:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RABID GRANNIES
RABID GRANNIES
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2002-07-02
FILM
Twee oude dames nodigen hun familie uit voor hun verjaardagsfeest dat doorgaat op hun kasteel. Het vooruitzicht op een deel van de erfenis doet hen besluiten om op de uitnodiging in te gaan. Gedurende het feest wordt een cadeau afgeleverd dat afkomstig is van het onterfde zwarte schaap van de familie. Het doosje bevat één of andere duivelse kracht en na het open ervan veranderen de twee oudjes in bloeddorstige zombies. Niemand is nog veilig, zeker de familie niet.

Rabid Grannies is één van die films die bij momenten zo slecht is dat het voor bepaalde mensen (waaronder dus ook uw nederige dienaar) weer leuk wordt. Een debiel verhaal, waanzinnige dialogen (Zombie: Smerige aangetrouwde Fransoos, je vrouw rot op het kerkhof - Man: Dus je daagt me uit, leprahoer), hilarisch slechte dubbing, cheesy acting… Deze ultra low budget horror film (kostprijs 150.000 dollar) werd opgenomen op exotisch plekjes zoals Kortrijk en Ingelmunster. Het feit dat we de locaties waarop de film gedraaid werd kenden of herkenden zorgde toch wel voor een extra dimensie. De gore scènes zijn over het algemeen opvallend goed te noemen, bij momenten spat het bloed werkelijk in het rond. Gevoelige kijkers zullen moeite hebben met sommige gruwelijke scènes (de zombie oma’s hebben er bv. geen probleem mee om hun kleinkind te vermoorden) 90% van de filmliefhebbers zal deze film totale rommel vinden maar er is wel degelijk een markt voor dit soort ultra low budget ongein gezien het internationale cult succes dat de film te beurt viel. De film werd in de Verenigde Staten uitgebracht door Troma, de maatschappij van Lloyd Kaufman die ons klassiekers bracht als The Toxic Avenger, Surf nazis must die, Tromeo & Julliet en Cannibal: The Musical. De regiovrije Rabid Grannies dvd die uitgebracht werd door Troma moet in ieder geval gemeden worden als de pest. Troma slaagde er namelijk in om een zwaar gecensureerde versie van deze film uit te brengen die ontdaan was van alle gore. Toen wij hierover contact hadden met Troma beweerden ze niet op de hoogte te zijn van een andere, bloederigere versie terwijl ze er niet beter hadden op gevonden om de gore die verwijderd werd uit de film te plaatsen in een montage bij de dvd extra’s. Troma daalde in ieder geval ferm in onze achting door deze verminkte release en zielige verdediging. Gelukkig maakt European Shock niet dezelfde fout en presenteren ze deze film in de volledige versie. Rabid Grannies is de bekendste film van producer James Desert (Johan Vandewoestijne), de Vlaamse Godfather of Gore, die toch wel enige beroering in underground middens deed ontstaan medio jaren ’80 met zijn debuutfilm ‘Lucker: the necrophagous’. Andere door Vandewoestijne geproducete films zoals State of Mind (met Fred Williamson en Paul Nashy) en Parts of the family konden het cultsucces van Rabid Grannies (nog) niet evenaren. Eind 2002 wordt zijn nieuwste productie ‘Engine Trouble’ in de Belgische bioscopen uitgebracht.

BEELD EN GELUID
De beeldtransfer van Rabid Grannies is niet echt van een goede kwaliteit maar door het genre film en het oorspronkelijke budget kunnen we dit enigszins door de vingers zien. European Shock koos voor een print met ingebrande Nederlandse subs die volgens bepaalde bronnen de enige resterende niet gecensureerde print van aanvaardbare kwaliteit is. Het geluid is ook verre van spectaculair maar bij dit soort film maakt dat weinig tot niets uit. De meeste liefhebbers van dit genre films zijn zowiezo al tevreden met een dvd release in plaats van hun grijs gedraaide VHS tapes.

EXTRA'S
De Rabid Grannies dvd bevat een fantastische extra namelijk een bonus dvd met daarop ‘Staplerfahrer Klaus’. Deze 10 minuten durende kortfilm kreeg meer dan terecht de publieksprijs op het Festival van de Fantastische film van Brussel editie 2002. Staplerfahrer Klaus is opgevat als een educatief filmpje voor vorkheftruckchauffeurs, met allerlei hilarische en bloederige situaties tot gevolg. Schitterend gewoon!

Verder ook een interview met producer James Desert (3 minuten), een picture gallery, interview with the original Rabid Grannies (2 minuten gezever dat overgenomen werd van de Troma release) en de trailer.

CONCLUSIE
Rabid Grannies is een film die niet in de smaak zal vallen van de modale film liefhebber. De afwisselend cheesy special effects en overtuigende gore scènes zullen daarentegen wel de horror en cult fan weten te bekoren. Liefhebbers van de slechte smaak kunnen verder hun hartje ophalen aan het gruwelijke acteerwerk, de debiele dialogen en de bij momenten hilarische dubbing. Bij momenten doet Rabid Grannies ons denken aan andere low budget klassiekers zoals Bad Taste of Braindead maar nergens wordt dit hoge niveau gehaald. De dvd zelf is verre van perfect op gebied van beeld en geluid maar het feit op zich dat deze film op dvd wordt uitgebracht stemt ons reeds deels tevreden. De fantastische kortfilm Staplerfahrer Klaus die we hier als extraatje terug vinden zorgt voor een mooi pakket. European Shock leverde een dvd af die de Troma versie ver in de schaduw plaatst.


coverStudio: European Shock

Regie: Emmanuel Kervyn
Met: Danielle Daven, Anne Marie Fox, Jack Mayar, Françoise Moens

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
0

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1989

Leeftijd:
16

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712806025461


Beeldformaat:
1.66:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Interviews
• Picture gallery
• Kortfilm Staplerfahrer Klaus

Andere recente releases van deze maatschappij