:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MARCELLO, MARCELLO
MARCELLO, MARCELLO
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-06-24
FILM
Amatrello, in de golf van Napels, ergens in de jaren '50, kent een zeer zeldzaam gebruik: als een meisje meerderjarig wordt, mag ze voor het eerst uitgaan, maar de vader beslist met wie, op basis van wie hem het mooiste geschenk geeft. Marcello (Francesco Mistichelli) hoopt zo Elena Del Ponte (Elena Cucci), de dochter van de burgemeester (Mariano Rigillo) aan de haak te kunnen slaan. Het ziet er naar uit dat ook hij niet aan de traditie zal ontsnappen, én hij heeft de concurrentie te duchten van onder meer Armando Cesari (Alfio Alessi), die voor de sport zo veel mogelijk keren de competitie tracht te winnen. Het schoolhoofd (Roberto Bestazzoni) ziet echter liever dat Marcello zijn hoofd bij zijn studies houdt, want hij heeft een studiebeurs voor hem aangevraagd, die afhangt van een verhandeling die hij moet schrijven. Marcello heeft het ideale cadeau in zijn achterhoofd: hij wil om de burgemeester te plezieren de haan van slager Rozzani (Peppe Lanzetta), die de burgervader elke morgen te vroeg wekt, de nek omdraaien. Rozzani vraagt op zijn beurt in ruil echter twee flessen zeldzame drank uit de erfenis van de wijnbouwerszusters Palmieri (Rosa Masciopinto en Teresa del Vecchio). Die vragen dan op hun beurt weer dat Marcello hen de trouwjurken terugbezorgt die ze zoveel jaar geleden in extremis niet meer nodig hadden voor het altaar. En de kleermaakster wil dan weer wat anders, een pistool dat bij de kapper hangt, de kapper wil een rock-en-rollplaat die de pastoor in beslag heeft genomen... soit, op de duur zet Marcello de meest ingewikkelde ruil op poten die het dorp ooit gekend heeft. Alleen is de uiteindelijke prijs die aan het einde van de ketting volgt niet zo heel leuk om te betalen. Hij krijgt wel hulp van zijn twee dommige vrienden Pasquale (Luigi Petrazzuolo) en Diego (Luca Sepe), die hem ook nog eens zo ver mogelijk van het opvliegende schoolhoofd trachten af te houden.

Marcello, Marcello
is een leuke zwierige Italiaanse film met kleurrijke dorpsfiguren, grappige situaties, snedige dialogen, vrolijke chaos en een geestige mise-en-scène, die binnenloopt als een zomers Italiaans wijntje. De verhaallijn is origineel en verrassend, het geheel is poëtisch in beeld gebracht, en lijkt wat op zomerse films als Malèna. Het geheel heeft dan ook nog een snedig dramatisch randje, wanneer Marcello's overleden moeder in the picture komt, en eindigt met een zedig maar wijs levenslesje over wat er uiteindelijk belangrijk is in het leven. Het absoluut leukste aan de film is echter de bonte schare doortrape dorpsfiguren, die niet altijd even zeer te vertrouwen zijn als het erop aankomt om Marcello op zijn queeste vooruit te helpen, zoals de idiote dorpspastoor Don Tommaso (Renato Scarpa), die een belangrijke schakel vormt in Marcello's ruiltocht. Komedie hoeft niet iets te zijn om mee te brullen van het lachen, maar wie zijn mondhoeken niet omhoog krijgt bij de onfortuinlijke strapatsen die Marcello uithaalt om het meisje van zijn dromen te veroveren, is een zuurpruim.

BEELD EN GELUID
Homescreen levert een aardige maar wat overbelichte beeldtransfer af, met veel naar het geel en oranje neigende kleuren in heldere lichte scènes met een goed contrast. D'r zit veel detail in de beelden, zoals de rijke textuur van de prachtige natuurscènes. Qua audio moeten we het stellen met een magere Dolby Surround 2.0-track zonder veel passie of dynamiek, maar de mooie muziek maakt veel goed.

EXTRA'S

Afgezien van een handjevol crosspromotionele trailers is deze disk naakt.

CONCLUSIE

Een aanrader voor de liefhebbers van de betere Italiaanse komedie, gepresenteerd op een vrij elementaire maar degelijke dvd.



cover



Studio: Homescreen

Regie: Denis Rabaglia
Met: Francesco Mistichelli, Elena Cucci, Alfio Alessi, Luigi Petrazzuolo, Luca Sepe, Renato Scarpa, Antonio Pennarella, Roberto Bestazzoni, Mariano Rigillo, Peppe Lanzetta, Rosa Masciopinto, Teresa del Vecchio, Susy Del Giudice, Gianfelice Imparato

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Romantiek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
AL

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717249477242


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Italiaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij