:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMURFEN 21, DE - PAS OP VOOR GARGAMEL
SMURFEN 21, DE - PAS OP VOOR GARGAMEL
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-05-20
SERIE
De chagrijnige tovenaar Gargamel is met overschot één van de leukste figuren uit de Smurfentekenfilms; de manier waarop hij een allergische huiduitslag krijgt van zijn eerder uitzonderlijke pogingen om tóch maar aardig en vriendelijk te wezen, spreekt boekdelen over de man. Het personage Gargamel was oorspronkelijk in de Smurfenstrips een one shot; uit het kortverhaal De Smurfendief uit 1963. De tovenaar wist bij aanvang niet eens wie of wat Smurfen waren, maar hij had er één nodig om de Steen der Wijzen mee te smeden, waarmee hij lood in goud kon veranderen. Omdat het zo'n geweldige antagonist voor de Smurfen was, heeft Peyo hem in de daarop volgende verhalen gerecycleerd, en is de man uitgegroeid tot de aartsvijand van de Smurfen, alhoewel hij naast gemener ook vooral tijdens de jaren er dommer is op geworden. In de loop der tijd is zijn motivatie om Smurfen te vangen wat gevarieerd: de ene keer wil hij nog steeds goud maken, de andere keer heeft de brave man gewoon simpelweg trek in saté à la Smurf. Laten we het er gewoon op houden dat de heer Gargamel het niet zo op de Smurfen begrepen heeft. De manier waarop stemregisseur Paul Van Gorcum heeft voorzien van zijn demonisch lachje, verdient erkenning. Bovendien is Gargamel samen met Smurfin één van de weinige personages die in de tien jaren dat de tekenfilm liep, door dezelfde acteur bleef gevoicet.

De afleveringen uit deze compilatie zijn eens te meer willekeurig uit vroege en late seizoen geplukt. Terwijl de eerste twee afleveringen duidelijk uit de beginperiode van de tekenfilm dateren, heeft Gargamel in de laatste twee de assistentie van Greintje, een redelijk wazige sidekick die net als de Kleutersmurfen en Grootva Smurf niet dadelijk uit de originele strips van Peyo stamt. Een figuur als Gargamel behoeft overigens niet echt een assistent zo lang het stuk venijn zijn aggressie kan uitwerken op zijn kat Azraël.

AFLEVERINGEN

Bedoeld als een uitzending van een half uur bestaan er smurfenfilmpjes van 25 en 12 minuten, waarbij een aflevering dan uit één langere of twee kortere verhaaltjes bestaat. Deze disk vier halve en één volledige afleveringen.

Gargamel de barmhartige

Tijdens zijn zoektocht naar stenen om een pad opnieuw aan te leggen vindt Klungelsmurf een grot met diamanten. Niet wetende wat de waarde van de edelstenen is, laat hij er op zijn pad per ongeluk een paar vallen. Gargamel vindt de diamanten, en om de Smurfen zo ver te krijgen dat ze hem de locatie van de grot onthullen, doet hij uitschijnen dat hij zijn leven heeft gebeterd en aardig is geworden.

Om Gargamel een plezier te doen

Gargamel heeft een gifdrankje gemaakt om de Smurfen mee in steen te veranderen. Jammerlijk genoeg krijgt hij het spul op zijn kop, en hij verandert in een standbeeld. Grote Smurf wil een tegengif brouwen dat de oude vijand van de Smurfen weer normaal maakt, maar de andere Smurfen zien dat niet zitten, en daarom moet hij de Smurfjes een lesje leren dat het niet zo netjes is om een verslagen vijand te jennen.

De gevleugelde tovenaar

Gargamel mag niet naar de conferentie van tovenaars, maar wil toch de party crashen en zijn collega's een Smurf tonen, alhoewel die niet in het bestaan van de blauwe wezentjes geloven. Hij doet een beroep op zijn toverboek dat één dag lang zijn wensen vervult. Hij wil graag, om de Smurfen vanuit de lucht te grazen te nemen, op de rug van de grootste vogel ter wereld zitten. Spijtig genoeg voor hem is dat een struisvogel, en die vliegt natuurlijk niet.

Gargamels nieuwe baan

Prins Theodoor is op zoek naar een nieuwe tovenaar, omdat de vorige, Morlock, hem heeft proberen te bedriegen. Gargamel ziet een dergelijke vaste baan wel zitten, en hij biedt zich voor de job aan. De Smurfen zijn maar wat blij dat Gargamel het bos verlaat. Maar dat hij voor Prins Theodoor gaat werken? Dat kunnen ze de arme prins niet aandoen. Morlock broedt bovendien op een plannetje om uit zijn gevangenschap te bevrijden.

Gargamels tweede jeugd

Gargamels conditie is niet meer wat het geweest is, en hij brouwt een drankje om een jaartje jonger te worden. Spijtig genoeg verwisselen hijzelf en zijn assistent Greintje van leeftijd, en is Gargamel terug een snotneus. Van de nood een deugd makend probeert hij als jonge snaak het vertrouwen van de Smurfen te winnen.

BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit is gezien de ouderdom van het materiaal redelijk te noemen. Een echte haarscherpe release met een beeld van referentiekwaliteit moet je niet verwachten, maar in tegenstelling tot Daar Is De Lente! staan er geen grote compressieproblemen op deze kleurrijke tekenfilm. De print bevat nogal wat ruis en vuile strepen. De Nederlandse 2.0-track is best te pruimen, maar naarmate de afleveringen er jonger op worden begint het Noordnederlandse dialect te overheersen; de piepstemmetjes van de Kleutersmurfen zijn soms echt niet meer verstaanbaar.

EXTRA'S

Ik haat extra's. Ik roei ze uit! Allemaal! Al is het het laatste wat ik doe! Mwhoehahahahaha!

CONCLUSIE

Deze collectie afleveringen bevat enkele van de leukere strapatsen van Gargamel, met twee onbetwiste klassiekers. Het blijft echter jammer dat er geen werk wordt gemaakt van de Smurfen seizoensgewijs op dvd uit te brengen.cover
Studio: LimeLight Pictures

Regie: William Hanna & Joe Barbera
Met: Ger Smit, Frans van Dusschoten, Fred Butter, Corry van der Linden, Paul van Gorcum

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981-90

Leeftijd:
AL

Speelduur:
75 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij