:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHICKEN LITTLE
CHICKEN LITTLE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-03-31
FILM
Chicken Little (Zach Braff) bakt het bruin: hij. Hij roept in paniek het hele dorp bij elkaar omdat de hemel op zijn hoofd neerkomt, terwijl het om een ordinaire eikel blijkt te gaan. Zijn grapje is niet ongemerkt voorbijgegaan; er wordt zelfs druk genegotieerd over de filmrechten en al wat vader Buck Cluck (Garry Marshall) kan doen is zijn hoofd in de grond steken van plaatsvervangende schaamte. Na een jaar begint één en ander echter te slijten en vooral als Chicken Little de ster van een lokaal baseballtoernooi wordt, schijnen zijn kansen te keren. Als hij echter op een avond met zijn vriendjes een UFO spot en ermee dreigt het aan de grote klok te hangen, is het gevaar niet onbestaande dat de geschiedenis zich herhaalt.

Toen Disney en Pixar nog geen innig samenwerkingsverband hadden, Lasseter nog niet aan het hoofd stond van de Disney-corporatie en de studio wanhopig op zoek was naar een computeranimatiefilm om het succes van Pixar na te bootsen, rolde deze mislukking uit hun studio's. De inspiratie was ver zoek, men heeft voor het scenario een oude cartoon uit de prehistorische pioniersjaren van de tekenfilmgigant opgerokken tot een avondvullende activiteit. Chicken Little is een film, naar goede gewoonte gevuld met pratende knuffeldiertjes en overgoten met een moralistisch en heel dik gebonden sausje, waaraan uw kinderen geheid na vijf minuten kijken een onherstelbare vorm van ADHD overhouden, doordrenkt van vals sentiment - zucht, alweer een kutbaseballfilm - met onsympathieke personages zoals een klein kuikentje met de stem van een doorzopen alcoholist, en zijn vriendjes, waaronder een varken dat Engels spreekt als een Oostduitser. Het is moeilijk in te schatten welke richting men met Chicken Little wilde uitgaan en zelfs op het moment dat de aftiteling al loopt stel je je nog altijd die vraag. Het resultaat is zowel op commercieel als op artistiek gebied een flop en zonder de inkomsten uit de afgeleide speelgoedmerchandise zou de financiële kater nog veel groter geweest zijn. De krampachtige pogingen om hip en trendy over te komen, zoals Little die op de aftiteling naar het publiek komt zwaaien, komen danig geforceerd over dat ze juist het tegengestelde effect bewerkstellingen. Daar komt helaas nog bij dat het scenario een warrig boeltje is waarvoor schijnbaar elke scenarist vijf minuten mocht pitchen en het geheel vervolgens in willekeurige volgorde aan elkaar is geplakt. De overschakeling naar computergeanimeerde films ten nadele van de handgetekende features was alleszins de domste zet in tijden. Het heeft tot Bolt geduurd, niet toevallig uit de periode toen John Lasseter het creatieve roer had overgenomen, vooraleer Disney op dit vlak iéts heeft gepresteerd dat het vernoemen waard is. De terugkeer naar de oude stijl met The Princess And The Frog is zeker een stap in de goeie richting.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze Blu-ray is vrij goed: het beeld is stabiel, de kleuren vormen een smaakvolle combinatie, alhoewel het zeker niet het meest heftige toonbeeld van levendigheid aller tijden is, de textuur zoals de veertjes van Chicken Little zijn netjes afgewerkt. Deze van een digitale bron afkomstige film ziet er maagdelijk utit, waarbij alle kleine details tot hun recht komen. Alleen ziet de aflijning van de schaduwen er soms een beetje te onnatuurlijk en kunstmatig uit. De Dolby Digital 5.1-track en de PCM-track schieten net iets te kort qua details, zoals in het gebruik van de bassen. Er is duidelijk gekozen om de achtergrondmuziek te laten prevaleren - met daar nog wat gratuite nummers van REM en de Spice Girls doorgemixt - over het bouwen van een uitgebreid geluidslandschap en da's een beetje te betreuren. De dialogen klinken helder en verstaanbaar, alhoewel het geheel soms kraakt onder zijn eigen luidheid.
 
EXTRA'S
De selectie extra's valt nogal tegen. Naast acht verwijderde scènes (28 min.) die zich in verschillende stadia van afwerking bevinden, krijgen we twee videoclips, waarvan eentje met een karaokeoptie en drie spelletjes. Daarnaast is er een 18 minuten durende documentaire Hatching Chicken Little: The Making of the Movie waarin regisseur Mark Dindal en producent Randy Fullmer ons tegen bliksemsnelheid door de productie loodsen. Wat de disk nog enigszins de moeite waard maakt is een audiocommentaartrack van Dindal, Fullmer en speciale effectensupervisor Steve Goldberg, waarin wijselijk wordt weggemoffeld dat de film niet echt het succes was waarop Disney gehoopt had en waarin toch voldoende inzicht wordt verschaft in het ontstaansproces van deze CGI. Wat wél nog een leuke extra is, is de Filmmakers Q&A, een optie waarbij je de film kan onderbreken voor een paar korte antwoorden op specifieke vragen over het maken ervan.
 
CONCLUSIE
De berg heeft een muis gebaard en het Huis van de Muis had voor zijn tweede CGI-film (na Dinosaur) toch de lat wat hoger mogen leggen dan dit bedroevend lage niveau. Chicken Little is een té hyperkinetische film zonder tijdloze charme.cover
Studio: Disney

Regie: Mark Dindal
Met: Zach Braff, Garry Marshall, Don Knotts, Patrick Stewart, Amy Sedaris, Steve Zahn, Joan Cusack, Wallace Shawn, Harry Shearer, Fred Willard, Catherine O'Hara, Patrick Warburton, Adam West, Mark Walton, Mark Dindal

Film:
4/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
6

Speelduur:
81 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels PCM 5.1
Nederlands DTS-HD 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Duits DTS-HD 5.1
Duits Dolby Digital 5.1   


Ondertitels:
Nederlands, Duits, Engels CC
Extra's:

• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack
• Filmmakers Q&A
• 8 verwijderde scenes
• Videoclip "Shake Your Tail Feather" (The Cheetah Girls)
• Videoclip + karaoke + sing a-long "One Little Slip" (Barenaked Ladies)
• Documentaire "Hatching Chicken Little: The Making of the Movie"
• 3 spelletjes


Andere recente releases van deze maatschappij