:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WITSE - SEIZOEN 6
WITSE - SEIZOEN 6
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-03-03
REEKS
In het televisieseizoen 2009-2010 kregen we niet één, maar twee seizoenen van Witse voorgezet, waarvan het tweede nog loopt terwijl ik deze bespreking schrijf. Door een combinatie van een sabatical tussen seizoenen 4 en 5, waarin de reeks niet werd uitgezonden, een overproductie van afleveringen én een behoorlijk gat in de programmatie van de VRT na het wegvallen van Flikken, mocht 's werelds onsympathiekste commissaris Witse (Hubert Damen) 26 weken lang uitrukken onder het toeziend oog van zijn baas Peter Wijtinckx (Dirk Tuypens), de flipper. Naast elke week minstens één opgeveegd lijk, worden we in deze reeks comme d'habitude deelachtig aan de persoonlijke beslommeringen van Witses team van mede-inspecteurs. Zijn assistente Sam De Coninck (Inge Paulussen) gaat een tijdje naar Rotterdam in het kader van een uitwisselingsprogramma en wordt vervangen door de zwarte, niet op haar mondje gevallen sjimpatieke Neejderlandsje Billie Tindalli (Aïsa Winter) - naar verluidt is actrice Inge Paulussen wat uitgekeken op haar rol; in het zevende seizoen wordt ze zelfs uit de reeks geschreven. De oude pennenlikker Romain Van Deun (Daan Hugaert) doet mee aan een examen voor commissaris, maar eens hij de kans krijgt om te promoveren naar Veurne, realiseert de man zich dat West-Vlaanderen toch wel héél ver van Halle ligt. Zijn partner Rudy Dams (Mark Stroobants) wordt tot zijn grote verrassing nog eens vader. Tussen Witse en zijn vriendin Annemie (Els Olaerts) botert het intussen niet meer zo goed: wanneer hij haar tijdens een prestigieuze awardceremonie, waarin ze een prijs krijgt voor haar psychologiewerk, laat staan schilderen om zich intussen op zijn werk te kunnen storten, gooit ze zich van miserie in de armen van een ander, een afgeborsteld type dat naar de naam Louis (Bob De Moor) luistert en ongeveer even spannend is als een goudvis die in een bokaal rondjes draait.

Het blijft verwonderlijk dat een hoogst onsexy en in alle opzichten conventionele reeks als Witse onbedreigd de Vlaamse kijkcijfertopper blijft. De scenario's bevatten wel een zekere kern van stabiliteit en grote verrassingen of compleet absurde plotwendingen moet je in Witse niet verwachten. Toch is het verwonderlijk dat er blijkbaar op dertien weken tijd meer moorden in Halle worden gepleegd dan in de rest van België in een heel jaar. De afleveringen halen allang het niveau van de eerste reeks niet meer en draaien helaas iets te veel op de routine om in elke aflevering onschuldige verdachten door de mangel halen totdat de moordenaar uiteindelijk de laatst overgeblevene blijk te zijn. Inhoudelijk is er niet veel aan te merken op het acteerwerk van Damen en zijn collega's.
 
AFLEVERINGEN
Disk 1:
66. Zondagskind
Tijdens een carjacking waarbij Iris Oosterlinckx (Sandrine André) en haar babysit Evy (Eva Binon) overvallen worden, heeft de dader ook de kleuter van Iris meegenomen. Zo een toevallige diefstal schijnt het niet te zijn, want de wagen wordt samen met de handtassen van de twee dames teruggevonden, maar van de baby ontbreekt elk spoor. De politie tracht met man en macht de ontvoerder te contacteren, al is het alleen al omdat de baby allergisch is voor koeienmelk. De ontvoering is echter goed uitgekiend en de kidnapper eist van de eigenares van het florissante bloemenbedrijf een half miljoen euro. Witse verdenkt echter de zus van Iris, Roos (Kristien De Proost), van jaloezie, want bij de erfenis van het bedrijf is ze door haar vader overgeslagen.
 
67. In godsnaam
Dries Somers, een uitbater van een krantenwinkel, wordt het hoofd ingeslagen met een Altura, een valideringsmachine voor lottoformulieren. Zijn vrouw Lydia (Monica Van Lierde) en zijn schoonvader Raymond (Rik Hancké) zijn allebei lid van een zeer fundamentalistische christelijke secte en als blijkt dat Dries een homoseksueel kantje had, moeten Witse en zijn nieuwe partner, stagaire Billie Tiendalli (Aisa Winter), een sauna en een autostopplaats naast de autoweg uitkammen. De familie van Dries hoopte echter vurig om hem van zijn "ziekte" te genezen met gebedsgenezing.
 
68. Eén voor allen
Na de moord op een oude man, geeft de kleinzoon van de buurvrouw, Geoffrey Geentjes (Brendan Clare), toe dat hij de dader is, want hij perste de oude man af wegens een vluchtsmisdrijf, maar die weigerde nog langer te betalen. Geoffrey verkeert echter in zeer slecht gezelschap, zijn lief Maggy (Ellen Verest) en zijn maat Dean (James Cooke) met een strafblad zo dik als een telefoonboek. Witse verdenkt hem ervan de moord op zich te hebben genomen om zijn vrienden te besparen, maar hij kent te veel details over de moord.
 
69. Kortjakje
Een boer vindt het lijk van Thierry Coppens in een kapelletje langs de weg. De politie komt te weten dat hij in de buurt vaak een SM-club frequenteerde met een collega van zijn werk, Anette Vervaecke (Jolente De Keersmaecker). Bovendien leefde hij in onmin leefde met zijn vader Hugo (Jef Demedts), een gesjeesde atleet die zijn familie vroeger vaak misbruikte. Het grootste mysterie voor Witse en zijn team is echter Thierry's vrouw Tilda (Tine Reymer), die als een moederkloek haar zoontje Samuel (Neo Trips) beschermt. Samuel staat vol blauwe plekken, want hij lijdt aan de ziekte van von Willebrand, een allergie tegen zijn eigen immuunsysteem.
 
Disk 2:
70. Babyblues
Naar een appartementsblok waar marginaliteit troef is, moet 's avonds een ambulance uitrukken om dan vast te stellen dat Kiara, een baby van een paar maanden oud, is overleden aan het shaken baby syndrome. De ouders zijn ook weer zo'n prachtig stel: zij, Sally Pessemiers (Leen Roels), is al drie maanden w<erkloos en hij, Mario Pessemiers (Jeroen Lenaerts),  is buitengegooid bij Flightcare omdat hij zowel dronken als stoned bagage stond uit te laden. Het lijkt nogal evident dat zij de baby door elkaar hebben geschud, maar er lopen nog wel meer vreemde vogels in het appartement rond...
 
71. Chef
Jean Sercu (Peter Gorissen), chef van het gerenommeerde restaurant Den Wijngaerde, komt spontaan aangeven dat hij zijn souschef Robert heeft gewurgd omdat die met zijn vrouw Emmy (Annick Christiaens) een relatie had. Hij weet zelfs aan te duiden waar het lijk ligt, waarmee het dossier afgesloten lijk te zijn. Of toch niet? Jean heeft namelijk wegens darmkanker nog maar een half jaar te leven, dus hij beschermt iemand. Maar wie? Zijn zoon Ricus (Robby Cleiren), die er andere ideeën op nahield om de keuken te runnen, zijn stiefzoon Nico Teugels (Matthijs Schepers), een pedante alcoholieker, of zijn eigen vrouw? Om het onderzoek vooruit te helpen laat Witse Jean vrij, al was het alleen maar om te zien wat er dan gebeurt.
 
72. Prooi
Bij een overval op een bankkantoor wordt een bediende gedood en dezelfde overvaller pleegt daarna een overval in een casino. De dader, Simon Dewachter (Tom De Hoog), werkte voor het bedrijf van Eva Lagrou (Karlijn Sileghem), een beveiligingsfirma die alarminstallaties plaatst. De vrees bestaat dat Simon nog klanten, van wie hij alle securitydetails kent, zal proberen te beroven. Op een camera heeft hij echter een boodschap voor de politie achtergelaten: hij wordt gedwongen om de overvallen te plegen, want zijn vrouw en zijn baby zijn het slachtoffer van een tigerkidnapping.
 
Disk 3:
73. In de fout
Chirurg Kristof Puype (Wim De Corte) wordt tijdens een "jachtongeval" doodgeschoten. Motieven zijn er bij de vleet: zijn zwijgzame collega's moesten hem laten voorgaan bij de opvolging van het diensthoofd De Keyser (Ron Cornet) die naar Amerika gepromoveerd werd, hij hield aan met Lien Veys (Karina Mertens), de vrouw van zijn collega Rob Stubbe (Bert Cosemans), maar vooral: hij heeft een medische fout begaan toen hij Wendy Goeman, de vrouw van een politieagent Dirk Renkens (Alain Van Goethem), opereerde voor een blindedarmontsteking en er tijdens de operatie complicaties optraden.
 
74. Vrije val
Een valschermavontuur loopt voor Tania Verstraete minder goed af: de riem is doorgesneden en ook alle reserveparachuttesystemen zijn gesaboteerd. Tanias boezemvriend Bram Moons (Pieter Genard) is er het hart van in. Instructeur Geert De Ridder (Eric Goris) meent dat het om een ongeluk gaat door onvoorzichtigheid. Bram blijkt echter samen te wonen met Lore (Maaike Neuville), de dochter van Geert, en wanneer ze nog eens zwanger blijkt te zijn van Bram, gaat bij Witse een lichtje branden: heeft de moordenaar zich niet van parachute vergist?

Deze aflevering veroorzaakte een relletje bij de VRT omdat ze wel érg lijkt op een soortgelijk drama dat zich in de media heeft afgespeeld - uiteraard met andere personages - maar waarvan de setup wel een beetje op deze aflevering lijkt. De ziedende magistraten vonden dat de aflevering hun onderzoek belemmerde, maar d'r staat toch duidelijk op elke aflevering dat ze een product is van fictie en dat elke gelijkenis met bestaande situaties wordt beschouwd als toeval. Het enige wat we hier kunnen besluiten is dat de scenaristen van de reeks de vinger inderdaad op de pols houden.
 
75. IJskoud
Francis Vroman wordt in een ijscokarretje van zijn bedrijf met chirurgische precisie de tong uitgesneden. Zijn broer Albert (Jakob Beks) wil voor zijn vrouw Anna (Patricia Goemaere) en zijn dochter Estelle (Ellen Petri) politiebescherming. D'r is wel een verdachte gaan lopen, maar het blijkt het lief van Estelle, Didier De Wit (Gert Winckelmans,) te zijn die Francis amper kende. Als er echter nog een tweede slachtoffer valt, dat op dezelfde gruwelijke wijze om het leven komt, vindt de politie suikerbonen van twintig jaar geleden en blijkt de zaak om Estelle te draaien. De beerputten gaan open en de politie moet op zoek naar een betrokkene in eigen rangen die mogelijk iets met de zaak te maken heeft.
 
Disk 4:
76. Onder vuur
D'r is iets niet koosjer als Sven Leyts (Kris Peeters) in zijn uitgebrande auto tegen een boom wordt teruggevonden: zijn sleutels zitten niet meer in het contact en iemand heeft de centrale vergrendeling van de auto gebruikt. Met zijn vrouw Elise (An Miller) had hij een discussie over hun kinderwens, met zijn schoonvader Joris Goeleven (Willy Thomas) boterde het ook al niet, maar de klap op de vuurpijl is wel dat zijn broer Eric (Jan Van Looveren), een weduwnaar met twee dochtertjes, plots vaststelt dat zijn veertienjarige dochter Veerle (Maartje Van Neygen) zwanger is.
 
77. Bloedlijn deel 1
78. Bloedlijn deel 2
Er wordt een lijk op een bouwwerf gevonden van een voormalige werknemer van het farmaceutische bedrijf Houtteman. De vrouw van Witses baas Wijtinckx, Christina (Barbara Sarafian)? is er werkzaam en Wijtinckx' schoonvader Viktor (Serge-Henri Valcke) is de eigenaar. Er worden in de aankoopfacturen abnormaal veel basisproducten aangetroffen die kunnen worden gebruikt voor de fabricage van XTC. Vooraleer hij er erg in heeft zit Witse in een kluwen van intriges waarbij telkens de 'Ndrangheta, de Calabriaanse maffia, opduikt. Als de vrouw van Wijtinckx wordt vermoord en Wijtinckx wordt opgevoerd als beschuldigde, wordt het onderzoek overgenomen door een oude bekende van Witse en niet dadelijk zijn beste vriend: Paul Keysers (Hans De Munter).

BEELD EN GELUID
Niet alle afleveringen zien er even goed uit: de compressie zorgt nogal eens voor blokvorming, zoals op de zwart-wit geruite jurk van Wijtinckx' dochter Renske in de laatste twee slotafleveringen. De kleuren zien er niet al te briljant uit, het contrast valt uiteindelijk nog redelijk mee en printbeschadigingen zijn er niet. D'r zit bij Bridge een medewerker zeer actief uit te zoeken wat de slechtst mogelijke plaats voor een layer change is op de disks met een oneven aantal afleveringen. Het geluid is een simpele 2.0-track: de muziek klinkt daarbij af en toe vervormd alsof de hogere geluidsniveau's zijn afgetopt. De dialoog is daarenboven niet altijd goed verstaanbaar, wat ook wel aan het gebrek aan articulatie kan liggen.
 
EXTRA'S
Naast de tot vervelens toe op elke disk herhaalde trailers voor Dossier K en Jeroom En Benzamien die telkens uit zichzelf starten, is er niets van toegevoegde waarde op deze disks terug te vinden.
 
CONCLUSIE
Witse is de mosselen met friet van de Vlaamse televisie: elk seizoen gegarandeerd een prijsknaller. Alhoewel er niet veel culinaire verfijning aan te pas komt, is het vrij leuke maagvulling.coverStudio: Bridge Entertainment

Regie: Melinda Van Berlo, Koen Verweirder, Luc Coghe, Georges Terryn
Met: Hubert Damen, Inge Paulussen, Daan Hugaert, Mark Stroobants, Aisa Winter, Els Olaerts, Dirk Tupyens

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
0

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008-2009

Leeftijd:
6

Speelduur:
699 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands CC
Extra's:
• Cross-promotionele trailers


Andere recente releases van deze maatschappij