materiaal bij te stoppen. De film blijft een lange zit en het subjectieve gevoel is niet van die aard dat 'ie door de extra scènes bepaald vlotter draait, maar ook niet dat 'ie daardoor substantieel langer wordt; de extra scènes zijn vooral een paar outtakes waarvan de liefhebbers van de boeken zullen smullen.

BEELD EN GELUID
De film is in twee versies terug te vinden, een theatrical cut van 161 minuten en een extended cut van 174 minuten. De beeldkwaliteit mag er best wezen en bevat aanzienlijk minder storende elementen dan The Philosopher's Stone; hetzelfde geldt op gebied van belichting, met goede kleurschakeringen die de huidtinten en de felgekleurde banieren van de studentenclubs in ere laat, en het contrast. De details zijn wat zachter en in bijvoorbeeld de scène waarin Harry het opneemt tegen de Basilisk lopen de schaduwen wat door elkaar, maar daardoor wordt het gebruik van greenscreens en andere speciale effecten wat verdoezeld; ook de magische verschijning van Dobby the House Elf en zijn magnifieke entree wanneer hij de bezoekers van de Dursleys een taart op hun coiffuur knikkert, is een mooi staaltje van welke kant het in deze film met de speciale effecten opgaat - de goeie, dus. Er zijn gelukkig ook niet teveel digitale filtertechnieken gebruikt en bijvoorbeeld de edge enhancement blijft binnen de perken, maar is ook weer niet helemaal afwezig. Ook hier is de PCM 5.1-track weggelaten en is er een track in DTS-HD MA 6.1 toegevoegd (voor de theatrical cut) en "slechts" DTS-HD MA 5.1 voor de extended cut, beide een upgrade van de Dolby Digital 5.1-EX track die op de eerste versie terug te vinden was. D'r zitten veel aangename hoogtepunten in beide tracks, die nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Al van in de eerste scènes waarin de Weasleys Harry's tralies uit het venster komen rukken is de geluidstrack een toonbeeld van ruimtelijkheid. Het brede spectrum aan audiofrequenties zorgt er onder meer ook voor dat in de krachtige lage tonen je home theatre beukt onder het trillen van de Whomping Willow en er in de hoge tonen overal geschreeuw weerklinkt als Harry en Ron worden omsingeld door arachniden. Wat voor mogelijkheden het gevoel voor richting biedt, ervaar je onder meer in de Quidditch-match, waarin je de Golden Snitch naar alle kanten hoort zoemen.
 
EXTRA'S
Net als bij de Ultimate Edition van Harry Potter And The Philosopher's Stone krijg je hier essentieel een Blu-raydisk met nieuw materiaal en een kopie van de oude bonusdvd die bij de 2-diskeditie zat. De enige extra op de eerste disk is een Picture-in-picture In Movie Experience visuele commentaartrack die enkel compatibel schijnt te zijn met de cinemaversie, met daarin stukjes interview met Chris Columbus, storyboardvergelijkingen, materiaal achter de schermen en nog veel meer. Voor een film van meer dan tweeënhalf uur zit er echter nogal wat abondant materiaal bij.

Disk 2 begint met een tweede deel uit de documentairereeks Creating the World of Harry Potter, Part 2: Characters (80 min.), die meteen een stuk langer duurt dan de analoge featurette op de eerste disk. De documentaire is een imposant werkstukje, waarin vooral de hele uitgebreide cast, overigens niet alleen van deze film maar van de hele reeks, de revue passeert. De personages worden ontleed aan de hand van off-screenopnames, interviews, outtakes en nog meer van dat fraais. Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint lezen een stukje uit het boek voor waarin hun eigen personage voor het eerst voorkomt; we zien Evanna Lynch audities doen voor haar rol van Luna Lovegood en we krijgen zelfs een eerste glimp van Rhys Ifans, die in de verfilming van het laatste boek Xenophilius Lovegood zal optreden. Net als bij de eerste film volgt er dan een tweede, kortere documentaire The Chamber Of Secrets Revealed (13 min.), wat niet meer is dan een bij elkaar geharkt en redelijk gedateerd elektronisch perspakket uit 2002. Twee filmpjes met screentests (12 min.) van het Dynamische Trio hadden eigenlijk op de eerste boxset gepast, maar de fans zullen desalniettemin blij zijn dat ze zijn toegevoegd. We leren hier voornamelijk uit dat Chris Columbus vooruit plande, want aan Daniel Radcliffe wordt gevraagd om een stukje uit The Prisoner Of Azkaban te spelen. De Additional Footage (17 min.) bestaat eens te meer voornamelijk uit verwijderde scènes die in de Ultimate Edition zitten. De disk wordt afgesloten met 2 trailers en 17 TV-spots.

Disk 3 is opnieuw een dvd met dezelfde inhoud als de oude dvd. Een probleem dat we moeten vermelden is de taalselectie op deze disk. Kiest men namelijk voor Vlaams, dan worden onder meer de verwijderde scènes ook mee gedubd. Wil men ze in het Engels bekijken, dan moet je voor de rest van de menu's ook op Engels overschakelen, wat niet zo erg is, maar dan moet je ook bij elk filmpje de Nederlandse ondertiteling weer manueel selecteren. Schoonheidsfoutje. Ook hier mocht de animatie van de menu's wat korter zijn of op zijn minst over te slaan. We worden in het kantoor van portier Agnus gelaten, waar we uit verschillende opties kunnen kiezen. Eerst en vooral staan hier opnieuw dezelfde 19 verwijderde scènes, volledig afgewerkt en samen goed voor 17 minuten. In de sectie Game Preview krijgen we zes korte stukjes beeldmateriaal van een computerplatformspelletje van EA Games over Harry Potter; iets te publicitair naar onze smaak.

Dan kunnen we een bezoekje brengen aan het kantoor van professor Lockheart, voornamelijk gewijd aan hemzelf; in de fotogalerij vinden we onder meer een fotoalbum, waar hij onder meer poseert als Lawrence Of Arabia en in tal van andere poses waarin hij onderstreept hoe geweldig hij wel is. We kunnen ook een overzicht krijgen van de verzamelde werken van Gilderoy Lockheart en een verbaasde blik werpen op zijn verpletterende collectie diploma's. Deze ongebreidelde pompeuze lofzang van Lockheart op zichzelf is geheel in overeenstemming met het karakter dat Kenneth Branagh neerzet en alhoewel de intrinsieke waarde van deze sectie nul is, is het toch grappig om eens te bekijken.

De meer ernstige features vinden we in Behind Hogwarts. Om te beginnen vinden we daar een zeer interessant dubbelinterview met schrijfster J.K. Rowling en scenarist Steve Kloves, die de verschillen tussen het boek en de film in een zestien minuten durend filmpje uit de doeken doen. De interactie tussen de twee is magie op zich, vooral als je bedenkt dat Rowling zich niet vaak laat zien voor interviews. In Dumbledore's Office vinden we twee opties; bij de eerste, Build A Scene krijgen we gedurende 17 minuten een blik achter de schermen, namelijk hoe de set wordt opgebouwd, deskundig becommentarieerd door regisseur Chris Columbus en zijn crew. Je kan ook een rondleiding in Dumbledore's Office krijgen, een interactieve wandeling die wat lijkt op die van Hagrids hut op de eerste disk. Wel leuk, maar niet echt relevant. Bij Interview with Students, Professors and More vinden we stukjes interview met de acteurs die de kinderen en de volwassenen vertolken, netjes onderverdeeld, voor in totaal een kleine 20 minuten. De sectie Behind Hogwarts wordt afgesloten met een fotogalerij.

De spelletjes zitten gebundeld in de sectie Activities. Hierin ondermeer "The Chamber Challenge" en "The Forbidden Forest Challenge", twee geheugenspelletje die zich in de Geheime Kamer, respectievelijk het Verboden Bos afspelen. Als je de eerste reeks uitspeelt, krijg je toegang tot de Geheime Kamer. In "Colin's Darkroom" krijgen we nog wat additionele foto's te zien, zogezegd gemaakt door Colin, het eerstejaarsje in de film, dat constant achter Harry loopt met een fototoestel groter dan zichzelf. De interessantste rondleiding is echter de "Tour Diagon Alley"-optie, waarbij je door het beroemde winkelstraatje kan kuieren, allerlei zaken kan uitproberen en zelfs misschien je boek laten signeren door Lockheart. Gewoonlijk zijn dit soort rondleidingen puur voor de kids, maar we moeten toegeven dat we ons hier ook kostelijk mee geamuseerd hebben. Als je tenslotte nog het toverstafje op het bureau van Agnus aanraakt, krijg je in "Spellcaster's Knowledge Challenge" een multiplechoicekwis om te testen of je bij de film goed hebt opgelet.

Dan is er tenslotte nog "Extra Credit", een enkel met DVD-ROM toegankelijke set extra's met screensaver, extra spelletjes en wat internetprullaria. Uiteraard is er ook nog een easter egg en al dit moois komt in een alweer blitse verpakking, die mooi in je kast staat naast deel 1. De verpakking is net als deel 1 afgewerkt in een luxueuze boxset. Die bevat naast de disks ook nog een mooi fotoboek "Creating the world of Harry Potter: Creating the Characters", twee nieuwe trading cards, met één sympatiek en één minder sympathiek personage en een lenticulair (lensvormig) plaatje van de Basilisk.
 
CONCLUSIE
Goedkoop zijn ze niet, maar de Ultimate Editions van de Harry Potter-reeks zijn hun geld meer dan waard.coverStudio: Warner

Regie: Chris Columbus
Met: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, John Cleese, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Richard Griffiths, Richard Harris, Jason Isaacs, Kenneth Branagh, Alan Rickman, Fiona Shaw, Maggie Smith, Julie Walters

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
6

Speelduur:
161/174 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 6.1 (TC)
Engels DTS-HD MA 5.1 (EE)
Nederlands Dolby Digital 5.1 EX
Vlaams Dolby Digital 5.1 EX
Frans Dolby Digital 5.1 EX
Duits Dolby Digital 5.1 EX
Spaans Dolby Digital 5.1 EX
Italiaans Dolby Digital 5.1 EX


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:
Blu-ray:
• PiP-track In Movie-Experience
• BD Live
• Documentaire "Creating the world of Harry Potter part 2: Characters"
• Documentaire "Harry Potter And The Chamber Of Secrets Revealed: 2002 HBO First Look special"
• 2 screentests
• 19 verwijderde scenes
• 2 trailers
• 17 TV-spots
DVD:
• 19 verwijderde scenes
• Lockhart's Classroom:
- Narrated Photo Gallery
- Certificates
- Required Reading
• Extra Credit:
- DVD-ROM previews
• Behind Hogwarts:
- Documentaire "A Conversation with J.K. Rowling and Steve Kloves"
- Dumbledore's Office:
-- Documentaire "Build a Scene"
-- Interactieve featurette "Tour Dumbledore's Office"
-- Interviews with Students, Professors & More
-- Students
-- Professors & More
- Gallery of Production Sketches
• Activities:
- The Chamber Challenge Game
- The Forbidden Forest Challenge Game
- Colin's Darkroom Game
- Interactieve featurette "Tour Diagon Alley"
- Spellcaster Knowlegde Game
- Game Preview
• DVD-ROM sectie
Bij de set:
• Boek "Creating the characters"
• 2 trading cards
• Lenticulair plaatje

Andere recente releases van deze maatschappij