:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INKHEART
INKHEART (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-04-26
FILM
Boekbinder Mortimer Folchart (Brendan Fraser) heeft een merkwaardige gave: als hij iets uit een boek luidop voorleest, wordt het werkelijkheid. Het is een gave waarvoor hij een flinke prijs heeft betaald, want als hij voor zijn pasgeboren dochter uit het fantasyboek Inkheart van auteur Fenoglio (Jim Broadbent) voorleest, komen de duistere baron Capricorn (Andy Serkis) en zijn handlangers tot leven en verdwijnt zijn vrouw Resa (Sienna Guillory). Jaren later schuimt Mo samen met zijn dochter Meggie (Eliza Hope Bennett) de tweedehandsboekenmarktjes af, op zoek naar een exemplaar van Inkheart als één van de figuren uit het boek, de vuurspuwer Dustfinger (Paul Bettany), hem komt smeken om weer uit het boek voor te lezen en hem op die manier de kans te geven om naar zijn wereld terug te keren. Als Mo dat weigert, zoekt Dustfinger zijn heil bij Capricorn, die zijn zinnen heeft gezet op Mo's gave om The Shadow tot leven te wekken, een monster waarmee hij de wereld wil terroriseren. Als Mo en Meggie op bezoek zijn bij hun excentrieke tante Elinor (Helen Mirren), worden ze door Capricorns handlangers ontvoerd. De gave blijkt namelijk erfelijk te zijn, want Meggie heeft ze ook; Capricorn heeft zo de mogelijkheid om Mo de duimschroeven aan te draaien.

Inkheart is een verrassend goede fantasyfilm die loopt als een trein met een vrij origineel uitgangspunt, dat uitgaat van een hedendaagse benadering in plaats van de actie in een pseudomiddeleeuwse wereld te situeren. Liefhebbers van films als The Golden Compass en Stardust zullen de magisch-realistische sfeer van de film weten te appreciëren. Buiten de finale waarin The Shadow, het bastaardhalfbroertje van de Balrog uit Lord Of The Rings, ten tonele verschijnt, springt Iain Softley (K-Pax) nogal zuinig met de speciale effecten om, wat niet noodzakelijk een gebrek is; voorts valt het idee op dat de slechteriken in tenues zijn gestopt die veel weghebben van nazi-uniformen en dat hun hoofdwartier in een Adelaarsnestachtige burcht wordt gesitueerd, waarbij één van de manschappen de boel voor hun eigen propagandamachine filmt met een zwart-withandcamera. Schrijfster Cornelia Funke vroeg en kreeg een grote creatieve vinger in de pap. De karakterontwikkeling in de film is uitgebalanceerd. Acteurs als Brendan Fraser en Jim Broadbent zijn goed op dreef, maar de meest doorleefde vertolking in de film wordt zonder twijfel geleverd door Paul Bettany als de moreel ambigue Dustfinger, die heen en weer geslingerd wordt tussen de behoefte om het goede te doen en zijn verlangen om terug naar huis te keren en die zijn ding met brio doet. Het enige wat een beetje hapert aan deze film is het feit dat sommige passages uit het boek nogal haastig door de molen worden gedraaid, zoals de introductie van Farid. Waarom de helden pas op het einde op het idee komen om zichzelf uit de problemen te "lezen", blijft ook een onbeantwoorde vraag, maar dat nemen we er for the sake of argument bij.

BEELD EN GELUID
Ai ai. Paradiso slaat met deze release de bal serieus mis: er is wel een Franse Dolby TrueHD 5.1-track aanwezig, maar de originele audiotrack in het Engels wordt slechts in Dolby Digital 5.1 gepresenteerd, terwijl Amerikaanse reviewsites heel positief zijn over de meerwaarde van de Engelse TrueHD. Zelfs de Duitsers kunnen blijkbaar op hun dvd wél de betere mix aanbieden terwijl Paradiso dit niet kan. Dit is een onvergeeflijke flater die punten kost. De Dolby Digital 5.1-track is wel netjes, maar laat toch geen blijvende indruk na. Aan gevoel voor richting laat het geheel soms te wensen over, zeker in een film waarin de sprookjesachtige sfeer van primordiaal belang is. De dialogen zijn helder en duidelijk en erg op de frontspeakers gericht. Qua hoge tonen klinkt de film een beetje afgetopt. De beeldkwaliteit is redelijk soft en durft soms op het vlak van scherpte een klein beetje tekort schieten. Het kleurenpalet oogt heel aangenaam en het contrast is op niveau. Echte fouten zijn er niet te bespeuren, alhoewel de compressie misschien iets meer mocht zijn. Voldoende maar geen onderscheiding.

EXTRA'S
D'r is toch nog ruimte voor een paar extra's. In de korte documentaire "Behind The Story: A Story With The Cast And Crew" (7 min.) vertellen schrijfster, cast en crew na elkaar iets over het idee achter de film. Cornelia Funke vertelt nog meer over haar schrijfmethode en over de ideeën achter haar fantasynovelle in "From Imagination To The Page: How Writer's Write" (11 min.). De disk bevat negen verwijderde scènes (14 min.), en tot slot in "Eliza Reads To Us" (4 min.) leest Eliza Hope Bennett een niet-verfilmd fragment uit het boek voor.
 
CONCLUSIE
Inkheart is een aangename verrassing, een familiefilm met af en toe toch een scherper kantje, die je met een goed gevoel achterlaat. Technisch gezien zijn er internationaal betere versies van de Blu-ray te vinden.cover
Studio: Paradiso

Regie: Iain Softley
Met: Brendan Fraser, Sienna Guillory, Eliza Hope Bennett, Paul Bettany, Helen Mirren, Andy Serkis, Jim Broadbent, Rafi Gavron, Jennifer Connelly, Jim Broadbent

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2008

Leeftijd:
9

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:

• Documentaire "Behind The Story: A Story With The Cast And Crew"
• Documentaire "From Imagination To The Page: How Writer's Write"
• 9 verwijderde scenes
• Documentaire "Eliza Reads To Us"


Andere recente releases van deze maatschappij