:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BROTHERS GRIMM, THE
BROTHERS GRIMM, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-03-05
FILM
Jake (Heath Ledger) en Will (Matt Damon) Grimm zijn twee 18de eeuwse versies van de Ghostbusters: in ruil voor een niet geringe betaling verhuren ze hun diensten om goedgelovige dorpelingen te verlossen van alle demonen, heksen en trollen die hen het leven zuur maken. De twee pseudowetenschappers hebben echter twee mannetjes ingehuurd (Julian Bleach en Bruce McEwan) die op hun verzoek spook spelen in ruil voor een vorstelijke gage van één tiende van de winst (ze kunnen zelfs marchanderen tot ze elk 1/20ste krijgen!) Helaas komt aan de zegetocht van de Grimms een einde tijdens de Franse bezetting van Duitsland (we vermoeden dat Pruisen wordt bedoeld, want "Duitsland" bestond eind 18de eeuw nog niet). Het duo wordt gevangengenomen door generaal Delatombe (Jonathan Pryce) op overigens terechte beschuldiging van aftroggelarij. De generaal wil het wel met hen op een akkoordje gooien: in een nabijgelegen dorpje temidden een strook creepy bossen verdwijnen er regelmatig kinderen en de bevolking gelooft dat het om échte hekserij gaat. De twee krijgen hun vrijheid als ze het gevaar kunnen bezweren. Met de lichtjes verveldende officier Cavaldi (Peter Stormare) als chaperon en de lokale schoonheid Angelika (Lena Headey) als gids trekken zehet bos in om dan tot de ontnuchterende conclusie te komen dat ze ditmaal een échte heks (Monica Bellucci) tegenover zich hebben. De heks heeft een duivelspact gesloten in ruil voor het eeuwige leven, maar ze is er eeuwige schoonheid vergeten bij te vragen en ziet er na 500 jaar ongeveer uit als de gemiddelde groupie van Frans Bauer. Met behulp van een weerwolf die ze verleid heeft, is ze het brein achter de ontvoering van de meisjes; als ze er twaalf heeft, zal ze - uiteraard ten koste van hun leven - haar schoonheid kunnen recupereren, die voorlopig alleen nog maar in een spiegel zichtbaar is. Maar uiteraard zullen de Grimms daar een stokje voor steken. Eén en ander brengt tussen de broers wel een paar onverwerkte jeugdtrauma's naar boven. Én ze zijn allebei verliefd op Angelika.

Na films als 12 Monkeys, Brazil en andere films die enfant terrible ex-Monty Python Terry Gilliam vooral draaide om de Hollywoodstudio's tegen de haren in te strijken, is deze Brothers Grimm zijn meest commerciële toegankelijke film tot nog toe, waarin hij braafjes de wil van de studio's volgt en zijn creatieve ei meer op het gebied van de visualisering kwijt kan. Het scenario van The Brothers Grimm is er ééntje van dertien in een dozijn: een oneerbiedige en historisch compleet onjuiste biografie over de wereldberoemde sprookjesvertellers, waarbij die de mosterd van veel van hun sprookjes (Roodkapje en Repelsteeltje) -  volgens Gilliam althans -  tijdens hun avonturen als rondreizende exorcisten zouden hebben opgedaan. Gilliam waagt zich met deze film bovendien voor het eerst in zijn carrière op het gladde ijs van de CGI-trucages en we moeten toch zeggen dat die niet altijd even geslaagd zijn: de morphende weerwolf kan er nog net mee door, maar de scène met het paard dat een meisje opeet, had men even goed kunnen uitbesteden aan een eerstejaarsstudent informatica. De film bevat redelijk wat humoristische momenten, maar het zijn eerder - zoals we dat bij Gilliam gewoon zijn - subtiele speldenprikken in plaats van burleske lach-of-ik-schiet-humor. Dit laatste soort geintjes, vooral aangebracht door het personage dat Peter Stormare neerzet, is eigenlijk de zwakste schakel van de hele film.

Voor een film met een 12-rating weet Gilliam bovendien de grenzen van de horror wel wat ver te drijven: ook al wordt de hoeveelheid bloed beperkt, toch wordt er een lijk in tweeën gehakt en een andere ongelukkige wordt door de takken van een levende boom door schijnbaar al zijn lichaamsholten tegelijk gespietst . En ook mensen die een aversie hebben van slakken, kakkerlakken of van die witte krioelende spinnetjes, kunnen we deze film niet echt aanbevelen. Qua art direction heeft Gilliam goed naar Sleepy Hollow van zijn collega Tim Burton gekeken, zij het dan alleen voor de stijlkenmerken, want het scenario van The Brothers Grimm is veel rechtlijniger, eigenlijk atypisch Gilliam. Alhoewel. Gilliam heeft vooral jonge goden Ledger en Damon goed tegenover elkaar gecast en hun personages botsen telkens weer opnieuw over het feit dat de goedgelovige Jake het laatste geld dat eigenlijk voor zijn zieke zusje bestemd is,  verbrast heeft aan een charlatan die hem 'toverbonen' aansmeert. Jake is altijd een beetje een dromer gebleven, terwijl Will nuchterder is en pragmatisch de zakelijke kant van de dingen afweegt. Maar de manier waarop het verhaal zich uiteindelijk ontwikkelt, de plannen van de boze heks in het bos zich uiteindelijk ontvouwen voor de ogen van de broers en hoe ze dat allemaal met een arsenaal van coole 18de eeuwse gadgets het hoofd weten te bieden, het laat eigenlijk weinig ruimte voor verrassingen. De cast stelt wat teleur; zowat alle nevenfiguren zijn voor de goeiekoop in Tsjechië opgevist - waar de film ook gedraaid is - met dan misschien de notoire uitzondering van Monica Bellucci, die we sinds haar optreden in Malèna als één van de mooiste vrouwen op aarde beschouwen en die in deze film van pure wellust bijna Heath Ledger zijn oren afbijt. Die scène alleen al is geld waard.

BEELD EN GELUID
The Brothers Grimm wordt door E1 Entertainment in een barebonesversie afgeleverd, die niet zo bijster veel qua specificaties verschilt van de dvd, die ook al, zij het zonder het te vermelden, een DTS-track bevatte. De enige track die men hier kan beluisteren is een DTS-HD MA 5.1-track die nogal wat ambiance en feeling bezit; in het angstaanjagende bos hoor je de vogels opvliegen, d'r zit richtingsgevoel in de scène waarin de Grimms in een schuur een hoop boobytraps hebben aangebracht om de lokale bevolking een rad voor ogen te draaien en de inspanning wordt eigenlijk de hele film lang volgehouden: alhoewel het niet echt de allergrootste soundsetting aller tijden is, kan The Brothers Grimm op het gebied van geluid meer dan eens de interesse wekken. De beeldkwaliteit is daarentegen redelijk sober, de kleuren zien er gedempt uit en over de donkerste scènes hangt altijd een witte waas waardoor het contrast niet echt schokkend is. Echte printbeschadigingen of compressieproblemen hebben we echter niet gezien en met de scherpte valt het nog redelijk mee.
 
EXTRA'S
Bij het opstarten begint de disk met enkele crosspromotionele trailers en that's it.
 
CONCLUSIE
The Brothers Grimm is tenminste wel met de juiste specificaties op de disk gezet en al bij al valt de doorsnee kwaliteit nog best mee. Als je er rekening mee houdt dat de Blu-ray geen PAL-speedup heeft en wel degelijk 1080p is en niet 1080i zoals men dat bij E1 Entertainment wel eens durft, dan krijgt de Blu-raydisk de voorkeur boven de dvd.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Terry Gilliam
Met: Matt Damon, Heath Ledgher, Lena Headey, Peter Stormare, Jonathan Pryce, Monica Bellucci

Film:
7,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij