:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EVIL DEAD 2 - DEAD BY DAWN
EVIL DEAD 2 - DEAD BY DAWN
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-07-06
FILM
In het vervolg op “the ultimate experience in gruelling horror” zien we Ash (Bruce Campbell) en zijn vriendin Linda (Denise Bixler) op weg naar een afgelegen blokhut diep in de bossen. Dit lijkt raar want wie is er nu zo dom om opnieuw naar dezelfde plaats van het onheil te gaan dan het vervloekte bos uit het origineel? Dit is regisseur Sam Raimi zijn manier om de kijker opnieuw in het verhaal van demonen te laten komen en zo verder te gaan waar deel één ophield.

Ash en Linda zijn nog maar pas aangekomen en de hel barst opnieuw los als Ash enkele passages uit het Book Of The Dead voorleest! Linda wordt aangevallen en verandert al snel in een weerzinwekkende Deadite. Ash weet niet meer waar hij het heeft en moet alle moeite van de wereld doen om zijn hoofd erbij te houden zodat hij niet krankzinnig wordt. Annie Knowby (Sarah Berry), in gezelschap van Ed Getley (Richard Domeier), trekt ook naar de blokhut omdat deze van haar vader bleek te zijn. Als blijkt dat de enige brug naar de blokhut is ingestort zijn ze hopeloos maar als snel komen ze de “hillbillies” Jake (Dan Hicks) en Bobbie Joe (Kassie DePaiva) tegen. Deze zijn bereid om tegen betaling hen tot aan de hut te brengen. Aangekomen aan de hut ontdekt het gezelschap Ash in een plas van bloed. Zodat Annie al snel denkt dat deze haar vader heeft vermoord. Ash verklaart dat er heel wat meer aan de hand is en dat er kwade krachten aan het werk zijn in het bos. De bende gelooft eerst niet wat Ash allemaal uitkraamt maar worden al snel met hun neus op de feiten gedrukt zodra het hutje belaagt wordt door angstaanjagende demonen en geesten…

In 1978 maakt jonge cineast Sam Raimi met een 1600 $ (!) budget en enkele vrienden zoals Bruce Campbell, Scott Spiegel en Robert Tapert een 32 minuten durende film Within The Woods. Deze kortfilm had als doel om investeerders aan te trekken voor hun toekomstig speelfilmdebuut. Dit lukte en met een budget van 150.000 $ begonnen ze aan hun project dat de titel The Evil Dead meekreeg. Op 15 oktober 1981 ging de film in Amerika in première maar had eerst maar een lauwe start. Om dan te exploderen in een horrorhit van jewelste. De 150.000 kostende film haalde in USA alleen al een boxoffice van 4,5 miljoen $ (aangepast aan inflatie). Ook in de rest van de wereld werd Evil Dead een kaskraker. Bovendien won de film enkele prestigieuze awards als de Clavell De Plata-award voor de beste make-up effecten voor Tom Sullivan (The Evil Dead-trilogie) en de prijs van de internationale critici voor Sam Raimi! Een vervolg moest er natuurlijk komen en dit was er dan ook eindelijk in ’87 met Evil Dead II: Dead By Dawn. Met een groter budget (3 miljoen $) ter beschikking maakte Sam Raimi en zijn kompanen wederom een indrukwekkend stukje horrorcinema! Voor vele fans is Evil Dead II de ultieme sequel die zelfs deel 1 overtreft, maar zo ver willen wij niet gaan. Maar dat doet er niet aan af dat Evil Dead II een fantastische film is geworden en dan is het ook niet verwonderlijk dat de film is uitgegroeid tot een klassieker in zijn genre. De film lijkt op sommige momenten als een soort herneming van het originele verhaal maar neemt al snel de draad op waar deel 1 die achterliet. Met Dead By Dawn moest Raimi en zijn crew een R-rated film afleveren, dit is spijtig genoeg (het is hoe je het bekijkt) niet gelukt en de film bevat dus nog steeds véél bloed, afgehakte ledematen en dergelijks! Wel opvallend is dat dit deel meer humor bevat dan deel 1. Dit is niet storend maar eerder verfrissend! De film werd een nog grotere hit dan de originele Evil Dead en aan Evil Dead III: Army Of Darkness werd al snel begonnen. Met Hollywoodstudio Universal en een immens 30 miljoen $ budget achter de kiezen moest de film toch een superhit worden? Dit draaide even anders uit! De film werd maar uitgesteld en uitgesteld (een jaar en half!) door Universal om dan op 19 februari 1993 dan toch eindelijk in première te gaan in de USA. De film kreeg vrij slechte kritieken en haalde “maar” een 16 miljoen $ binnen. Dus de film verdween al snel in de videotheek om daar een videotheekhit van jewelste te worden. Het leek dat de fans spijt hadden van de boxoffice-faling en Army kreeg al snel een legendarische, bijna mythische reputatie! Fans schreeuwen nu al jaren om een vierde deel in één van de meest succesvolle horrortrilogie ooit maar het lijkt er nog steeds op dat dit niet direct gaat gebeuren. Wel zijn er sequels in de vorm van de games Evil Dead: Hail To The King en Evil Dead: A Fistful Of Boomstick.

Evil Dead II is het succesvolle vervolg op de film waar het allemaal voor begon voor regisseur Raimi en de rest van de crewleden. Ieder van hen heeft aan deze films een supercarrière te danken, vooral Sam Raimi die vandaag één van de meest succesvolle filmfranchises op zak heeft met de Spider-Man-films (wordt vervolgd in 2004 en in 2006)! Ook acteur Bruce Campbell mag blij zijn dat hij ooit medewerking verleende aan de Evil Dead-trilogie want dankzij deze films is hij de meest geliefde B-filmacteur ooit! Met succesvolle rollen in films als Maniac Cop 1 & 2, Spider-Man 1 & 2, Darkman, Phantasm’s End en From Dusk Till Dawn 2, maar ook tv-series als Ellen, Jack Of All Trades, Brisco County Jr., Hercules en Xena. De producer van Evil Dead II (Robert Tapert) was vooral succesvol op TV-gebied, met hitseries als Hercules, Xena, Jack Of All Trades en Cleopatra 2525 als belangrijkste wapenfeiten.

BEELD EN GELUID
Toen wij de eerste keer het bericht hoorde dat RCV deze klassieker ging uitbrengen vreesden we voor een ongekuiste versie met 4:3 beeld en Dolby Digital Surround-geluid à la de Halloween 3-release van RCV. Nu blijkt dat deze vrees meer dan ongegrond was! Het 1.85:1 beeld is anamorfisch en heeft een goed contrast en detail. Ook het zwartniveau is goed te noemen. Wij hebben geen compressiefouten kunnen opmerken tijdens de film (wel tijdens de trailer!) maar wel twee minieme digitale storingen naar het einde toe. Deze zijn zeker niet storend en deze zijn voorbij voor je er erg in hebt. Filmgrain is er heel soms eens waar te nemen maar is niet dramatisch. Vuil en printbeschadigingen zijn totaal niet aanwezig! Deze soms wat donkere film heeft toch mooie en natuurlijke kleuren meegekregen. Een zéér degelijke beeldtransfer! Ook het geluid is van goede kwaliteit. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt zuiver, zonder ruis of ander storend gekraak. De track heeft een goed spreiding en dit is vooral te merken als de hel losbarst! Dan vliegen de demonen letterlijk je woonkamer binnen! De dialogen zijn goed te verstaan en verdwijnen nooit in de geluidseffecten. Tenslotte klinkt de track warm en voldoende natuurlijk. Een goede geluidstransfer.

EXTRA'S
Op deze DVD geld niet de kwantiteit van de features maar de kwaliteit! Eerst krijgen we een zéér amusante audiocommentaar door regisseur Sam Raimi, co-scriptschrijver Scott Spiegel, hoofdacteur Bruce Campbell en FX-meester Greg Nicotero (en niet zoals op de hoes vermeld word: Bruce Campbell, Sam Raimi en Robert Tapert). De heren vertellen vol jeugdig enthousiasme hun belevenissen die ze meemaakten tijdens het maken van Evil Dead II. De track bevat veel interessante informatie en het wordt gebracht met een nodige portie humor. Dit is zo één van die commentaartracks die zo amusant en interessant is dat hij keer op keer beluisterd kan worden. En dit vinden wij een prestatie omdat de meeste commentaartracks dit eigenschap niet hebben. Dan hebben we de Anchor Bay-documentaire “The gore the merrier”. Deze 32 minuten durende documentaire is voor de fans (en de gewone kijker) goud waard! Special-Effectmeesters Robert Kurtzman, Howard Berger en Gregory Nicotero (alledrie van K.N.B. Effects) overlopen met de kijker hun belevenissen op de set met Sam Raimi en Bruce Campbell. Dit aan de hand van homevideobeelden van Gregory Nicotero. De mannen lijken zich ongelofelijk geamuseerd te hebben op de set en de vriendschap tussen de crewleden lijkt hier voor de verandering is hecht te zijn. Leuk voor de gorehounds onder ons is dat er videomateriaal getoond wordt van enkele scènes die nooit in de volledige film geraakt zijn, zoals Evil Ed’s hoofd dat gehalveerd is en Evil Ash die een eekhoorn opeet (!). Op het einde van de docu krijgen we als toetje het kort clipje “Evil Dead Baby” dat voor de fun door de crewleden gemaakt is. Tenslotte hebben we een bioscooptrailer van Evil Dead II. Een prima pakketje!

CONCLUSIE
Een klassieker als Evil Dead II: Dead By Dawn verdient een degelijke dvd-uitvoering en krijgt deze ook van RCV. De beeld- en geluidskwaliteit is van goede kwaliteit. Ook op het gebied van extra’s is het dik in orde en dit alles samen maakt van deze schijf een must voor elke horrorfan en iedereen die eens wil rillen.


cover
Studio: RCV

Regie: Sam Raimi
Met: Bruce Campbell, Sarah Berry, Dan Hicks, Kassie DePaiva, Ted Raimi,
Denise Bixler, John Peaks, Lou Hancock

Film:
8,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1987

Leeftijd:
16

Speelduur:
81 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045201135


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Turks
Extra's:
• Audiocommentaar
• Documentaire
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij