FILM Zoek dekking, want Bridget Jones (Renée Zellweger) is back! Het mollige, manisch depressieve schaapje dat in Bridget Jones' Diary na haar dertigste nog wanhopig op zoek was naar een leuke man, heeft na veel omzwervingen - denkt ze toch - de ideale match gevonden in de ietwat saaie, maar zeer presentabele mensenrechtenadvocaat Mark Darcy (Colin Firth). Terwijl mammie (Gemma Jones) en pappie Jones (Jim Broadbent) in de achtergrond de huwelijksklokken al horen luiden omdat een relatie van acht weken (!) voor Bridget een absoluut record is, beginnen de twee tortelduifjes zich voor het eerst te ergeren aan elkaars kleine kantjes. Bridget maakt zich op genante wijze belachelijk op een belangrijk galabal met het soort advocaten dat vindt dat armoede de schuld is van de armen zelf, bij een als romantisch uitje bedoelde skitrip loopt heel Oostenrijk blijkbaar ook vol met Marks collega's en als klap op de vuurpijl verdenkt Bridget Mark ervan een affaire te hebben met zijn stagiaire Rebecca (Jacinda Barrett). Enfin, ons Bridget gaat weer serieus over de rooie, zet Darcy aan de deur en stort zich als een wanhopige opnieuw op sigaretten en ijskreem. En alsof een mens zich in één keer nog niet genoeg miserie op de hals kan halen, moet Bridget ook nog met de gladde rokkenjager Daniel Cleaver (Hugh Grant) op reportage naar Thailand, een reisje dat haar nog lang zal heugen.
Same Bridget. Brand new diary.
Of was de tagline toch beter "Brand new director. Same lame jokes" geweest? Eerlijk gezegd hielden we ons hart vast toen deze sequel van de veelbesproken roman van Helen Fielding werd aangekondigd, maar de schade blijkt achteraf nogal mee te vallen. Bridget Jones 2: The Edge Of Reason teert - zoals te voorspellen was - grotendeels op dezelfde grappen en situaties als de eerste film: Renée Zellweger incarneert de van oorsprong fictieve columniste Bridget Jones, die zowaar het rolmodel moet vormen voor alle vrouwen boven de 30 die er níet uitzien zoals Ann Ceurvels. Met de belevenissen van Bridget uit haar eerste dagboek, waarbij ze heen en weer wordt geslingerd tussen de gladde charmeur Daniel Cleaver en de oersaaie droogstoppel Mark Darcy, konden veel vrouwen zich blijkbaar identificeren, alhoewel mijn respect voor het zwakke geslacht beneden niveau zou zijn mocht ik ook maar durven te stellen dat een lelijk eendje uit pure wanhoop zo klutzy is als Bridget. Ook in haar tweede dagboek zien we hoe Bridget haar dikke kont op de nationale televisie voor een groothoeklens houdt, hoe Daniel Cleaver in zijn onverzadigbare sekshonger soms voor een verrassing komt te staan aangaande het geslacht van zijn scharrel-van-de-dag, hoe Mark Darcy nog altijd de doodstraf zou verdienen indien het dragen van sjofele pullovers strafbaar zou zijn,en hoe de twee heren op hoogst onbeschaafde manier kiezen voor een potje knokken en plein public; ik denk niet dat ik de plot verraad als ik ook nog eens stel dat if anything, de apotheose van de eerste film opnieuw wordt herhaald. Na veel trekken en duwen werd Renée Zellweger weer bereid gevonden om na de obligate vermageringskuur na de eerste film opnieuw in de huid van Bridget te kruipen; een aparte clausule in haar contract, die voorzag dat ze een extra bonus zou ontvangen voor elke kilo die ze bijkwam, zal ongetwijfeld haar beslissing hebben beïnvloed. Alhoewel het karakter van Bridget Jones voor een welbepaald rolmodel moet staan, wordt Zellweger in sommige scènes uit de tweede film toch meer een karikaturaal typetje dat haar voorspelbaar nummertje komt opvoeren. Zo zie je als kijker op voorhand de rampen aankomen die logisch volgen uit het feit dat Bridget gelogen heeft over haar voorgaande - niet bestaande - ski-ervaring. Er dient wel gezegd dat in Hollywood dit soort komische vrouwenrollen, in tegenstelling tot Groot-Brittannië, nog altijd als vol wordt beschouwd en dat Helen Fielding met haar Bridget Jones-creatie zwat dat betreft zeker krediet verdient.
De film straalt overigens nog meer Britse flair van de goede soort uit door de combinatie van een uitstekend stel Britse acteurs (Broadbent, Jones, Firth, Grant) met Londen in zijn meest idyllische vorm. Regisseur Beeban Kidron weet bovendien enkele mooie staaltjes camerawerk af te leveren, zoals een bijzonder knappe panbeweging wanneer er wordt uitgezoomd op Bridget die net Mark heeft gedumpt, waarbij verschillende ramen in de straten van Londen oplichten met daarachter gelukkige koppeltjes. Tegelijkertijd zit er bij de dvd een formele verklaring van Universal waarbij het zich op voorhand excuseert voor de inhoud van de film. Een groot gedeelte speelt zich namelijk in Thailand af, in de streek die eind 2004 getroffen werd door de wereldberoemd geworden tsunami en afgezien van de nogal karikaturale manier waarop het Thaise vakantieoord wordt afgeschilderd - compleet met het voor Cleaver o zo begeerde sekstoerisme - en de plechtige belofte van de filmmaatschappij om een pak geld te schenken aan het getroffen gebied, zal hopelijk iedereen met een beetje verstand zich toch realiseren dat de opnames reeds uit 2003 dateren. Als je je voor elke potentiële natuurramp op voorhand moet indekken, maak je dus beter geen films meer. Met dit alles in het achterhoofd moeten we toch zeggen dat een deel van de magie die de eerste film zo deed uitsteken boven de gemiddelde romantische komedieprut, ons geen tweede keer kon bekoren. Laten we het erop houden dat Bridget Jones 2 bekijkbaar is, wat meer is dan we bij het idee van een sequel hadden durven dromen. Maar zeker nu op het einde van deze film alles netjes in de plooi valt - wat bij een film in dit genre eigenlijk hoort - hopen we dat Helen Fielding elders haar boontjes te week legt en dat niemand op het onzalige idee komt om een derde deel te maken. Want dan zal Renée Zellweger gedoemd zijn om tot haar zestigste Bridget Jones te spelen en dat wensen we iemand met haar talenten niet toe.
BEELD EN GELUID Het HD-formaat in de verhouding 2.40:1 valt spijtig genoeg niet over de hele lijn mee. Er zijn natuurlijk plaatjes bij die zo uit een toeristisch magazine over Thailand konden komen, maar bij de donkerdere scènes gaat het mis: één van de eerste keren dat Mark en Bridget in hun appartement komen, lijkt het zwart doortrokken van een blauwtint en da's niet normaal. D'r is ook veel te veel edge enhancement toegepast, getuige de scène waarin Bridge van op het dak de conversatie tussen Mark en Rebecca afluistert en er uiteindelijk afdondert. De detaillering is ten opzichte van de dvd gelukkig wat toegenomen, zodat Thailand en de chique feestjes van de Britse upperclass er fleuriger uitzien. De kleuren zijn soms wat afgewassen en aan de scherpte kan ook nog gewerkt worden. We willen nu eindelijk wel eens weten hoe erg het met Bridgets vetkwabben gesteld is.
De goede geluidstrack is dan weer een pluspunt. De DTS-HD MA 5.1-track geeft de eerdere 5.1-geluidstrack het nakijken: er zit veel meer onderscheidbaar detail in, zoals het schuifelen aan de tafels op het Tory-feestje en de scène in de regen klinkt nog net iets alomtegenwoordiger, waardoor je toch even buiten gaat kijken wat voor weer het is.
De soundtrack bestaat ditmaal voornamelijk uit afschuwelijke ninetiescovers, waaronder Jamelia die van Stop (Sam Brown) een karikatuur maakt, Mary J. Blige die zowat de slechtste cover aller tijden brengt van Elton Johns Sorry Seems to Be the Hardest Word en de één of andere idioot die het wel een verstandig idee vond om Jamie Cullum een versie van Everlasting Love te laten brengen. En om het nog erger te maken worden ook enkele namaakmuziekprodukten zoals Robbie Williams en Beyoncé Knowles toegevoegd. Als dat uw ding niet is (zoals bij mij het geval is), dan af en toe de oren dichthouden. We zullen mild zijn en de bijzonder slechte keuze van songs niet in mindering brengen in de score voor het geluid en ons focusen op de technische kwaliteit van de soundtrack. Anders zaten we namelijk met een nul die we moesten verantwoorden.
EXTRA'S Deze collectie extra's bevat niet alleen al het materiaal dat op de dvd Bridet Jones, The Edge Of Reason stond, ook het extra materiaal van de luxe uitgave Bridget Jones' Diaries (de derde disk met bonusmateriaal) werd opgelepeld. Hier en daar is er misschien een galerij en een stompzinnig spelletje verdwenen, de core is behouden.
Eerst en vooral is er een audiocommentaartrack van regisseur Beeban Kidron, die vooral het verschil beklemtoont tussen de eerste film en deze. In The mini break to Austria (4 min.) krijgen we een paar korte shots die op lokatie in Oostenrijk zijn geschoten, waaronder korte interviewfragmenten en beelden van op de set. Het interessantste brok in deze sectie zijn de zeven verwijderde scènes, samen goed voor 15 minuten, met onder meer en alternatieve openingsscène. Voorts de documentaire A smooth guide to exotic Thailand (4 min.), qua concept ongeveer hetzelfde als de Oostenrijk-reportage, maar ditmaal in Thailand. Surprise, surprise. In een andere featurette, The big fight (5 min.), vernemen we of Hugh Grant en Colin Firth elkaar in de werkelijkheid ook naar het leven staan. Wat dacht u zelf? Ook daar geen verrassingen. Dan volgt de korte featurette Mark and Bridget: Forever? (5 min.), ook al in dezelfde stijl van de voorgaande featurettes. Bij de volgende, apart geplaatste verwijderde scène, Bridget Jones interviews Colin Firth (5 min), hoort een anekdote. In het boek dat Helen Fielding schreef als sequel op Bridget Jones's Diary kwam er een scène voor waarin Bridget als reporter de acteur Colin Firth moest interviewen. Dit stelde uiteraard enkele praktische problemen, aangezien Mark Darcy in de film net door Firth vertolkt wordt. Na veel heen-en-weeroverleg werd de scène uiteindelijk geschrapt uit de definitieve cut, maar ze is wél, op verzoek van de vele fans, geschoten. Hoe ze het castingprobleem hebben opgevangen, moet u zelf maar bekijken.
Tot slot worden ook nog de speciale effecten bij de hierboven reeds uitgebreid beschreven Lonely London-scène (3 min.) toegelicht door visualeffectsproducent Alex Hope. Wat er oorspronkelijk op de derde bonusdisk op dvd terug te vinden was, is hier gewoon aangenaaid. Ten opzichte van de dvd's bevatten die een reeks nieuwe extra's. De eerste (ingekorte) bijdrage is de 5 minuten durende documentaire Bridget Jones, Cultural Icon?, waarin wordt nagegaan of het fictieve karakter voor Britse vrouwen werkelijk een rolmodel is waaraan ze zich spiegelen en dan in het bijzonder in de edele kunst van het daten. Met Bridget's Big Night (17 min.) krijgen we een luchtige featurette over de première van de tweede film op Leicester Square te zien, een m'as-tu vu Rode Loper-evenement, World Tour Of The Premieres is daarentegen een fotomontage op slechts één minuutje muziek. Tot slot krijgen we ook nog het compleet elektronisch perspakket The making of Bridget Jones: The Edge Of Reason (22 min.) met alles erop en eraan, maar wel redelijk wat herhaling. Ten opzichte van de 3-diskversie is het bonusmateriaal (ook dat van deel 3) dus wat bijgeschaafd en opgepoetst, maar zeker niet slechter geworden.
CONCLUSIE Bridget Jones 2 is een dubbeltje op zijn kant. Wie de eerste film niet heeft gezien, begrijpt de helft van de grappen niet en wie de kurkdroge Britse humor niet gewoon is, waarschijnlijk nog minder. Geslaagd dus, zij het niet met onderscheiding. De Bridget Jones-films zijn aangenaam entertainment, maar hebben niet de minste diepgang. Goed voor een avondje de hersens in een bokaal, dus.
Studio:
Universal
Regie:
Beeban Kidron Met:
Renée Zellweger, Colin Firth, Hugh Grant, Jim Broadbent, Gemma Jones
Film:
6/10
Extra's:
6/10
Geluid:
9/10
Beeld:
7,5/10
Regio:
B
Genre:
Romantische komedie
Versie:
Benelux (NL)
Jaar:
2004
Leeftijd:
12
Speelduur:
110 min.
Type DVD:
SS-DL
Beeldformaat:
2.40:1 HD
Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack door regisseur Beeban Kidron
• Documentaire "The mini break to Austria"
• 7 verwijderde scènes
• Documentaire "A smooth guide to exotic Thailand"
• Documentaire "The big fight"
• Documentaire "Mark and Bridget: Forever?"
• Documentaire "Bridget Jones interviews Colin Firth"
• Documentaire "Lonely London"
• Documentaire "Bridget Jones, Cultural Icon?"
• Documentaire "Bridget's Big Night"
• Fotogallerij "World Tour Of The Premieres"
• Documentaire "The making of Bridget Jones: The Edge Of Reason"