:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INKHEART
INKHEART (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-04-26
FILM
Boekbinder Mortimer Folchart (Brendan Fraser) heeft de merkwaardige gave dat als hij iets uit een boek hardop voorleest, het werkelijkheid wordt. Een gave waarvoor hij een flinke prijs heeft betaald, want wanneer hij voor zijn pasgeboren dochter uit het fantasyboek Inkheart van auteur Fenoglio (Jim Broadbent) voorleest, komen de duistere baron Capricorn (Andy Serkis) en zijn handlangers tot leven, en verdwijnt zijn vrouw Resa (Sienna Guillory) in de wereld. Enkele jaren later schuimt Mo samen met zijn dochter Meggie (Eliza Hope Bennett) de tweedehands boekenmarktjes af, op zoek naar een exemplaar van Inkheart, wanneer één van de figuren uit het boek, de vuurspuwer Dustfinger (Paul Bettany), hem komt smeken om terug uit het boek te lezen en hem zo de kans te geven naar zijn wereld terug te keren. Wanneer Mo dit weigert, zoekt Dustfinger zijn heil bij Capricorn, die ook zijn zinnen heeft gezet op Mo's gave om zo The Shadow te kunnen wekken, een monster waarmee hij de wereld kan terroriseren. Wanneer Mo en Meggie op bezoek zijn bij hun excentrieke tante Elinor (Helen Mirren) worden ze door Capricorns handlangers ontvoerd. De gave blijkt namelijk erfelijk te zijn want Meggie heeft ze ook; Capricorn heeft zo de mogelijkheid om Mo de duimvijzen aan te draaien.

Inkheart
is een verrassend goeie fantasyfilm die loopt als een trein met een vrij origineel uitgangspunt, dat uitgaat van een hedendaagse benadering in plaats van de actie in een pseudomiddeleeuwse wereld te laten afspelen. Liefhebbers van films als The Golden Compass en Stardust zullen goed de soortgelijke magisch-realistische sfeer van de film weten te appreciëren. Buiten de finale waarin The Shadow, het bastaardhalfbroertje van de Balrog uit Lord Of The Rings, ten tonele verschijnt, springt Iain Softley (K-Pax) nogal zuinig met de speciale effecten om, wat niet noodzakelijk een gebrek is; verder valt het idee op om de slechteriken te kleden in iets wat nog het best als nazi-uniformen kan worden omschreven, en hun hoofdwartier op een Adelaarsnest-achtige burcht te situeren, waarbij één van de manschappen de boel voor hun eigen propagandamachine filmt met een zwart-withandcamera. Schrijfster Cornelia Funke vroeg en kreeg een grote creatieve vinger in de pap. De karakterontwikkeling in de film is uitgebalanceerd. Acteurs als Brendan Fraser en Jim Broadbent zijn goed op dreef, maar de meest doorleefde vertolking in de film wordt zonder twijfel afgeleverd door Paul Bettany als de moreel ambigue Dustfinger, die heen en weer geslingerd wordt tussen de behoefte om het goede te doen en zijn verlangen om terug naar huis te keren, zijn ding met brio doet. Het enige wat een beetje hapert aan de film is dat bepaalde passages van het boek waar die is op gebaseerd nogal haastig door de molen worden gedraaid, zoals de introductie van Farid. Waarom de helden pas op het einde op het idee komen om zichzelf uit de problemen te "lezen", blijft ook een onbeantwoorde vraag, maar dat nemen we er for the sake of argument bij.

BEELD EN GELUID

Ai ai. Paradiso slaat met deze release de bal serieus mis: er is wel een Franse Dolby TrueHD 5.1-track aanwezig, maar de originele audiotrack in het Engels wordt slechts in Dolby Digital 5.1 gepresenteerd, waar Amerikaanse reviewsites heel positief zijn over de meerwaarde van de Engelse TrueHD. Zelfs de Duitsers kunnen blijkbaar op hun dvd wél de betere mix aanbieden waar Paradiso dit niet kan. Dit is een onvergefelijke flater die punten kost. De Dolby Digital 5.1-track is wel netjes, maar laat toch geen blijvende indruk na. Aan gevoel voor richting laat het geheel soms te wensen over, zeker bij een film waarbij de sfeer van een sprookje te scheppen primordiaal zou moeten zijn. De dialogen zijn helder en duidelijk, en erg op de frontspeakers gericht. Op de hoge tonen klinkt de film een beetje afgetopt. De beeldkwaliteit is redelijk soft, en durft soms op gebied van scherpte een klein eindje tekort te schieten. Het kleurenpalet oogt heel aangenaam en het contrast is op niveau. Echte fouten zijn er niet te bespeuren, alhoewel de compressie misschien iets meer mocht geweest zijn. Voldoende maar geen onderscheiding.

EXTRA'S

D'r is toch nog ruimte voor een paar extra's. In de korte documentaire "Behind The Story: A Story With The Cast And Crew" (7 min.) vertellen schrijfster, cast en crew opeenvolgend na elkaar iets over het idee achter de film. Cornelia Funke vertelt nog meer over haar schrijfmethode en over de ideeën achter haar fantasynovelle in "From Imagination To The Page: How Writer's Write" (11 min.). De disk bevat negen verwijderde scènes (14 min.), en tot slot in "Eliza Reads To Us" (4 min.) leest Eliza Hope Bennett een niet-verfilmd fragment uit het boek voor.

CONCLUSIE

Inkheart is een aangename verrassing, een familiefilm met af en toe toch een scherper kantje, die je met een goed gevoel achterlaat. Technisch gezien zijn er internationaal betere versies van de Blu-ray te vinden.



cover



Studio: Paradiso

Regie: Iain Softley
Met: Brendan Fraser, Sienna Guillory, Eliza Hope Bennett, Paul Bettany, Helen Mirren, Andy Serkis, Jim Broadbent, Rafi Gavron, Jennifer Connelly, Jim Broadbent

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2008

Leeftijd:
9

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5410504073687


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:

• Documentaire "Behind The Story: A Story With The Cast And Crew"
• Documentaire "From Imagination To The Page: How Writer's Write"
• 9 verwijderde scenes
• Documentaire "Eliza Reads To Us"


Andere recente releases van deze maatschappij