:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEUX ANGLAISES ET LE CONTINENT, LES
DEUX ANGLAISES ET LE CONTINENT, LES
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2010-08-26
Deze dvd maakt deel uit van een Truffaut-box waarin ook Le Dernier Métro, La Peau Douce en Jules & Jim zijn opgenomen.

FILM

Als Les Deux Anglaises Et Le Continent klinkt als de titel van een obscure Franse roman, dan is dat niet verwonderlijk, want het ís een boek. Schrijver Henri-Pierre Rochés roman verscheen in 1956 en is gebaseerd op een driehoeksrelatie uit zijn eigen leven. Naar verluidt valt de vertelling op door haar vitaliteit en frisse stijl, maar als dat zo is, dan doet de verfilming het boek onrecht aan. François Truffauts adaptatie uit 1971 - hij bewerkte eerder al Jules & Jim van dezelfde auteur - is namelijk een saaie, zielloze prent, vol scènes die het gebrek aan drama trachten te compenseren met gewichtige voice-overs. Wie houdt van stoffige films met oever- en zinloze dialogen en onderdrukte emoties, die vindt in Les Deux Anglaises Et Le Continent zijn gading, maar wie een zwak heeft voor films die entertainen, is aan het verkeerde adres.

Nochtans is de premisse van de prent niet slecht. Het is 1902 en de jonge Fransman Claude Roc begint een vriendschap met de Engelse Anne Brown. Waar andere films op een liefdeshistorie tussen de twee zouden aansturen, is Les Deux Anglaises Et Le Continent intrigerender. Anne ziet Claude immers niet als toekomstige echtgenoot, maar als potentiële schoonbroer. Bij een bezoek aan Wales, waar de jongeman voor het eerst de timide en slecht ziendedoor slechte ogen gekwelde Muriel Brown ontmoet, hangt niet meteen romantiek in de lucht. Toch vraagt Claude Muriel niet veel later ten huwelijk. Zij weigert, maar het gevoel dat de twee voorbestemd zijn voor elkaar ebt niet weg. Wanneer de moeders van de twee beslissen het stel een jaar lang van elkaar te scheiden, zal pas echt duidelijk worden of de liefde tussen Claude en Muriel opbloeit.

François Truffaut hanteert in deze prent een heel andere stijl dan in Jules & Jim. Zijn regie is klassieker, de montage sober, het verlangen om zoveel mogelijk filmische trucjes te gebruiken minimaal. Dat past bij de stijl van de vertelling (en bij het tijdvak waarin de prent zich afspeelt), maar komt ook bijzonder oubollig over en dat heeft een negatief effect op het kijkplezier. Daar komt nog bij dat Truffauts scenario (geschreven in samenwerking met Jean Gruault) de bal volledig misslaat. Les Deux Anglaises et le Continent omzeilt namelijk elk potentieel drama door wél de saaie stukken van het verhaal te tonen, maar de intrigerende karakterontwikkelingen snelsnel af te handelen in een overdaad van voice-overs. Voor een cineast die dweepte met Hitchcock is dat onverklaarbaar, aangezien de Master of Suspense ooit zei dat films te vergelijken zijn met het leven, maar dan met de saaie stukken eruit geknipt.

De performances van de acteurs konden de prent allicht nog naar een hoger niveau tillen, maar ook dat blijkt ijdele hoop. In de mannelijke hoofdrol is Jean-Pierre Léaud het toonbeeld van non-expressie, het equivalent van een blanco canvas en daarmee allerminst een ankerpunt voor de betrokkenheid van de kijker. De twee voornaamste vrouwen in de cast brengen het er beter vanaf, maar ook Kika Markham en Stacey Tendeter worden door het script gedwongen de emotie vooral onderhuids te laten sluimeren en doen dat zo goed dat de kijker er nauwelijks iets van merkt. Les Deux Anglaises Et Le Continent heeft bijgevolg weinig aanbevelenswaardige punten, of het zou een mooie, ingetogen romantische muzikale score van Georges Delerue moeten zijn. Trouwens, het is moeilijk een prent serieus te nemen waarvan een cruciaal plotelement de nefaste invloed van masturbatie op het gezichtsvermogen is.

BEELD EN GELUID
De kwaliteit van de print is ondermaats op deze dvd. De hoeveelheid grain is zorgelijk, het beeld oogt vaak onscherp, de kleuren hebben een uitgewassen look en het contrast is, vooral in een aantal nachtscènes, niet goed genoeg. Ook al is de prent zelf niet van een hoog niveau, een transfer als deze heeft zelfs Les Deux Anglaises Et Le Continent niet verdiend. Het geluid is van een iets betere kwaliteit, maar van een monospoor uit 1971, kan je natuurlijk ook geen wonderen verwachten. De dialogen zijn verstaanbaar en redelijk helder, maar meer valt er over de soundtrack niet te zeggen.

EXTRA'S
De enige extra's op de schijf zijn Trailers voor Les Deux Anglaises et le Continent en de drie andere films uit de François Truffaut Box.

CONCLUSIE
Les Deux Anglaises Et Le Continent is een saaie, oubollige verfilming van een intrinsiek interessant verhaal dat volledig naar de knoppen wordt geholpen door een pompeus scenario en een gebrek aan expressie bij de acteurs. De beeldkwaliteit is ondermaats op deze dvd-release en ook de soundtrack kan je niet meer dan degelijk noemen. In de bonussectie bevindt zich alleen een kwartet trailers.


cover
Studio: LimeLight Pictures

Regie: François Truffaut
Met: Jean-Pierre Léaud, Kika Markham, Stacey Tendeter, Sylvia Marriott, Philippe Léotard

Film:
4,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
4,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1971

Leeftijd:
12

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij