:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GAMER
GAMER (BLU-RAY)
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2010-02-14
FILM
Gezien het feit dat de sector van de computergames vorig jaar een grotere omzet draaide dan de filmindustrie en de zogenaamde “First Person Shooters” daar het overgrote aandeel in hadden, is het idee achter deze Gamer helemaal zo slecht nog niet. Wijzelf, afkomstig uit het Atari- en het ‘Super Mario kopstotende paddestoelen’-tijdperk, hadden tot voor kort weinig voeling met het “high definition gaming in surround sound”. Oude knarren dienen echter ook jong te blijven en om de voeling met de snel opgroeiende kroost niet te verliezen is er onlangs toch maar een Playstation uit de derde produktielijn aangeschaft. En het moet gezegd, iedereen die ooit al eens “Call Of Duty, Modern Warfare 2” in surround op z’n full HD plasma/LCD/LED speelde en daar plezier aan beleefde, zal deze Gamer ten zeerste weten te appreciëren.
 
Dienden we met onze Atari nog een joystick te hanteren en één enkel rood knopje tot pulp te hameren, dan heb je tegenwoordig beide handen en zowat al je vingers nodig om met je zogenaamde ‘sixaxis’-controller je personage door ware slagvelden en indrukwekkende vuurgevechten te loodsen. Stel je nu even voor dat je op Wii-niveau een persoon van vlees en bloed in een levensecht decor kon hanteren en dat je daar zodanig goed in bent dat jouw exploten én die van je trouwe held door zowat de volledige wereldbevolking op de voet worden gevolgd. Immers, je personage is een veroordeelde gevangene die, als hij achtereenvolgens 30 wedstrijden levend uit de strijd komt, zijn vrijheid kan herwinnen. Kable (Gerard Butler) is er bijna. Zijn ‘bestuurder’ Simon (Logan Lerman) loodste hem reeds 27 levels door het aartsmoeilijke ‘Slayers’, een levensecht Modern Warfare 2. Ken Castle (Dexters Michael C. Hall) ontwierp het spel echter niet met de bedoeling om veroordeelde criminelen op vrije voeten te zetten en hij doet er bijgevolg alles aan om het duo Kable/Simon van z'n 30 overwinningen af te houden.
 
Als je tussen de lijnen van deze beknopte samenvatting leest, lijkt deze Gamer op het eerste gezicht een vrij lawaaierige blockbuster. En vrees niet, dat is het ook. Maar toch is er hier op verschillende vlakken meer voldoening te vinden dan, laat ons zeggen, het in grote lijnen vergelijkbare Death Race. Gerard Butler is op dit moment niet enkel het meest recente goudhaantje van Hollywood, de man bewijst dat hij heeft meer in z’n mars heeft dan enkel een coole kop en een afgetrainde body. En alhoewel het verhaal af en toe volledig van de pot gerukt is en de plotgaten een kilo Emmentaler laten verbleken, vertoont de film hier en daar toch enkele meerwaarden. Dat Kable een onterecht veroordeelde gevangene vertolkt, lijkt logisch, hij is immers de protagonist van de film. Dat z’n enige reden om 30 overwinningen te behalen het feit is dat hij z’n vrouw en kind wil terugzien, is eveneens de evidentie zelf. Kable’s vrouw verdient echter haar boterham in de ‘vredige’ tegenhanger van ‘Slayers’, zijnde ‘Society’. Daar worden op Sim’s-achtige wijze levende personen vanop afstand gecontroleerd door hun bestuurder, die eender wie kan zijn en die zich ook eender waar kan bevinden. Hilarisch om te zien dat Kable’s vrouw gecontroleerd wordt door een perverse fatso, waarbij Bart De Wever klein duimpje lijkt. Verder zijn er nog de ‘Humanz’, een geheime organisatie die zich verzet tegen deze nieuwe bizarre maatschappij en bijgevolg zoveel mogelijk van Castle’s werk probeert te saboteren. En dan is er nog Rick Rape (Milo Ventimiglia), een extreem ‘Society’-karakter dat voor de komische noot zorgt. Het voorgaande, in combinatie met de vlotte MTV-achtige montage van de actiescènes, zijn de pluspunten van de film.

Er zijn dus jammer genoeg ook evenveel negatieve kanten: eerst en vooral zit er weinig coherentie in het geheel. Je kan trouwens zelf de test doen: vraag gerust aan een medekijker om je na een paar dagen het verhaal nog eens uit te leggen. Wedden dat het hem/haar niet lukt ? Deze film zal inderdaad snel uit je geheugen verdwijnen, maar op het moment zelf is het soms echt wel genieten geblazen. Vooral adrenalinejunkies, fans van ‘First Person Shooter’-games en liefhebbers van films zoals Crank gaan dan ook veel plezier beleven aan dit levensecht schietfestijn.

BEELD EN GELUID
Qua beeldkwaliteit mogen we deze Blu-ray rekenen tot de top van wat er vandaag op de markt te verkrijgen is. De originele aspect-ratio van 1.85:1 is behouden en het beeld wordt gepresenteerd in een 1080p AVC MPEG-4 codering. Dichter bij de perfectie komen we voorlopig niet. Het beeld is rijk aan details en de drie verschillende kleurenpaletten gebruikt in ‘Slayers’, ‘Society’ en de echte wereld, hebben elk hun eigen specifieke, prachtige kenmerken. Zowel de donkere als de witte tinten worden overal correct toegepast en hoewel het geheel af en toe zwaar ‘overkill’ lijkt, stoorde ons dat helemaal niet. Dit was dan ook de bedoeling van de filmmakers.
 
Qua geluid krijgen we de keuze tussen een solide 5.1-track en de meer uitgebalanceerde DTS-HD versie, gebaseerd op de master audio-track. Het geluid is in één woord gewoonweg overdonderend. Tijdens Cable’s gevechtsscènes daver je gewoonweg uit je fauteuille en fluiten de kogels je om de oren. In de meer dialooggedreven scènes krijgen we helder, verstaanbaar, subtiel en gedetailleerd geluid. Tijdens het luide, muzikaal gedreven beeldmateriaal van ‘Society’ vult je woonkamer zich van alle kanten met pompende bassen en levendige dance. En toch, toch zijn we een beetje teleurgesteld als we de details bekijken van de Amerikaanse tegenhanger van deze Blu-ray. Aan de overkant van de oceaan krijgen ze immers een DTS-HD 7.1-versie van de mastertape. Waarom kan dit bij ons niet DFW ?

EXTRA'S
Op het gebied van de extra’s is er al evenzeer sprake van een kleine teleurstelling. We moeten het immers doen met 12 minuten ruw, niet gemonteerd beeldmateriaal en ‘slechts’ 11 interviews. De 12 minuten ruwe footage zijn echter wel erg interessant. We zien de manier waarop bepaalde actiescènes gedetailleerd in elkaar zijn gezet. Ook de manier waarop de regisseur omgaat met z’n protagonisten is vrij interessant. De 11 interviews zijn achtereenvolgens van Gerard Butler, Michael C. Hall, Amber Valetta, Logan Lerman, Terry Crews, Ludacris, Kyra Sedgwick, de schrijvers en de producenten.

CONCLUSIE
Als we deze Blu-ray met de versie uit de US vergelijken, dan is het maar een mager beestje. We moeten het stellen met DTS-HD in 5.1, waar de Amerikaanse partner ons dit in 7.1 brengt en ook in de bonussectie moeten we het onderspit serieus delven. Laat dit de pret echter niet bederven want Gamer levert net dat tikkeltje meer dan de doordeweekse blockbuster, zeker voor de gamefanaten onder ons.cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Mark Neveldine, Brian Taylor
Met: Gerard Butler, Amber Valletta, Michael C. Hall, Kyra Sedgwick, Logan Lerman

Film:
6,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
•  Featurette
• 11 interviews

Andere recente releases van deze maatschappij