:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - SEIZOEN 2
SIMPSONS, THE - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-06-20
INLEIDING
Na het succes van de eerste 13 afleveringen zette 20th Century Fox in 1990 het licht op groen voor het eerste volwaardige seizoen Simpsons. Nog steeds geanimeerd in de Hongaarse Klasky-Czupo-studio's, zagen voor het seizoen 1990-1991 22 inmiddels ontelbare keren herhaalde afleveringen het levenslicht. De seizoensopener, Bart Gets An F, waarin Bart zó erg zijn best doet om toch eens één keertje niet gebuisd te zijn, tegen alle tegenslagen in, is tevens tot op vandaag de ongeslagen recordhouder wat betreft waarderingscijfers. Tijdens Halloween werd er zelfs een speciale aflevering op de kijkers losgelaten, waarin drie kortere verhaaltjes werden verteld die niet de continuïteit van de reeks volgden. Treehouse Of Horror was geboren; het zou het begin worden van een lange en nog steeds weerkerende jaarlijkse traditie. Vanaf nu zouden de éénogige aliens Kodos en Kang hun jaarlijkse gastrol gaan vervullen, deze éne keer nog vergezeld van de onschatbare Serak The Preparer. Eén van de verhaaltjes was overigens een meesterlijke bewerking van The Raven van Edgar Allan Poe, waarmee de makers bewezen hun retro-klassiekers te kennen. Een andere traditie die in dit tweede seizoen gestart is, zijn de afleveringen waarin de Simpsons terugblikken op hun eigen verleden; in The Way We Was gaat de TV stuk, en om de tijd te doden vertellen Homer en Marge aan hun kinderen hoe ze elkaar hebben leren kennen. Ook wilden verschillende filmsterren, inhakend op het succes van de reeks, graag een gaststem inspreken; zo verzorgde Danny DeVito de stem van Homers halfbroer Herb Powell in Oh Brother, Where Art Thou?, en Dustin Hoffman - ongecrediteerd - die van Lisa's interim-leerkracht Mr. Bergstrom in Lisa's Substitute.



Door het groter aantal afleveringen kregen de makers tevens de gelegenheid om enkele van de nevenkarakters beter uit te werken. In Old Money erft Grampa een considerabele som geld van een mede-bewoonster, in Two Cars In Every Garage And Three Eyes On Every Fish stelt Mr. Burns zich kandidaat voor de post van gouverneur om zijn klein probleempje met de milieuinspectie onder de mat te kunnen schuiven, en in Principal Charming wordt directeur Skinner verliefd op Barts tante Patty. Zelfs de hond Santa's Little Helper staat één aflevering lang centraal in Bart's Dog Gets An F, waarin Bart hem de regels van gehoorzaamheid moet bijbrengen. Vooral Mr. Burns en zijn privé-hielenlikker Smithers - beiden meesterlijk vertolkt door Harry Shearer - hebben tijdens dit tweede seizoen een drukke agenda: Mr. Burns overrijdt Bart in Bart Gets Hit By A Car, laat zich door Marge op een schilderij vereeuwigen in Brush With Greatness en heeft een dringende transfusie met zijn zeldzame dubbel O-negatief-bloedgroep nodig in Blood Feud. Maar ook de karakterontwikkeling van de hoofdrolspelers is in deze reeks nog in volle bloei. Homer vindt naast zijn verloren broer in Oh Brother, Where Art Thou? ook nog zijn verloren haar terug in Simpson And Delilah, wat hem een prompte promotie oplevert. Hij probeert tevens in Dancin' Homer tevergeefs een carrière als honkbalmascotte uit te bouwen in Capital City, en moet tijdens een huwelijkscursus van Reverend Lovejoy kiezen tussen zijn vrouw en gaan vissen op Catfish Lake in War Of The Simpsons. In One Fish, Two Fish, Blowfish, Blue Fish maakt hij zelfs zijn testament, nadat hij denkt dat hij gaat sterven omdat hij van een giftige vis heeft gegeten.

Veel afleveringen hebben een sterk morele inslag, zonder daarom prekerig te worden, zoals wanneer Bart in Bart Vs. Thanksgiving geen spijt kan tonen als hij Lisa's knutselwerkje heeft kapot gemaakt, of Lisa die Homer ervan probeert te weerhouden om een illegale kabelaansluiting te nemen in Homer Vs. Lisa And The 8th Commandment. Dé klassieker van deze reeks is echter Itchy & Scratchy & Marge, waarin Marge campagne voert tegen het geweld in cartoons, er vervolgens in slaagt om een gecensureerde versie van Itchy & Scratchy op het scherm te krijgen, maar toch ondervindt dat het beknotten van de vrijheid van meningsuiting zware gevolgen kan hebben. En wie kan al die andere klassieke momenten uit dit heerlijke topseizoen vergeten, zoals Bart die over een ravijn wil springen op zijn skateboard in Bart The Daredevil, Homer en Ned Flanders die elkaar hebben uitgedaagd om in een jurk van hun vrouw het gras te gaan maaien in Dead Putting Society, of Bart, Milhouse en Martin die samen hebben gelegd om de eerste strip van Radioactive Man te kunnen kopen in Three Men And A Comic Book, maar dan ondervinden dat delen niet zo makkelijk is?



AFLEVERINGEN
14. Bart Gets An F
Bart presteert constant ondermaats op school. Hij leest de boeken niet die hij moet lezen en kijkt liever naar TV wanneer hij moet studeren. Ms. Krabappel dreigt ermee dat hij misschien wel eens het jaar zou moeten overdoen als hij nog eens buist. Bart roept de hulp in van brainiac Martin Prince, maar het is maar de vraag wie wiens gewoonten overneemt. Bart slaat echter toch aan het studeren, maar komt in tijdsnood, en bidt voor een mirakel. 's Anderendaags is Springfield ondergesneeuwd...

15. Simpson And Delilah
Het miraculeuze maar zeer dure haargroeimiddel Dimoxinil zorgt ervoor dat Homer weer haar op zijn kale knikker krijgt. Homer krijgt promotie omdat hij er nu zo goed uitziet, en steekt Smithers naar de kroon. Smithers zint op wraak, en krijgt de kans, wanneer hij uitvindt dat Homer de Dimoxinil onwettig heeft laten betalen door de ziekteverzekering van zijn werk.

16. Treehouse Of Horror (The Simpsons Halloween Special)
Bart en Lisa vertellen elkaar in de boomhut horrorverhalen.
  • Bad Dream House: De Simpsons gaan in een spookhuis wonen, alwaar ze geplaagd worden door een gat naar een andere dimensie, een Indiaanse begraafplaats, bloedende muren en het huis zelf...
  • Hungry Are The Damned: Tijdens een barbecue worden de Simpsons ontvoerd door een vliegende schotel. De eenogige aliens nodigen hen uit voor een groot eetfestijn op hun planeet, Rigel 4. Dan vindt Lisa een kookboek...
  • The Raven: Schitterende bewerking van de classic van Edgar Allan Poe, met Homer als de edelman, Marge als Lenore, Lisa en Maggie als twee cherubijntjes en Bart als de raaf...

17. Two Cars In Every Garage And Three Eyes On Every Fish
Bart en Lisa gaan vissen, en vissen een vis met 3 ogen op. De pers wijt deze vervorming aan de lamentabele kwaliteit van de kerncentrale. Om in de toekomst de inspectieteams te kunnen controleren, probeert Monty Burns om zichzelf tot gouverneur te laten verkiezen. Zijn demagogische verkiezingscampagne werpt vruchten af, en wanneer het tot een nek aan nekrace komt met zijn concurrent, gaat Mr. Burns, in een laatste poging om stemmen te winnen, op de vooravond van de verkiezingen eten bij een van zijn bedienden, Homer Simpson.

18. Dancin' Homer
Homers gekke bekkentrekkerij tijdens een wedstrijd van de Springfield Isotopes resulteert in hun overwinning. Homer wordt door het team ingehuurd als officiële mascotte, om tijdens de wedstrijden het publiek aan te moedigen. En Homer heeft succes, zoveel zelfs dat hij wordt ovegekocht door een eersteklasse team in Capital City. De Simpsons verlaten Springfield.

19. Dead Putting Society
Zowel Bart als Todd Flanders doen mee aan een minigolf competitie. Lisa bereidt Bart voor door hem te introduceren in de wereld van de Zen meditatie. En om de competitie wat kracht bij te zetten, wedden Homer en Ned Flanders dat de vader van de jongen die niet wint, het gazon van de buur moet afmaaien, gekleed in het zondags kleed van zijn vrouw.

20. Bart Vs. Thanksgiving
Op Thanksgiving-avond verbrandt Bart per ongeluk Lisa's tafelgarnituur. Bart wordt als straf zonder eten naar bed gestuurd, maar hij loopt weg, samen met Santa's Little Helper, en komt in een armenhuis in de achterbuurten van Springfield terecht.

21. Bart The Daredevil
Tijdens de Monster Truck Rally kijkt Bart toe hoe stuntman Lance Murdoch halsbrekende toeren uithaalt, en in het ziekenhuis belandt. Bart wil ook stuntman worden, en specialiseert zich in het springen met zijn skateboard over allerlei (auto's, Homer in de hangmat, ...) Zijn vrienden dagen hem zodanig uit dat hij belooft om de Springfield kloof over te springen, en zelfs een bezoek aan Lance Murdoch kan hem niet van zijn intenties afbrengen. Homer verbiedt hem te springen.

22. Itchy & Scratchy & Marge
Maggie slaat Homer op het hoofd met een hamer, nadat ze naar weer een ultragewelddadige Itchy en Scratchy tekenfilm heeft gekeken. Marge begint een campagne tegen geweld in tekenfilms, en Itchy en Scratchy worden gecensureerd. De moraalridders, die de zijde van Marge hebben gekozen in haar strijd tegen geweld op TV, proberen haar echter ook te mobiliseren wanneer de David van Michelangelo tijdelijk in Springfield wordt tentoongesteld, in zijn blote kont.

23. Bart Gets Hit By A Car
Bart wordt overreden door Mr. Burns. Gierige Monty wil echter maar 100 dollar schadevergoeding betalen. Homer neemt advocaat Lionel Hutz onder de arm, en dient een schadeclaim van een miljoen dollar in.

24. One Fish, Two Fish, Blowfish, Blue Fish
De Simpsons gaat eten in een Japans restaurant, en Homer bestelt fugu, een vis waarvan slechts een deel eetbaar is, en de rest giftig. Omdat de kok is afgeleid door Ms. Krabappel op de achterbank van een auto, vermoedt men dat Homer het verkeerde stuk vis heeft gegeten, en dat hij nog maar 24 uur te leven heeft. Op een dag tijd wil hij daarom nog alles doen wat hij in het leven wilde doen, maar het ziet ernaar uit dat hij de laatste dag van zijn leven achter de tralies zal mogen doorbrengen. En de enige die hem eruit kan halen is Barney, mooi vooruitzicht!

25. The Way We Was
Een spannende aflevering van McBain wordt onderbroken door een TV-panne. Om de tijd te doden, vertelt Homer hoe hij in 1974, als nietsnuttige student, stapelverliefd werd op ene Marge Bouvier, een feministische studente, en met haar naar het eindexamenbal wil gaan. Marge gaat echter al met Artie Ziff, en Homer moet alleen naar het feest.

26. Homer Vs. Lisa And The 8th Commandment
Berg Sinai, 1220 vòòr onze jaartelling. Homer de Dief moet zijn gewoonten opgeven wanneer hun leider, Mozes, van god de 10 geboden krijgt, waaronder 'gij zult niet stelen'. Springfield, 1990. Homer Simpson krijgt de gelegenheid om zijn TV illegaal aan te laten sluiten op het kabelnetwerk. Lisa ziet dit echter als diefstal, en denkt dat ze zo haar ziel kan verliezen, en weigert te kijken. Bart heeft intussen enkele pornokanalen ontdekt. Intussen wordt er een belangrijke sportwedstrijd aangekondigd, en gans Springfield komt bij de Simpsons thuis kijken, inclusief Mr. Burns.

27. Principal Charming
Selma is nog altijd op zoek naar een man. Marge draagt Homer op om de ideale echtgenoot voor haar zus te zoeken. Homer probeert haar te koppelen aan Directeur Skinner. Wanneer hij een ontmoeting organiseert, valt Skinner echter niet op Selma maar op Patty. Bart heeft intussen een toepassing voor sodium-tetrasulfaat gevonden.

28. Oh Brother, Where Art Thou?
Nadat hij een lichte hartaanval heeft gekregen, wordt Grampa bang om te sterven. Hij vertelt Homer dat hij nog een buitenechtelijk kind heeft. Homer gaat op zoek naar zijn halfbroer, Herb Powell, en die blijkt een steenrijke auto-ontwerper te zijn. Herb draagt Homer op om een nieuw model van wagen te bouwen. Gastrol: Danny DeVito.

29. Bart's Dog Gets An F
Barts hond, Santa's Little Helper, heeft de laatste tijd nogal destructieve neigingen. Als hij Homers nieuwe, dure sloffen in stukken kauwt, alsook een naailap die al generaties lang in de familie is, moet hij naar de hondenschool. En als hij niet slaagt, gaat hij de deur uit! Bart doet zijn best om zijn hond gehoorzaamheid bij te brengen.

30. Old Money
Grampa wordt verliefd op Bea, een vrouw in het bejaardentehuis. Terwijl hij met zijn familie in een safaripark wordt opgehouden, overlijdt Bea, en ze heeft het 106.000 dollar nagelaten. Grampa is echter niet gelukkig met het geld, en besluit het te schenken aan de persoon die hem kan overtuigen dat hij of zij het het meeste nodig heeft. En ineens heeft iedereen geld nodig.

31. Brush With Greatness
Homer is te dik, en moet op dieet, na een ongelukkige ervaring in het wildwaterpark Mount Splashmore. Marge schrijft zich terug in voor te leren schilderen op de academie, een hobby die ze vroeger heeft gestaakt na een slechte kritiek van een kunstleraar, omdat ze uitsluitend Ringo Starr schilderde. En ze blijkt zoveel succes te hebben, dat Mr. Burns bij haar een portret bestelt. Wanneer Mr. Burns tijdens het poseren Homer uitlacht met zijn dieet, besluit Marge als wraak om Mr. Burns te schilderen zoals hij is.

32. Lisa's Substitute
Ms. Hoover is voor langere tijd werkonbekwaam, en ze wordt vervangen door de zeer charismatische Mr. Bergstrom. Lisa valt voor zijn charmes. Intussen breekt in het vierde jaar verkiezingskoorts los, wanneer Bart het opneemt tegen Martin voor de functie van klasverantwoordelijke. Gastrol: Dustin Hoffman.

33. The War Of The Simpsons
Tijdens een feestje ten huize Simpson wordt Homer dronken, en gedraagt hij zich als een zwijn. Marge wil dat ze samen bij Reverend Lovejoy een huwelijkscursus gaan volgen, op retraite nabij Catfish Lake. Homer wil wel naar Catfish Lake, maar dan wel om te gaan vissen. En terwijl Marge en Homer van huis zijn, zetten de kinderen het huis op stelten, want Grampa is geen partij als babysitter.

34. Three Men And A Comic Book
Bart werkt zijn nek krom om 100 dollar te sparen, de prijs nodig om nummer 1 van Radioactive Man te kunnen kopen. De inkomsten komen echter te traag binnen, en hij sluit een pact met Martin en Milhouse, om samen de felbegeerde strip te kopen. Wanneer ze de strip echter hebben, geraken ze het niet eens over wie hem mag bewaren, en ze maken ruzie.

35. Blood Feud
Mr. Burns heeft dringend een bloedtransfusie nodig met de zeldzame bloedgroep dubbel O-negatief. Bart blijkt dezelfde bloedgroep te hebben, en Homer zet hem aan om bloed te geven, met het idee een mooie beloning te krijgen. Wanneer de beloning een eenvoudig bedankkaartje blijkt te zijn, en niet de verhoopte cheque, lucht Homer zijn hart in een boze brief aan Burns, waar hij al snel spijt van krijgt.



BEELD EN GELUID
Net zoals de eerste box zijn alle afleveringen voorzien van een nieuw Dolby Digital 5.1-audiospoor. Niet dat dat zo een spectaculair nieuws is, want van erg veel gevoel voor ruimtelijkheid zijn deze oude afleveringen toch niet voorzien. Het geheel is er alleszins niet slechter op geworden, en bijvoorbeeld in de aflevering Treehouse Of Horror zindert de explosie op de subwoofer na wanneer Homer een volle fles aanmaakvloeistof op de barbecue giet. De toffe muziek van het orkest van Alf Clausen klinkt evenwichtig en overstemt nergens de dialoog, maar zorgt voor de perfecte sfeer; luister in dezelfde aflevering maar eens naar het segmentje The Raven. Wat misschien niet zo'n goed idee was, was alle afleveringen op vier discs te proppen, want zes afleveringen per disk is nogal veel. Het gaat nog net, maar af en toe zitten er een paar onscherptes in het beeld, bijvoorbeeld goed te merken bij de eerste scènes in The Way We Was. Inherent aan tekenfilms is ook de interlacing, die in snelle sequenties soms iets te duidelijk te zien is. Kijk maar eens naar de begingeneriek van eender welke aflevering. Uiteraard wordt ook hier weer het geheel in 4:3 weergegeven zoals de reeks oorspronkelijk gemaakt was. Naarmate de reeks verder evolueert, neemt het aantal Freeze-Frame grappen (grappen die je enkel in een flits ziet wanneer je op de pauzeknop drukt) exponentieel toe. De ondertiteling is niet te groot, goed gepositioneerd en gaat soms naar de bovenkant van het scherm als er onderaan iets te lezen valt. De vertaling lijkt op het eerste zicht redelijk accuraat, ten opzichte van de eerste box een verbetering - alhoewel sommige grappen natuurlijk onvertaalbaar zijn.

EXTRA'S
Net als bij de eerste reeks wordt deze release weer voorzien van een bijzonder leuke hoeveelheid extra's. Om te beginnen moet je bij het instoppen van de disk eerst vier figuurtjes van het juiste hoofd voorzien. Een leuke geanimeerde feature, maar als je die beu wordt, kan je met de menu-toets gelukkig de boel desgewenst skippen ook. De statische menu's van de eerste reeks zijn vervangen door een leuke reeks geanimeerde menu's. Als je even wacht met een keuze uit het menu te maken, grabbelt Homer in zijn zak snoep, vechten Bart, Milhouse en Martin om een strip, of laat Mr. Burns zijn blote kont zien. Deze aardigheidjes verhinderen niet dat de menu's eenvoudig te bedienen zijn. Het echte bonusmateriaal vind je op de vierde disk, en die begint met de videoclips van Do The Bartman (6 min) en Deep Deep Trouble (5 min), beiden afkomstig uit de tegenwoordig uitverkochte CD The Simpsons Sing The Blues. Saillant detail is dat Do The Bartman ten tijde van de Golfoorlog gecensureerd werd, omdat er een paar dansende Arabieren in te zien zijn; de versie op deze disk is de originele. In Amerika zijn de Simpsons ook altijd het uithangbord geweest voor repen Butterfinger, en je vindt hier in anderhalve minuut de drie grappigste uit de reeks commercials.

Voor de rest hebben ze bij Fox de archieven eens goed uitgemest, want je vindt een filmpje waarin Bart (of iemand in een Bart-kostuum) acte de presence geeft tijdens de American Music Awards (2 min), een bijzonder zeldzaam en zeer grappig filmpje waarin The Simpsons op de Emmy Awards de prijs voor de beste komische acteur uitreiken (3 min) - de winnaar was overigens Ted Danson, als het iemand mocht interesseren - en in twee filmpjes van zes respectievelijk tien minuten krijgen we redelijk korte maar kwalitatief zeer goede stukjes interview met animator David Silverman, en een duo-interview met bedenker Matt Groening en regisseur James L. Brooks, rijkelijk en verzorgd geïllustreerd met fragmentjes uit het tweede seizoen. Bovendien is het interview met Groening minstens 10 jaar en 20 kilo geleden. Alle filmpjes zijn van Nederlandse ondertiteling voorzien, behalve de twee videoclips.

In de Art Of The Simpsons-sectie krijgen we storyboards voor de afleveringen Bart Gets An F en Bart Vs. Thanksgiving, een sectie oude schetsen, en een fotogallerij met tijdschriftomslagen van The Simpsons. Dan vinden we nog een fragmentje uit Two Cars In Every Garage And Three Eyes On Every Fish terug in het Frans, Duits, Hongaars, Portugees en Spaans. Een leuke gimmick. Dé voornaamste feature van deze reeks afleveringen is nogmaals dat alle afleveringen van een commentaartrack voorzien zijn, ingesproken door Matt Groening en diverse leden van zijn staf (animatoren, producenten, ...). Deze commentaartracks bieden een schitterend inzicht in de totstandkoming van de tekenfilms.

Tot slot zijn er, over de 4 disks gespreid, niet minder dan 7 easter eggs terug te vinden, telkens met nog wat extra schetsen.



CONCLUSIE
De tweede seizoensbox van The Simpsons overtreft ruimschoots de eerste in afwerking. De meeste schoonheidsfoutjes van box 1 zijn weggewerkt, alhoewel een optie om alle afleveringen achter elkaar te kunnen afspelen, nog steeds ontbreekt. Natuurlijk zijn deze afleveringen op TV al tot in het oneindige herhaald, maar toch blijft dit een must voor iedere Simpsons-liefhebber, want deze afleveringen zijn stuk voor stuk klassiekers.


cover



Studio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon, David Silverman
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Kelsey Grammer, Marcia Wallace, Doris Grau

Film:
10/10

Extra's:
9/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990-1991

Leeftijd:
AL

Speelduur:
487 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626011453


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Audiocommentaar bij alle afleveringen,
• Videoclip "Do the Bartman",
• Videoclip "Deep Deep Trouble",
• Filmpje American Music Awards,
• Filmpje presentatie Emmy Awards,
• 3 Butterfinger commercials,
• Interview met David Silverman,
• Interview Matt Groening, James L. Brooks,
• Art Of The Simpsons: storyboards, magazinecovers,
• Clips in vreemde talen,
• 7 easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij