:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMURFEN 21, DE - PAS OP VOOR GARGAMEL
SMURFEN 21, DE - PAS OP VOOR GARGAMEL
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-05-20
SERIE
De chagrijnige tovenaar Gargamel is met overschot één van de leukste figuren uit de Smurfentekenfilms; de manier waarop hij een allergische huiduitslag krijgt van zijn eerder uitzonderlijke pogingen om tóch maar aardig en vriendelijk te wezen, spreekt boekdelen. Het personage Gargamel was oorspronkelijk in de Smurfenstrips een one shot uit het kortverhaal De Smurfendief (1963). De tovenaar wist bij aanvang niet eens wie of wat Smurfen waren, maar hij had er eentje nodig om de Steen der Wijzen te smeden, waardoor hij lood in goud kon veranderen. Omdat het zo'n geweldige antagonist voor de Smurfen was, heeft Peyo hem in de daarop volgende verhalen gerecycled en is de man uitgegroeid tot de aartsvijand van de Smurfen, alhoewel hij naast gemener in de loop der jaren vooral dommer is geworden. In de loop der tijd is zijn motivatie om Smurfen te vangen verruimd: de ene keer wil hij nog  eens goud maken, de andere keer heeft de brave man simpelweg trek in saté à la Smurf. Laten we het er gewoon op houden dat de heer Gargamel het niet zo op de Smurfen begrepen heeft. De manier waarop stemregisseur Paul Van Gorcum hem heeft voorzien van zijn demonisch lachje, verdient erkenning. Bovendien is Gargamel samen met Smurfin één van de weinige personages die in de tien jaar dat de tekenfilm liep, door dezelfde acteur bleef gevoicet.

De afleveringen uit deze compilatie zijn eens te meer willekeurig uit vroege en late seizoen geplukt. Terwijl de eerste twee afleveringen duidelijk uit de beginperiode van de tekenfilm dateren, heeft Gargamel in de laatste twee de assistentie van Greintje, een redelijk wazige sidekick die net als de Kleutersmurfen en Grootva Smurf niet dadelijk uit de originele strips van Peyo stamt. Een figuur als Gargamel behoeft overigens niet echt een assistent zo lang het stuk venijn zijn aggressie kan uitwerken op zijn kat Azraël.

AFLEVERINGEN
Bedoeld als een uitzending van een half uur bestaan er smurfenfilmpjes van 25 en 12 minuten, waardoor een aflevering dan uit één langere of twee kortere verhaaltjes bestaat. Deze disk bevat vier halve afleveringen en één volledige.
 
Gargamel de barmhartige
Tijdens zijn zoektocht naar stenen om een pad aan te leggen vindt Klungelsmurf een grot met diamanten. Niet beseffend wat de waarde van de edelstenen is, laat hij er op zijn pad per ongeluk een paar vallen. Gargamel vindt de diamanten en om de Smurfen zo ver te krijgen dat ze hem de locatie van de grot onthullen, laat hij uitschijnen dat hij zijn leven heeft gebeterd en aardig is geworden.
 
Om Gargamel een plezier te doen
Gargamel heeft een gifdrankje gemaakt om de Smurfen in steen te veranderen. Jammerlijk genoeg krijgt hij het spul op zijn kop en verandert hij in een standbeeld. Grote Smurf wil een tegengif brouwen dat hun oude vijand weer normaal maakt, maar de andere Smurfen zien dat niet zitten en daarom moet hij de Smurfjes een lesje leren, nl. dat het niet zo netjes is om een verslagen vijand te jennen.
 
De gevleugelde tovenaar
Gargamel mag niet naar de conferentie van tovenaars, maar wil toch de party crashen en zijn collega's een Smurf tonen, alhoewel die niet in het bestaan van de blauwe wezentjes geloven. Hij doet een beroep op zijn toverboek dat één dag lang zijn wensen vervult. Hij wil graag, om de Smurfen vanuit de lucht te grazen te nemen, op de rug van de grootste vogel ter wereld zitten. Spijtig genoeg voor hem is dat een struisvogel en die vliegt natuurlijk niet.
 
Gargamels nieuwe baan
Prins Theodoor is op zoek naar een nieuwe tovenaar omdat de vorige, Morlock, hem heeft proberen te bedriegen. Gargamel ziet een dergelijke vaste baan wel zitten en hij biedt zich voor de job aan. De Smurfen zijn maar wat blij dat Gargamel het bos verlaat. Maar dat hij voor Prins Theodoor gaat werken? Dat kunnen ze de arme prins niet aandoen. Morlock broedt bovendien op een plannetje om zich uit zijn gevangenschap te bevrijden.
 
Gargamels tweede jeugd
Gargamels conditie is niet meer wat ze geweest is en hij brouwt een drankje om een jaartje jonger te worden. Spijtig genoeg verwisselen hijzelf en zijn assistent Greintje van leeftijd en is Gargamel opnieuw een snotneus. Van de nood een deugd makend probeert hij als jonge snaak het vertrouwen van de Smurfen te winnen.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is gezien de ouderdom van het materiaal redelijk. Een echt haarscherpe release met een beeld van referentiekwaliteit moet je niet verwachten, maar in tegenstelling tot Daar Is De Lente! zijn er geen grote compressieproblemen in deze kleurrijke tekenfilm. De print bevat nogal wat ruis en vuile strepen. De Nederlandse 2.0-track is best te pruimen, maar naarmate de afleveringen er jonger op worden, begint het Noord-Nederlandse dialect te overheersen; de piepstemmetjes van de Kleutersmurfen zijn soms echt niet meer verstaanbaar.
 
EXTRA'S
Ik haat extra's. Ik roei ze uit! Allemaal! Al is het het laatste wat ik doe! Mwhoehahahahaha!
 
CONCLUSIE
Deze collectie afleveringen bevat enkele van de leukere strapatsen van Gargamel, met twee onbetwiste klassiekers. Het blijft echter jammer dat er geen inspanning wordt gedaan om de Smurfen per seizoen op dvd uit te brengen.cover
Studio: Lumière

Regie: William Hanna & Joe Barbera
Met: Ger Smit, Frans van Dusschoten, Fred Butter, Corry van der Linden, Paul van Gorcum

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981-90

Leeftijd:
AL

Speelduur:
75 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij